top of page

Maailman MS-päivä 2025 – Kun diagnoosi ei ole itsestäänselvyys

  • Jan
  • 29.5.
  • 2 min käytetty lukemiseen


Monelle meistä sana diagnoosi tarkoittaa selkeyttä: nyt tiedän, mistä on kyse. Mutta MS-tautia sairastaville tämä hetki ei tule aina nopeasti tai helposti. Diagnoosi voi olla vuosien sumussa elämisen, epämääräisten oireiden ja väärien arvailujen lopputulos. Toukokuun 30. päivänä vietetään Maailman MS-päivää – ja tänä vuonna sen teemana on juuri tämä: My MS Diagnosis, eli minun MS-diagnoosini.

 

Teemalla halutaan muistuttaa, että varhainen ja oikea diagnoosi ei ole pelkkä tekninen vaihe hoitopolulla – se on ratkaiseva käännekohta ihmisen elämässä. Kun oireet saavat nimen, monelle se merkitsee paitsi huojennusta myös uuden vaiheen alkua: nyt voi vihdoin alkaa rakentaa arkea ymmärtäen, että pitkäaikainen sairaus tuo siihen oman lisänsä.


Mutta.

 

Kaikki eivät pääse tähän pisteeseen helposti. Meillä on hyvät sote-palvelut, mutta niissä on edelleen kehitettävää. MS-taudin oireet voivat olla monimuotoisia, ja joskus ne voivat jäädä huomaamatta tai sekoittuvat muihin sairauksiin ja oireisiin. MS-tautia sairastava saattaa käydä useilla vastaanotoilla, päivystyksessä ja tutkimuksissa, ennen kuin oireet osataan yhdistää oikeaan sairauteen. Tämä voi uuvuttaa – ja pahimmillaan viedä toivon.

 

Siksi tämän vuoden Maailman MS-päivän viesti korostaa diagnoosin henkilökohtaisuutta ja oirekuvan ainutlaatuisuutta. Sote-alan ammattilaiset tarvitsevat työnsä tueksi lisää aikaa, tarkkuutta ja täydennyskoulutusta. Tarvitsemme myös inhimillisyyttä – sitä, että pysähdytään hetkeksi kysymään: Miten sinä voit? eikä vain Mitä oireita sinulla on?

 

Hoitajat ovat usein mukana juuri siinä vaiheessa, kun diagnoosi on saatu tai sitä vasta odotetaan. MS-hoitajat tuntevat odottavan ahdistuksen ilmapiirin – epävarmuuden, kysymykset ja huolen tulevasta. Ja juuri siksi osaavalla ja ammattitaitoisella MS-hoitajalla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä näistä hetkistä vähemmän huolestuttavia. Tieto ja taito ovat tärkeitä, mutta niin ovat myös myötätunto ja kyky tukea, kun MS-tautiin sairastunut opettelee elämään MS-taudin diagnoosin kanssa.

 

Tänä vuonna kampanjan tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miksi MS-diagnoosi voi viivästyä – ja mitä me voimme tehdä, jottei niin kävisi. Se tarkoittaa muun muassa parempaa täydennyskoulutusta, enemmän tutkimusta, riittävää rahoitusta ja kykyä epäillä MS-taudin mahdollisuutta sujuvine konsultaatiomahdollisuuksineen. Mutta ennen kaikkea se tarkoittaa se tarkoittaa vieläkin vähemmän hetkiä, joissa MS-tautia sairastava ja hänen läheisensä eivät tunne jäävänsä yksin oireidensa kanssa.

 

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Commentaires


bottom of page