top of page
  • Elämässä.

Yksin tai yhdessä

Rentoutuminen, nautinto, paineiden purkaminen, apu unettomuuteen, orgasmi, hyvä fiilis, onnellisuus ja vaikka mitä muita kivoja asioita voidaan yhdistää itsetyydytykseen eli masturbointiin. Mediassa on lähiaikoina nostettu esille masturbointi ja miksi sitä kannattaa tehdä. Puheenaihetta on nostanut pinnalle Ina Mikkolan kirjoittama Runkkarin käsikirja, josta itsekin inspiroiduin kirjoittamaan lokakuun blogitekstin.


Ajan saatossa sooloseksistä, itsetyydytyksestä on tullut hyväksytympää, kun vielä 1900-luvun alussa se tulkittiin sairaudeksi. Kyseessä on kuitenkin mitä turvallisin tapa harrastaa seksiä ja tutustua omaan seksuaalisuuteensa. Sitä harrastetaan varhaislapsuudesta vanhuuteen asti ja sitä tekevät ihmisten lisäksi muutkin nisäkkäät. Nykyään masturbointi on siis yleisesti hyväksyttävää, mutta edelleen siitä puhutaan vähän nolona juttuna. Tai jos siitä puhutaan. Eihän se taida mikään yleinen kahvipöytäkeskustelun aihe olla. Eikä tarvitsekaan ja vaikka asiasta ei puhuttaisikaan, silti sitä kannattaa tehdä.

Erityisesti naisilla on haasteita saavuttaa orgasmia yhdynnässä. Myös pitkäaikaissairaudet, kuten MS voivat vaikeuttaa pääsyä hekuman huipulle. Itsetyydytyksellä on terveyttä edistävä vaikutus. Jotkut asiantuntijat kehottavat masturbointiin päivittäin, sillä säännöllisesti ”nautittuna” orgasmien myötä unenlaatu paranee, stressi lievenee, onnellisuus lisääntyy ja libido kasvaa. Seksi ruokkii seksin tarvetta. Fyysisiä hyötyjä voidaan ajatella olevan lantionpohjanlihasten huomaamaton harjoittaminen ja voihan seksihetkeä ajatella myös minitreeninä, kun syke nousee ja pakarat tekevät töitä aktin aikana. Kuukautiskipuihinkin on löydetty masturboinnista apua. Henkisellä puolella itsetyydytys kohottaa parhaimmillaan itsetuntoa. Ihminen oppii itsestään ja tiedostaa minkälaisesta kosketuksesta pitää tai mihin osa-alueisiin tulee keskittyä päästäkseen huippunautintoon.

MS-tautiin voi sairastua nuorena, jolloin oma seksuaalisuus voi vielä olla kypsymässä ainakin siltä osin, minkälaisesta seksistä nauttii. Sitten tulee sairaus, joka sotkee kuviota. Sitä voi mennä ihan totaalisesti lukkoon sen asian saralla. Ehkä ei ole koskaan vielä harrastanut seksiä tai kokemukset ovat vähäisiä. Tässä kohtaa kannattaa muistaa jatkaa itseensä tutustumiseen sairaudesta huolimatta. Toisaalta MS-tauti voi tulla keskelle pitkää parisuhdetta ja sekoittaa pariskunnan tutut seksikuviot. Täytyy tutustua itseensä ja toiseen uudestaan, mitä kaikkea pystytään ja voidaan tehdä yhdessä ja erikseen. Jos itse yhdyntä ei syystä tai toisesta onnistu, läheisyyttä voi vahvistaa tuottamalla nautintoa itselleen tai toiselle samanaikaisesti.

Yhteenvetona voisi todeta, että masturbointi on kaikin puolin hyvä asia. Kun syksyn myötä illat pimenee, voi laittaa kynttilät palamaan ja vetäytyä viltin alle tutustumaan itseensä. Yksin tai yhdessä.


Heidi Aaltonen on sairaanhoitaja (YAMK) ja työskentelee osastonhoitajana Turussa. Hän on tehnyt pitkän uran urologisena hoitajana. Heidin intohimona on kehittää ja kehittyä: laadukas hoitotyö ja siihen pyrkiminen on lähellä hänen sydäntään. Heidi suhtautuu elämään optimistisesti ja on pohjimmiltaan rationaalinen järki-ihminen. Elämä kantaa!


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page