top of page
  • Elämässä.

Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää

”Miksi tuo ei käytä käsidesiä?”. ”Miksi tuolla ei ole maskia, vaikka on täydessä linja-autossa matkustajana?”. ”Miksi tuo on matkustanut ulkomaille?”. Miksi ja miksi. Koronan toinen aalto nostaa päätään, tai oikeastaan on jo käsillä. Ihmiset joutuvat jälleen miettimään omaa arkeaan eri tavalla ja lieveilmiönä näyttäytyy myös toisten ihmisten käyttäytymisen arviointi ja arvostelu. Luin artikkelin, missä kriisipsykologi arvioi syyllistämisen ja moralisoinnin olevan selviytymiskeino raskaan ja poikkeuksellisen kevään jälkeen.


Jos joku ei käytä käsidesiä kaupassa tai maskia linja-autossa, ei tarkoita sitä, etteikö tämä henkilö huolehtisi hyvästä hygieniasta tai toimisi vastuullisesti. Taustalla voi olla vaikkapa jokin perussairaus, jolloin käsidesi rikkoo ihoa tai kasvomaski pahentaa keuhkosairautta. Huolellinen käsienpesu saippualla kotoa lähtiessä ja kotiin palatessa on erittäin hyvä keino suojautua virukselta. Ja valitettavan usein kauppojen käsidesipisteet näyttävät todella likaisilta jo itsessään ja käsidesin sisältö voi arveluttaa. Jos joku matkusti ulkomaille, se on voinut olla hänen henkisen selviytymisensä viimeinen oljenkorsi tai hän on mennyt tapaamaan sairasta sukulaista. Suurin osa ulkomaille matkustavista on lähtenyt reissuun sillä oletuksella, että maan virustilanne on samalla tasolla, kuin kotimaassa, mutta tilanne on matkan aikana muuttunut. Ja ei, en nyt kehota ketään matkustamaan ulkomaille, ajatuksena on vain tähdentää, ettei asiat useinkaan ole niin mustavalkoisia.

MS-tautia sairastavat ymmärtävät tasan tarkkaan, ettei kaikki aina ole sitä miltä näyttää. Sairaus ei etenkään alkuvaiheessa näy millään tavalla ulospäin. MS-taudin motorisia oireita, kompurointia ja harhaan astumista voidaan sekoittaa vaikkapa humalaisuuteen. Kokeilin MS-hoitajien koulutuspäivillä kenkiä, jotka simuloivat MS-taudin motorista oirekuvaa, enkä yhtään ihmettele harha-askeleita tai kompurointia. Sain kirjaimellisesti kokea miltä tuntuu olla toisen kengissä. Kunpa me muistettaisiin, aina ja kaikessa, että jokaisella on omat taistelunsa taisteltavanaan ja osattaisiin olla tuomitsematta. Oli sitten kyse koronasta, MS-taudista tai mistä tahansa.

Koronataistelussa alkaa nyt toinen erä. Jokaisen tulee toimia koronavirukseen liittyen vastuullisesti, siinä määrin, kuin se on kullekin mahdollista. Huolehdi käsihygieniasta, käytä kasvomaskia julkisissa(jos voit), kipeänä pysytään kotona. Kaikkein eniten kuitenkin peräänkuulutan turvavälien pitämistä. Valitettavasti tämä ei ole vielä iskostunut meihin, että jonossa pidetään väljyyttä eikä rynnitä samaan aikaan perunalaarille toisen kanssa. Itse olen kokenut tilanteen, jossa jonotin kuuliaisesti turvaväliä pitäen kassalle ja siihen pitämääni turvaväliin pyyhälsi toinen henkilö jonottamaan. En jaksanut alkaa käskyttämään, vaan otin lisää askeleita taakse ja muodostin uuden turvavälin. Käsienpesu ja turvavälien pitäminen ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronavirusta. Ja jos käytät maskia, ota selvää, miten sitä käytetään oikeaoppisesti. Maskia ei kuulu kosketella, roikottaa leualla tai vedellä tupakkaa sen alta.  

Summa summarum, omalla toiminnalla on suurin merkitys koronan vastaisessa taistelussa. Ei tuomita toisia tai toisten toimintaa, vaan puhalletaan yhteen hiileen ja toimitaan itse vastuullisesti. Sillä tavoin tämä taistelu voitetaan.


P.S pidä turvaväli, kuten linnut voimalinjalla! 


Heidi A.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page