top of page
  • Heidi

Miten löytää kadotettu yhteys parisuhteessa?


Parisuhde on monelle elämän yksi tärkeimmistä suhteista. Jokainen toivoo tulevansa hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään, sellaisena kuin on. Markkinoilla on tarjolla monenlaista parisuhteita käsittelevää kirjallisuutta ja oppaita, joista voi saada konkreettisia keinoja suhteiden tukemiseksi. Monet haluavat aloittaa pariterapian parisuhteeseen liittyvien solmukohtien aukaisemiseksi.

Harvoin sopimukset tiskivuoroista tai roskien viemisistä vastaavat riitojen taustalla oleviin tarpeisiin ja toiveisiin. Usein pariskunnat saattavat kertoa, että arki on toimivaa, mutta tunneyhteyttä toiseen ei ole. Parit eivät tunne oloaan turvalliseksi toistensa kanssa. Pinnalla oleva riitely ja kiukun tunteet ovat avunhuutoja toiselle, jotta yhteys voisi löytyä uudelleen. Riitojen alle peittyy tärkeitä kysymyksiä: ”Olenko sinulle vielä tärkeä?” Arvostatko sinä minua?” ”Tarvitsetko sinä minua?” Mitä kauemmin kumppanit kokevat yhteyden puuttumista, sitä kielteisemmäksi parisuhteen vuorovaikutus usein muuttuu. Monelle on varmasti tuttua arkiset riitelyt läheisen kanssa. Lopulta saattaa havahtua siihen, ettei riidan alkuperäisellä aiheella ollut enää mitään merkitystä. Riitelyt noudattavat usein jonkinlaista tuttua kaavaa. Monet eivät tunnista toistuvia kaavoja ja suhteessa olemisen tapoja. Joskus onkin hyvä pysähtyä kysymään itseltä: ”Onko tärkeää olla oikeassa, vai onnellinen?”

Rakkaus ja tunneyhteyden löytäminen toiseen ihmiseen on tärkeää ja vahva henkiinjäämismekanismi. Rakkaus tarjoaa suojaa, jonka avulla voimme selviytyä elämän aallokossa. Ihmisellä on vahva tarve kääntyä toisen puoleen ja olla fyysisesti lähellä. Monet saattavat takertua toiseen vahvastikin ja olla suhteessa toiseen vaativia. Takertumisen ja vaatimusten taustalla on usein toiveita, että toinen huomaisi ja haluaisi viettää aikaa yhdessä. Ihmisillä on monenlaisia strategioita ja yrityksiä yhteyden ylläpitämiseen, ja suhteessa heränneiden tunteiden käsittelemiseen.

Avioliittojen epäonnistuminen ei välttämättä johdu konfliktien lisääntymisestä, vaan myönteisten tunteiden ja emotionaalisen herkkyyden vähenemisestä. Parisuhteen alamäki alkaa usein siitä, kun kyky vastavuoroiseen intiimiin vuorovaikutukseen katoaa.

”Ihmisen sydän kuihtuu ilman yhteyttä toiseen sydämeen”- Pearl S.Buck

Parisuhde saattaa ajautua tilanteeseen, jolloin joutuu kysymään itseltään: ”Luovuttaisinko, onko aika lähteä kulkemaan eri polkua?” Hyvin usein pariskuntien kanssa työskennellässäni saatan piirtää fläppitaululle tienristeys- kuvan. Taustalla on elettyä elämää ja yhteisiä vuosia. On tärkeää tutkia yhdessä, mikä on on ollut parisuhteen liima ja rakkauden kieli. Mihin on aikoinaan ihastunut toisessa? Samaan aikaan voimme pohtia, onko aika lähteä eron tielle, vai rakentamaan ja löytämään kadonnutta yhteyttä toiseen. Yhteyden löytäminen kysyy usein rohkeutta lähteä ilmaisemaan omia tarpeita ja toiveita. Maailma ei ole niin pelottava, kun voit turvautua toiseen ihmiseen ja tiedät, ettet ole yksin.

Läheisen sairastumisella on vaikutuksia parisuhteeseen. Sairastumiseen liittyvä sopeutumisprosessi vie aikaa. Monesti ensimmäiset kaksi vuotta sairastumisesta ovat kaikkein herkintä aikaa. Vuorovaikutus kumppaneiden välillä saattaa muuttua ja konfliktien määrä lisääntyä. Voi olla vaikea olla toisen lähellä ja käsitellä sairastumiseen liittyviä muutoksia. Moni sairastunut saattaa miettiä ja pelätä, jaksaako kumppani kulkea toisen rinnalla vastoinkäymisistä huolimatta. Samaan aikaan toinen osapuoli voi olla huolestunut vetäytymisestä ja puhumattomuudesta.

Kaikki eivät tarvitse yhteyden löytämiseen pariterapiaa. Miten löytää kadotettu yhteys parisuhteessa? Tärkeintä olisi pyrkiä säilyttämään avoin yhteys toiseen. Pyrkikää järjestämään yhteistä aikaa toistenne kanssa. Arkinen hassuttelu tai yhteinen tekeminen avaa luontevampia polkuja myös fyysiseen läheisyyteen. Kiinnittäkää huomiota vuorovaikutustapoihinne. Milloin viimeksi olet kiittänyt kumppaniasi pienistä arkisista asioista? Tutustukaa toistenne rakkauden kieleen. Toinen näyttää välittämistä enemmän arkisten tekojen kautta, siinä missä toinen ilmaisee itseään luontevammin puheella. On tärkeää saada ilmaista tai olla ilmaisematta omia ajatuksiaan. Joskus yhteisen tilan ja hetken jakaminen kahdestaan ilman sanoja luo yhteyttä. Toisen katseen löytäminen hiljaisuudessa on voimauttavaa. Katsokaa vanhoja valokuvia ja muistelkaa parisuhteenne alkuaikoja. Missä tapasitte, ja mihin olette ihastuneet toisissanne? Voitte kirjoittaa toisillenne kirjeen omista tunteista ja ajatuksista. Ennen kaikkea, pyrkikää tulemaan nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenänne. Muistakaa vaalia myös omaa aikaa. Parisuhteen rinnalla yhtä tärkeää on erillisyys.

Pitäkäähän huolta toisistanne

Heidi

Heidi Joutsiniemi on psykologi, kognitiivis-integratiivinen lyhytterapeutti, ja ennen kaikkea kahden murrosikäisen äiti. Heidi toimii ammatinharjoittajana sekä aikuisten että lapsiperheiden kuntoutuksessa. Kirjoituksissaan hän kuljettelee lukijoita mukana kuntoutuspsykologin arjessa. Heidi tavoittelee kirjoituksissaan arjessa läsnäolon voimaa, yhdessä iloitsemista, ihmettelyä ja toivon kipinää.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page