top of page
  • Elämässä.

MS-taudin lääkityksestä ei voi ottaa kesälomaa

Päivitetty: 6. heinäk. 2023


Kun aurinko kutsuu ja loma lähestyy, moni iloitsee ajatuksesta rentoutua. Moni haaveilee irrottavansa arjen kiireistä ja rutiineista. Mutta mitä tapahtuu, kun sairastat kroonista sairautta, kuten MS-tautia, joka vaatii jatkuvaa lääkitystä ja hoitoa?


Lääkkeiden ottaminen voi välillä tuntua taakalta, ja se saattaa herättää ajatuksia kesälomatauon ottamisesta myös lääkityksestä. Lääkehoidolla on kuitenkin keskeinen rooli MS-taudin hallinnassa ja oireiden lievittämisessä. Lääkkeet voivat hidastaa taudin etenemistä, vähentää tulehdusreaktioita ja helpottaa oireita.


Vaikka loma onkin aikaa rentoutua ja irrottautua arjesta, on pidettävä mielessä, ettei MS-tauti lomaile. Lääkityksen noudattaminen on tärkeää, jotta taudin eteneminen ja sen oireet pysyisivät mahdollisimman hyvin kurissa.


Jokainen lääkkeenannostelu on tärkeä osa hoitoa ja auttaa tasapainottamaan terveyttä ja hyvinvointia. Loman aikana voi tuntua houkuttelevalta unohtaa lääkkeiden ottaminen tai ottaa niitä epäsäännöllisesti. Tämä voi kuitenkin johtaa oireiden pahenemiseen ja hoitotasapainon menettämiseen.


MS-tautia sairastavien onkin hyvä suunnitella lomansa huolellisesti lääkityksen ottamisen näkökulmasta. Matkalle lähtiessä on tärkeää varmistaa, että mukana on riittävästi lääkkeitä koko loman ajaksi. Lääkkeenottoajat voi vaikkapa ohjelmoida hälyttämään määräajoin matkapuhelimen elektroniseen kalenteriin.


Lentomatkalla on hyvä pitää lääkkeet mukanaan matkustamossa, jotta ne eivät katoa tai vahingoitu matkatavaroissa. Tarvittaessa voi myös keskustella hoitavan lääkärin kanssa mahdollisista muutoksista lääkityksen annosteluun tai ajankohtaan, jotta se sopii paremmin kesälomareissujen aikatauluihin. Kikkoja lääkityksen ottamiseen onkin monenlaisia.


Vaikka lääkkeiden ottaminen lomalla voi tuntua hankalalta tai rajoittavalta, lääkehoitorutiinista kannattaa pitää huolta. Siitä ei kannata tehdä omassa mielessä kovin suurta numeroa. Lääkkeiden säännöllinen ottaminen on itselle positiivinen merkki oman terveyden arvostamisesta.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page