top of page
  • Miila

Apuvälineistä lisää hyviä värinöitä


Erilaiset laitteet, kodinkoneet ja muut vimpaimet helpottavat elämää. Joku tykkää hinkata lakanansa pyykkilaudalla ja huljutella puhtaaksi avannossa, kun toiset lyövät likapyykit pesukoneeseen ja köllöttävät sohvalla sekin säästyvän ajan. Jotenkin samanlaisella asenteella voisi suhtautua myös seksivälineisiin; helpotusta ja nautintoa tarjolla sitä haluaville, mutta pakko ei ole tietenkään edes kokeilla.

Jos liukuvoiteisiinkin liittyy asennepulmia, ovat seksivälineet ehkä vielä isomman kynnyksen takana monille. Kynnystä ei toki tarvitse ylittää, mutta seksivälineille voi silti antaa mahdollisuuden vaikka vain ajatuksen tasolla, varsinkin jos miettii, mistä saisi piristystä vällyjen väliin tai seksin tekemiseen liittyy toiminnallisia ongelmia.

Seksivälineiden tarkoitus on lisätä nautintoa. Joku hankkii laitteen piristääkseen sooloseksihetkiä, toinen parisuhteen leikkejä, kolmannelle kyse on apuvälineestä, jolla toteutetaan kaksi edellistä tavoitetta ja lisäksi ylitetään sairauden tai vamman aiheuttamat toiminnalliset haitat.

Kun seksivälinettä käytetään toimintakyvyn korjaamiseen ja haitan vähentämiseen, voidaan puhua seksiapuvälineestä. Apuvälineestä kuten wc-istuimen korottaja tai sukanvetolaite. Seksiapuväline voi olla osa lääkinnällistä kuntoutusta, jolloin toiminta- tai seksuaaliterapeutin tekemän arvion ja lääkärin lausunnon perusteella apuvälineen voi saada osana kuntoutusta.

Käsittääkseni seksiapuvälineisiin haetaan vain harvoin korvausta kuntoutuksen osana, ja se on harmi. Kuten aiemmissa blogeissa olen kirjoittanut, on tyydyttävä seksielämä kuitenkin monelle tärkeä osa hyvinvointia ja parisuhdetta. Miksei siis sitä tuettaisi enemmänkin yhteiskunnan taholta?

Seksivälineitä on valtava joukko erilaisia ja runsauden edessä saattaa hämmentyä. Ei pidä myöskään säikähtää verkkokauppojen tai tuotepakkausten provokatiivista kuvastoa. Seksivälineitä käyttävät myös ihan tavalliset ihmiset, joilla on ihan tavallista valtavirtaseksiä.

Välineen hankintaa kannattaa lähestyä pohtimalla, mihin tarkoitukseen sen on ottamassa, kenelle käyttö on suunnattu ja mitä ominaisuuksia siltä toivoo? MS-tautia sairastavilla on usein seksiongelmia, joista toiminnallisiin häiriöihin, esimerkiksi spastisiteetin tai kosketustunnon muutoksiin liittyviin, seksiapuvälineet voivat tuoda apua.

Erektion ylläpidossa apua tuovat erektiopumput ja –tuet. Erektiotukea mies voi käyttää itsetyydytyksen apuna, jolloin käsien liikerajoitukset eivät estä itsehyväilyä. Erektiotuki voi helpottaa myös kumppanin mahdollisuuksia tuottaa nautintoa miehelle, jos seksin harrastamisen tavat ovat sairauden vuoksi rajoittuneet.

Vibraattorit sopivat erityisesti naisille, jolla sairaus on heikentänyt kosketustuntoa tai jos spastisuus vaikeuttaa käsin hyväilyä. Vibraattoreita on monenlaisia. Osaa voi käyttää suoraan klitoriksen stimulaatioon, osaa hieromasauvana, joissain merkeissä on molemmat ominaisuudet (niin kutsutut Rabbit- vibraattorit). Vibraattoreita voi käyttää myös kehon muilla erogeenisilla alueilla, jos sukuelinten hyväily on mahdotonta. Pieni sormivibraattori voi tuoda mielihyvää vaikka rintojen, niskan tai korvalehtien kosketteluun.

Kosketustuntoa stimuloimaan on olemassa myös erilaisia öljyä ja geelejä. Samaten yliherkistynyttä tuntoaistia rauhoittamaan on olemassa omat valmisteensa.

Kannustan seksiapuvälineistä kiinnostunutta käymään erotiikkakaupassa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Asiantunteva myyjä osaa suosittaa kullekin tarvetta vastaavan tuotteen. Verkkokauppoja löytyy myös useita. Niissä voi rauhassa tutkia valikoimaa ja tehdä ostoksia halutessaan huomiota herättämättä.

 

Kuva: Odan Jaeger/ Freeimages.com

Miila on lääkäri ja seksuaalineuvoja, joka blogissa pohtii, miten seksuaalisen nautinnon voi säilyyttä MS-tautia sairastaessa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Iso O

bottom of page