top of page
  • Elämässä.

Mistä MS-hoitajat unelmoivat?

Hetki unelmille – elämää MS-taudin kanssa -kirjassa MS-tautia sairastavat kertovat unelmistaan ja arjestaan. Kenellekään unelmien nimeäminen ei ole ollut aluksi helppoa, mutta kun keskustelua jatkettiin, löysi jokainen heistä useita ihan oikeita, omaan arkeensa kiinnittyviä unelmia. Sama havainto tehtiin myös potilasyhdistyksille järjestetyllä Arkea ja unelmia -kiertueella: unelmat ovat arkisia ja ne kannattelevat.


Syyskuussa 2019 kaikkiaan 60 MS-hoitotyön ammattilaista kokoontui Sanofi Genzymen järjestämään koulutukseen, jossa keskityttiin MS-taudin näkymättömiin oireisiin sekä pohdittiin puheeksi oton keinoja ja ratkaisuja oireiden lievittämiseen hoitajavastaanotolla. Koulutuksen lopuksi oli hoitajien vuoro päästä unelmoimaan Jan Holmbergin ja Minna Salakarin vetämässä unelmapajassa.


Mikä hämmästyttävintä, hoitajienkin unelmat ovat kovin arkisia, pieniä hetkiä tai toiveita. Unelmapajassa valmistui toinen toistaan upeampia unelmakarttoja ja liikuttavia tulevaisuuden tavoitteita, myös jo toteutuneita toiveita. Mistä hoitajat sitten unelmoivat?


Ammattilaiset taiteilivat unelmakarttoihinsa värikkäitä luontokuvia, oman mökin, uuden design-huonekalun tai kukkivan puutarhan. Useat unelmoivat matkasta Tokioon, Amerikkaan tai Lappiin sekä pienistä seikkailuista ja telttaretkistä oman perheen kanssa.

Kouluttajan näkökulmasta hienoa on, että hoitajat unelmoivat myös urakehityksestä, säännöllisestä täydennyskoulutuksesta ja elinikäisestä oppimisesta. Yksi haaveilee hyvistä, pitkistä yöunista, toinen tasavuosijuhlista ystävien kanssa, kolmas siitä, että osaisi olla hamstraamatta tavaraa.


Vaikka hoitajien unelmat ovat yksilöllisiä, unelmakartoista voi löytää myös yhteneväisyyksiä: suuri osa unelmoi paremmasta palkasta, lottovoitosta ja lasten kasvun ja kehityksen seuraamisen mahdollisuudesta. Isovanhemmuuden kokeminen sekä ystävyyssuhteiden ja hyvän parisuhteen ylläpito koettiin yleisesti tärkeiksi unelmiksi. Moni kirjoitti karttaansa ”onnellisuus”.


Liikuttavinta oli kuulla, että muutamat osallistujista oli aiemmin osallistunut unelmakartan tekoon ja saanut sen jälkeen olla todistamassa tärkeimmän unelmansa toteutumista. Yhden hoitajan kertomus lapsen polkupyöräilytaidon oppimisesta sai kuulijat kyyneliin – niin tärkeitä ovat unelmat!


Mistä sinä unelmoit?


Minna Salakari

Suomen MS-hoitajat ry:n puheenjohtaja

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page