top of page
Elämässä.

Mikä tekee MS-hoitotyöstä haastavaa?



MS-potilaiden hoitotyö on monimutkaista ja vaatii hoitajilta erityistä osaamista ja herkkyyttä. Psykologi ja psykoterapeutti Aino Plattonen luennoi Suomen MS-hoitajat ry:n vuosittaisen Syysopintopäivän pre-symposiumissa Hoitopolun käännekohdat – potilaan tuki siirtymävaiheissa -aiheesta.


Plattonen osallisti hoitajayleisöä kysymällä Mentimeterillä, mikä MS-potilaiden hoitotyössä haastaa hoitajan. Hoitajien kirjaamat haastavat asiat luokiteltiin, ja erilaisiksi teemoiksi havaittiin hoitoon sitoutuminen, potilaan motivointi sekä potilasohjaus tilanteissa, joissa potilas on joko toivoton tai sairaudentunnoton.


Mistä näissä haasteissa on kyse?


MS-taudin hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista sekä potilaalta että hoitajalta. Hoitajien on usein vaikea motivoida potilaita noudattamaan hoitoja erityisesti silloin, kun hoidon vaikutukset eivät ole välittömästi havaittavissa. Potilaat saattavat kokea hoidot raskaiksi ja turhauttaviksi, mikä voi johtaa hoitojen laiminlyöntiin.


MS-tauti voi aiheuttaa potilaille lisäksi voimakasta toivottomuuden tunnetta, erityisesti silloin, kun sairaus etenee ja oireet pahenevat. Tämä voi vaikuttaa kielteisesti potilaan mielialaan ja elämänlaatuun.


Sairaudentunnottomuus eli anosognosia taas on tila, jossa potilas ei tunnista tai myönnä sairauttaan. Se voi olla erityinen haaste MS-potilaiden kohdalla, koska sairaus voi vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin ja itsehavainnointiin.


Miten haasteet voidaan ratkaista?


MS-hoitotyö voi olla monin tavoin haastavaa ja vaatii vankkaa tietoperustaa. Hoitotyön ammattilaisen on tärkeää kehittää taitojaan ja käyttää erilaisia keinoja potilaiden motivointiin ja tukemiseen. Empatia ja kärsivällisyys sekä yhteistyö muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ovat avainasemassa onnistuneessa kohtaamisessa ja hoitotyössä.


Hoitotyön ammattilaisten tulisi löytää keinoja potilaiden motivoimiseen. Yksi hyväksi todettu menetelmä on oikean tiedon tarjoaminen potilaalle hänelle sopivalla tavalla.

Hoitajien on olennaista tunnistaa potilaiden tunteet ja tarjota myös psykologista tukea – empaattinen kuuntelu, potilaan tunteiden validointi ja positiivisen näkökulman tarjoaminen voivat auttaa lievittämään toivottomuuden tunteita.


Potilaiden sairaudentunnottomuus voi johtaa hoidon laiminlyöntiin ja jopa vaaratilanteisiin, joten hoitajien on pyrittävä rakentamaan luottamuksellinen suhde potilaaseen ja käyttämään motivoivia keskustelutekniikoita. Tavoitteena on auttaa potilasta ymmärtämään sairauden vaikutukset ja tuoda esiin hoitoon sitoutumisen merkitys.


Näillä keinoin voidaan auttaa MS-tautia sairastavia elämään mahdollisimman täysipainoista elämää sairaudestaan huolimatta.


Minna Salakari

Suomen MS-hoitajat ry:n puheenjohtaja

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page