top of page
  • Jan

MS-tauti on hyvin henkilökohtainen sairaus

Päivitetty: 14. huhtik. 2021


Törmään usein siihen, että MS-tautia sairastavat ja heidän läheisensä vaihtavat hoitovinkkejä keskenään. Vertaistuki on rautaa, ajattelen iloisesti. Yhtä aikaa huomaan miettiväni, että pitäväthän kaikki mielessä, että MS-tauti on hyvin henkilökohtainen sairaus.


Toistelen mielessäni mitää ihmettä, kun MS-tautia sairastavat vertailevat hyvin henkilökohtaisia oireita muiden kanssa. He saavat pattitilanteisiin välillä liiankin yksinkertaiselta vaikuttavia patenttiratkaisuja. Eri ihmisiltä saadut ohjeet voivat olla myös ristiriidassa keskenään. Toinen kehottaa vaikkapa pyytämään tiettyä reseptilääkettä lääkärinkäynnillä. Toinen ehdottomasti välttämään samaan lääkkeen käyttöä kokemukseensa perustuen.


Usein hyvät neuvot ovat kalliit, kun MS-taudin oireet vaikeutuvat. Mutta. MS-taudin kohdalla sairauden persoonallinen ilmeneminen oireineen on oma juttunsa. MS-taudin ja palvelujärjestelmän yhdistelmäkin on välillä kuin Afrikan tähti -peli. Siksi saamiinsa vastauksiin kannattaa suhtautua aina terveen skeptisesti. Se mikä toimii toisella, ei aina olekaan helpotus vaivoihin toiseen tilanteeseen.


Tapaan joskus tuskastuneita MS-tautia sairastavia. Hyvää tarkoittavien tuttavien ja läheisten neuvot vaikkapa fatiikin hoidosta eivät ole auttaneet. Aina ei ammattiauttajallakaan ole mennyt niin kuin Strömsössä. Silloin MS-tautia sairastavan pää on enemmän pyörällä, kun ennen neuvon kysymistä tai hoitokäyntiä.


Toisinaan taas kuulen positiivisia uutisia. Vertaisen idea on osoittautunut kokeilemisen arvoiseksi. Tuttavan vinkki on tuonut uutta ajattelemisen aihetta ja positiivista draivia elämään. MS-hoitajan kanssa on keksitty oivia omahoitokeinoja. MS-tautia sairastavan ja hänen läheisensä mieli on tyynempi ja varmempi. Uutta tarmoa ja toivoa täynnä.


Yritän kai sanoa, ettei kannata suinpäin uskoa, mitä muut omasta sairaudesta sanovat. Ei kimmastua siitä, kun joku kuvaa MS-tautia sanoilla, jotka eivät osu oman kokemuksen kanssa aina yksiin. Vanha ja viisas neuvo pätee tässäkin. Mitä ihmeellisemmältä poppakonsti kuulostaa, sitä skeptisempi sitä kohtaan kannattaa olla.


Itse asiassa on hienoa, että MS-tauti on hyvin henkilökohtainen sairaus. Kellään muulla ei silloin ole täysin samanlaista kokemusta. Ihailen niitä, jotka myöntävät, etteivät osaa vastata MS-taudin oiretta koskevaan kysymykseen. Parasta asiantuntijuutta kun on tietää oman osaamisensa rajat. Hienointa on, jos kuitenkin osaa neuvoa kysyjää oikean henkilön pakeille tai luotettavan tiedon lähteille.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page