top of page
Elämässä.

Puhutaan seksistä

Lähes joka päivä tai ainakin viikoittain joudun vastaamaan korvat punottaen lasteni kysymyksiin autossa kuultuihin radiomainoksiin kuten ”äiti mikä on jelly jortikka?” tai ”äiti, mitä on aikuisten seksilelut?”. On muuten hyviä kysymyksiä, mutta samalla todella vaikeita selittää 6-vuotiaalle. Jossain vaiheessa ajattelin, että miksi näitä mainoksia täytyy pyörittää päiväsaikaan. On satisfyerit, jellyt ja muut orgasminsaavuttajat. Ja sitten aloin pohtia, että seksi ja kaikki siihen liittyvä on edelleen tietyllä tapaa tabu. Vaikka kaikessa seksiin liittyvässä on menty paljon vapautuneempaan suuntaan, löytyy vielä paljon kehitettävääkin.

Väitän, että seksistä ja seksuaalisuudesta on vielä haastavaa puhua myös sairauden sattuessa. Aivan kuten tuolle 6-vuotiaalle lapselle, sitä pohtii ammattilaisen asemassa, mistä lähteä liikkeelle. Seksi ja seksuaalisuus on kuitenkin tärkeä osa jokaisen ihmisen elämää. Tulisi vielä herkemmin tunnistaa, että on kyse perustarpeesta. Ehdotan lähtemään liikkeelle, kuten lähdin oman lapseni kanssa. Mitkä ovat kunkin henkilön lähtökohdat keskustelulle, mitä hän haluaa asiasta tietää ja miten hän asian tuntee.


Kaikissa pysyväissairauksissa ja niiden ensivaiheissa, kuten MS-taudin diagnoosivaiheessa asia tulisi ottaa puheeksi. Valitettavan paljon kuulee tarinoita, ettei seksistä tai seksuaalisuudesta ole keskusteltu tai kysytty, vaikka aivan varmasti asia askarruttaa monia ja siihen liittyy paljon kysymyksiä. Tietysti asiasta tulisi keskustella myös pitkin matkaa sairauden edetessä kaikissa kohtaamisissa. Terveydenhuollon ammattilaisen olisi otettava seksiin liittyvät kysymykset puheeksi ensi tilassa. Jos näin ei kuitenkaan jostain syystä tapahdu, rohkaisen jokaista ottamaan niin sanotusti härkää sarvista ja alkaa puhumaan. Terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus ja heihin voi luottaa. Yhtään noloa tai häpeällistä kysymystä ei heille ole olemassakaan. Jokaisella on oikeus näistä asioista saada keskustella.


MS-taudin oirekuvassa, kuten tuntopuutoksissa, mahdollisissa liikkumisen epävarmuuksissa ja virtsa/ulosteinkontinenssin kanssa painiessa voi tuntea olonsa todella epäseksikkääksi. Seksissä on paljon kyse läheisyydestä ja siitä kannattaakin kumppanin kanssa lähteä liikkeelle. Usein asia johtaa siitä toiseen ja onnistumisiakin tapahtuu, vaikka keho ei enää taipuisikaan kuten ennen. Myös kaikkien mahdollisten apuvälineiden käyttö on sallittua. Miksipä niitä satisfyereita ja jellyjä ei kokeilisi, jos ne kerran lupaavat kuuta taivaalta? Sairaus, ikä, ulkomuoto, sukupuoli ei saa olla seksuaalisuutta rajoittava tekijä. Tapoja ja apukeinoja on saatavilla ja niihin kannattaa haasteiden edessä tutustua.


Kun kirjoitin tämän tekstin otsikkoa, word-ohjelma kysyi ”onko tämä varmasti oikein?”. Mietin, että todellakin on! Kaiken a ja o on puhuminen ja keskustelu. Sen myötä pääsemme avoimempaan seksuaalisuuden kulttuuriin, ilman tabuja. Eli puhutaan seksistä!


Onko sinulta kysytty seksistä tai seksuaalisuudesta ammattilaisen toimesta?


P.S Suosittelen katsomaan Sex Education-nimisen sarjan. Pääosassa ovat seksuaalista heräämistä kohtaavat teini-ikäiset, mutta sisältöä ja ihan uuttakin näkökulmaa on tarjolla myös aikuisille.


Heidi A.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Iso O

Comments


bottom of page