top of page
  • Minna

Sankariainesta


”Keitä ne on ne sankarit…”, laulaa J.Karjalainen. Laulun edetessä todetaan, että sankareita on hyvin monenlaisia, erilaisissa elämäntilanteissa. Sankarinaisia ja sankarimiehiä.Sankari määritellään nykysuomen sanakirjan mukaan näin:

  1. Urotöistään, rohkeudestaan kuuluisa henkilö

  2. Kansallissankari. Sotasankari. Kuolla sankarina oikean asian puolesta.

  3. Pää-, keskushenkilö kertoma- ja näytelmäkirjallisuudessa, elokuvissa tms. esim. Romaanin, elokuvan sankari. Sarjakuvasankari.

  4. Juhlinnan, ihailun kohde. esim. Päivänsankari, joka tytön/pojan unelmien sankari.

  5. Ironinen (halventava) kielteistä huomiota herättäneestä tai surkuhupaisasta henkilöstä. esim. "Meidän sankari" (…tuli kotiin vasta aamuyöstä). Tohvelisankari.

Miten sinä määrittelet sankarin? Onko sankari superhahmo, saavuttaja tai supersuorittaja? Surkuhupaisa jokapaikan sankari, jolta kaikki menee aina joko aivan pieleen tai sirkukseksi? Tai onko sankari ihailun kohde, hengenpelastaja, urheilija…?

Minusta sankari on urhea, rohkea ja tuulta päin menevä arkiäiti tai – isä, opiskelujaan tahkoava, aikuistuva nuori aamuseitsemältä ja ihan tavallinen tallaaja, jolla on päämäärä ja suunta, joka pyrkii elämässään kohti seuraavaa etappia. Joskus osaa myös hengähtää. Se vasta sankariutta onkin!

Sairaus sairastavalle ja sairauden kohtaaminen läheiselle ja hoitajalle saattavat olla sankarimatkan pysähdyksiä, seisahduksia menneisyyden, lähitulevaisuuden ja vision välillä. Muuttuuko kaikki? Miten me selviämme, sopeudumme, miten tämä muuttaa arkeamme? Näiden tarinoiden takana olevat ovat selviytyjiä, heidän on pakko, heillä ei sillä hetkellä ole valinnanvaraa. Sairastunut täysin uudessa, ahdistavassa ja pelottavassa tienhaarassa (usein hyvin utuisessa kelissä), läheinen siinä vieressä ilman karttaa tai kompassia, ja hoitaja, hoitaja uuden ihmisen ensikohtaamisen portilla ottamassa vastaan kysymyksiä täynnä tunnelatausta, kuuntelemassa ja auttamassa. Varaamassa seuraavaa aikaa. Ihmisiä arkisissa puitteissa – ihan sankariainesta.

KUI Design:n valikoimasta löytyy myös Sankariaineista. Sankariainesta-kuvion suunnittelija Henna Jaakkola kertoo sarjasta: ”Sankariainesta-tuotteet ovat saaneet alkunsa KUI Designin tuotteissa jo tutuksi tulleesta, alunperin Rebekka Ketolan luomasta, Pupuset-sarjasta. Alkuperäisessä kuosissa sikin sokin seikkailevat pupuset ovat aina olleet jotenkin hellyyttäviä tyyppejä, joihin moni ihastuu. Irrotin hahmoja Rebekan kuosista ja lähdin kehittämään niille omia tarinoita. Pian hahmottui Super-pupu, joka pomppasi erityisesti esiin muiden hahmojen joukosta. Mietin sen roolia tuotteiden käyttäjien keskuudessa, kun lähdin suunnittelemaan onnittelukorttia mallistoomme. Halusin hahmon tarjoavan iloa muillekin kuin merkkipäiväänsä viettäville. Kaikillehan voi kortin muodossa tarjota iloa, piristystä ja kannustusta. Sankaripupu lähtikin kortista elämään omaa elämäänsä ja on nyt vakiintunut kokoelmaamme oman pienen tuotesarjan muodossa.” Sankareita siis todella on arkisissa ympäristöissämme. Meillä jokaisella on varmasti joku sankari, ja kuten Henna Jaakkolakin toteaa: ”Jokaisella meillä on joku sankari, joka tarvitsee siitä pienen muistutuksen.”

Ja hei, te kaikki sankarit siellä! Yhdistyksemme on saanut blogiyhteistyönä arvottavakseen KUI Designin Sankariaineista tuotepaketin (kuva yllä). Arvontaan voit osallistua kommentoimalla, mikä olisi mielestäsi ihanin lahja omalle sankarille KUI Designin valikoimasta. Tuotteisiin pääset tutustumaan tästä. Arvontaan voit osallistua 23.-26.4.2017. Arvonta suoritetaan 27.4.2017. Voittajan nimi/nimimerkki julkaistaan blogissa ja voittajaan ollaan yhteydessä

henkilökohtaisesti.

Minna

Minna Salakari on Suomen MS-hoitajat ry:n projekti- ja koulutusvastaava ja yhdistyksen varapuheenjohtaja. Hän on myös utelias ja ihmettelevä, uudesta innostuva, pikkutarkka seikkailija, jolla on sydän vahvasti mukana ja silmät auki elämälle. Minna on blogin pirteä, vakituinen piipahtaja, joka kirjoittaa tunnelmista, havainnoista, ilosta, onnesta ja arkisista oivalluksista.

Minna

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page