top of page
  • Jan

MS-tauti ja henkilökohtainen apu
Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vammaispalvelulaissa vaikeavammaisen henkilön avustamista. Henkilökohtainen avustaja tekee sitä, mikä on vakavien MS-taudin oireiden vuoksi avustettavalta vaikeutunut.


Avustajan tehtävä on auttaa arkea rullaamaan paremmin. Hän voi auttaa ruuanlaitossa, kauppakäynneillä tai hygienian hoidossa. Avustajan voi olla mukana opiskelussa, töissä, viranomaisasioissa tai harrastuksissa.


Henkilökohtaisen avun järjestämisestä vastaa kunta ja sen määrä arvioidaan yksilöllisesti. Sitä varten tarvitaan palvelusuunnnitelma. Se taas hoituu sosiaalityöntekijän kanssa. Henkilökohtaisen avustajan löydyttyä hänen kanssaan laaditaan työsopimus.


Henkilökohtainen apu on usein korvaamatonta. Henkilökohtainen avustaja on paljon muutakin, kun työsopimuksessa sovittujen työtehtävien summa. Hän on parhaimmillaan arjen inhimillinen turva ja ammatillinen ihmissuhde muodostuu avustettavalle tärkeäksi.


Henkilökohtainen apu on vastavuoroista ja merkityksellistä. Arvostuksen on oltava läsnä puolin ja toisin, jotta homma toimii. Parasta on, kun kemiat pelaavat. Kun molemmat voivat olla kiitollisia päivästä avustajan vetäessä ovella kenkiä jalkaan.


Monelle voi olla vaikea ymmärtää miltä tuntuu, kun kaikkea ei voi tehdä itsenäisesti. Juuri siinä hetkessä henkilökohtainen avustaja on kullan arvoinen. Hienointa monesta avustajasta ovat hetket, jolloin näkee MS-tautia sairastavan nauttivan arjen sujumisesta tai vaikkapa konserttireissusta.


Toki huonojakin hetkiä on. Niin on jokaisessa vastavuoroisessa ihmissuhteessa. Joskus voi olla vaikea tulkita toisen tahtoa tai tunnetilaa. Tavoittaa sitä, miltä tuntuu olla toisen asemassa. Niistä hetkistä selvitään parhaiten puhumalla ja sopimalla tarkemmin, mitä ja miten asioita tehdään. Myös säännöllisistä palautekeskusteluista on apua.


Henkilökohtaisen avun antaminen ja vastaanottaminen ei ole mitä tahansa työtä. Se vaatii avoimuutta, vastuullisuutta, luottoa ja yhteispelin opettelua. Henkilökohtaisena avustajana pärjää työtä pelkäämätön, asioihin tarttuva ja joustava ihminen. Tyyppi, jolla ei mene kieli keskelle suuta yllättävissäkään tilanteissa.


MS-tautia sairastavalle ja henkilökohtaista apua tarvitsevalle on onni löytää sopiva avustaja. Työnantajan asemassa hän sopii henkilökohtaisen avustajan kanssa tämän työtehtävät. Työnantajana kannattaa olla reilu, avoin ja valmis perehdyttämään avustaja kaikkiin työtehtäviin.


Tärkeää on, että langat pysyvät avustettavan käsissä. Henkilökohtainen apu mahdollistaa yhdenvertaiset ja tasavertaiset eväät elämään. Siksi henkilökohtainen avustaja on niin tärkeä.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page