top of page
  • Jan

MS-tauti ja aaltoileva mieli – arkisia vinkkejä mielen hyvinvointiin


Monille elämä MS-taudin kanssa on kuin aallokossa seilaamista. Sairaus voi tuoda päiviin vaihtelua ja haasteita, jotka vaikuttavat paitsi fyysiseen terveyteen myös henkiseen tasapainoon. Siksi mielenhyvinvoinnista kannattaa pitää kiinni. Se ei vaadi ihmeitä, vaan pieniä arjen tekoja.


Ensimmäinen askel mielenhyvinvointiin MS-taudin kanssa on itsensä ja oman tilanteen hyväksyminen. Jokainen päivä on erilainen, joten on tärkeää antaa itselle lupa tuntea erilaisia tunteita. Hetkeen pysähtyminen, tunneviestien tunnistaminen ja itsensä hyväksyminen ovat hyvä perusta mielen hyvinvoinnille.


Mielen hyvinvointia voi edistää liikkumalla. Voimien mukaan liikkuminen on tunnetusti hyväksi sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle. MS-tauti saattaa tuoda fyysisiä haasteita, mutta lyhyetkin happihyppelyt voivat virkistää mieltä. Voit kokeilla vaikkapa rauhallista joogaa tai uintia, jotka tukevat lihasten vahvistumista ja tarjoavat samalla rentoutumisen hetkiä.


Tiedämme yhä enemmän myös terveellisen ruokavalion vaikutuksista mielenterveyteen. Mielen hyvinvointia tukeva ruokavalio sisältää muun muassa marjoja, hedelmiä ja palkokasveja. Lisäksi lautaselta tulisi löytyä täysviljatuotteita, rasvaista kalaa ja pehmeitä rasvoja.


Vältettävien ruokien listalta taas löytyy muun muassa prosessoituja ruokia. Liian tiukka ei ruokavalion kanssa tarvitse olla. Välillä on aika herkuttelulle ja juhlapöytään istumiselle. Ja mikä olisi sen ihanampaa kuin syödä maukasta ruokaa hyvässä seurassa?


Älä epäröi hakea tukea ystäviltä, perheeltä sekä hyvinvoinnin ja mielenterveyden ammattilaisilta. MS-tauti voi tuoda mukanaan päiviä, jolloin tarvitset apua, ymmärrystä ja lohdutusta. Avoin keskustelu läheisten kanssa ja tarvittaessa ammattilaisen tuki voivat auttaa käsittelemään vaikeita aikoja ja oireita.


Muista myös ottaa aikaa itsellesi, luovuudelle ja harrastuksille. Tee juuri sitä, mikä tuo iloa elämääsi ja puhu itsellesi myötätuntoisesti voimakkaan soimaamisen ja virheisiin takertumisen sijasta. Maalaaminen, kirjoittaminen, lukeminen tai vaikkapa lempimusiikin kuuntelu voivat olla tapoja purkaa tunteita ja löytää positiivisia hetkiä päivään.


On hyvä muistaa, että rajoitukset ovat usein omassa päässä. Se, mitä joku toinen sinusta ja kyvyistäsi ajattelee, on hänen asiansa. Elä sen sijaan jokainen hetki täysillä, koska huomista ei meistä tunne vielä kukaan.


Elämä MS-taudin kanssa voi olla kuin aalloilla ratsastamista, mutta voit oppia löytämään tasapainon ja nauttimaan matkasta parhaalla mahdollisella tavalla, jos muistat kuunnella säännöllisesti sisintäsi.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page