top of page
  • Elämässä.

Suomalaista MS-hoitajan työtä aletaan tutkia


Jo nimike kertoo, että MS-hoitaja on sairaanhoitaja, joka hoitaa MS-tautia sairastavia potilaita. MS-hoitajan tärkein rooli on tukea potilastaan hänen sairautensa hallinnassa ja elämänlaadun parantamisessa. On vain yksi ongelma. Meillä ei ole juurikaan tutkittua tietoa suomalaisen MS-hoitajan tämänhetkisestä työstä.


Edellä mainittu ongelma nousi esiin kansainvälisessä konferenssissa, kun lavalle nousi hoitotieteen tutkija. Hän avasi yleisön silmät unesta. MS-hoitajia tutkitaan ylipäätään tieteessä vähän. Jos tutkitaankin, niin sen tekevät kaikki muut paitsi hoitajat itse. Hän haastoi maailmanlaajuisesti hoitajat mukaan tekemään tutkimuksia MS-hoitajan työstä.


Siitä se ajatus sitten lähti.


Suomen MS-hoitajat ry. lanseeraa tänä vuonna pienen, mutta suomalaisittain historiallisen tutkimuksen. Sen tarkoituksena on selvittää MS-hoitajan tehtävänkuva käytännön hoitotyössä. Tavoitteena on kuvata MS-hoitajan arkinen työ suomalaisessa terveydenhuollossa.


Tutkimus toteutetaan verkkokyselyllä ja haastattelemalla MS-hoitajia. Ilmassa on historian havinaa, vaikka tutkimus kuulostaa itsestään selvyydeltä. Jokainen MS-hoitajan kanssa yhteistyötä tekevä tietää, mitä hoitaja tekee. Mutta. Mitä koko Suomessa hoitajat ammattikuntana tekevät? Sitä ei ole tällaisella tutkimuksella aiemmin tutkittu.


Odotan jo mielenkiinnolla tutkimuksen tuloksia. Mielestäni MS-hoitajan tärkeä työ ansaitsee tulla kartoitetuksi ja tutkituksi. Tuloksia voidaan hyödyntää hoitotyön kehittämisessä, koulutuksessa ja tutkimisessa. Lopuksi sitä aina toivoo, että tiedosta hyötyvät meidän sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten lisäksi erityisesti MS-potilaat läheisineen.


Suomen MS-hoitajat ovat valinneet tämän vuoden teemaksi hoitajan työn tukemisen. Tutkimus on osa Suomalainen MS-hoitaja -kehittämishanketta. Se näkyy vuoden aikana yhdistyksen toiminnassa tutkimuksen lisäksi koulutuksissa, sosiaalisessa mediassa ja jäsenien saamassa postissa.


Hyvää suomalaisen MS-hoitajan vuotta kaikille!


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page