top of page
  • Heidi A.

Uskomalla terveeksi


Mediassa käydään tasaisin väliajoin keskustelua uskomushoidoista ja niiden vaikuttavuudesta. Tarjolla on erilaisia terapiamuotoja ja oikeastaan jokaisen on helppo löytää oireensa perusteella juuri se itselle sopiva uskomuksellinen hoitomuoto, kun vaan tarpeeksi jaksaa etsiä ja nähdä vaivaa. Perinteinen kansanparannus, homeopatia, kiviterapia, otsoniterapia, vyöhyketerapia ja luontaislääkkeiden käyttö ovat esimerkkejä uskomushoidoista. Paljon on keskusteluissa ollut pinnalla myös enkeliterapia, hopeaveden käyttö ja erilaiset mielenhallinnan menetelmät.

Duodecimin mukaan uskomushoidot tai uskomuslääkintä tarkoittaa hoitomenetelmiä, jotka jäävät lääketieteelliseen tutkimukseen perustuvan lääkinnän ulkopuolelle. Selkeämmin sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että hoitomenetelmää ei ole tutkittu lääketieteellisesti tai hoidon vaikutuksesta ei ole saatavilla tutkimukseen perustuvaa näyttöä.

Useilla uskomushoidoilla, kuten kansanparannuksella tai homeopatialla on pitkät perinteet ja juuret. Kansanparannusta on todennäköisesti toteutettu niin kauan, kun on ollut yhteisöjä. Kansanparannuksessa uskomuksena on, että taudit ovat sielullisia olentoja, jotka tunkeutuvat ihmisen sisimpään. Taudit jaettiin kahteen kategoriaan: panentatauteihin ja Jumalantauteihin. Panentataudit, olivat sellaisia, jotka pahansuopa ihminen tai haltija oli ihmiseen laittanut. Jumalantaudit olivat pahempia, ne koituivat kuolemaksi. Tauteja parannettiin esineillä, sanoilla, saunalla ja voiteilla. Parantajan taito kulki suvussa ja etenkin uskonpuhdistuksen aikaan parantajia vainottiin jopa noituudesta. Tänä päivänä edelleen suosittuja kansanparannuksesta periytyneitä hoitomenetelmiä ovat esimerkiksi kuppaus ja jäsenkorjaus. Kuppauksessa ihmisestä poistetaan pahaa verta. Apua kuppauksesta haetaan yleiseen väsymykseen, korkeaan verenpaineeseen ja hemoglobiiniin, lihaskireyksiin. Todistettavaa apua kuppauksesta ei ole, mutta monet käyvät silti kupattavana sen tuoman hyvän olon tunteen vuoksi.

Hopeavettä markkinoidaan ihmisille sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä ravintolisäksi. Hopea ei ole elimistön tarvitsema hivenaine, kuten rauta. Elimistö ei tarvitse sitä edes pieniä määriä ja suurempana määränä sen nauttiminen on jopa vaarallista ja hopean nauttiminen voi johtaa myrkytykseen. Hopeaa markkinoidaan tehokkaana luonnon ”antibioottina”.

Enkeli-ja yksissarvisterapiassa uskotaan hoitoa saavan ihmisen poistavan enkelien avulla kehosta negatiiviset tunteet ja muistot ja tilalle tulee parantavaa energiaa, rauhaa, rakkautta, itseluottamusta ja rohkeutta. Tässä uskomushoidossa lääketieteeseen uskotaan yhtä lailla. Hoidot eivät sulje toisiaan pois. Hoitoa kokeillut toimittaja ei saanut kontaktia enkeliin, mutta tunnin paikallaan makaamisen jälkeen olo oli ollut raukea.

Enkeliterapiasta päästäänkin erilaisiin mielenhallinta/mindfullness-hoitoihin. Mielenhallinnassa pyritään eroon negatiivisista ajatuksista, stressioireista ja ahdistuneisuudesta. Mielenhallinta, mindfullness ja keskittymisharjoitukset eivät varsinaisesti ole uskomushoitoja, vaan niitä harjoittavat puhuvat yleisestä mielenrauhasta. Tietoisuustaito eli mindfullness tarkoittaa tietoista läsnäoloa, oman olon kuuntelemista ja mielen tyynnyttämistä. Mindfullnessin juuret ovat buddhalaisuudessa ja sitä käytetään yhä enemmän sovelletusti esimerkiksi työelämässä, hoitotyössä ja urheilussa. Stressaavan ja hektisen elämän tasapainottavana tekijänä käytetään yhä enemmän mindfullness-oppeja, kuten rentoutumis-ja keskittymisharjoituksia.

Miten uskomushoidoista voisi olla hyötyä vakavan sairauden hoidossa?

Otsikkooni viitaten, valitettavasti pelkällä uskomisella ei saa terveyttä. Esimerkiksi MS-tautiin sairastumiseen, joka on autoimmuunisairaus, on ihmisellä itsellään kovin vähän vaikutusvaltaa. Toki tiedämme, että tupakointi ja ylipaino, ovat MS-taudille altistavia tekijöitä. Lisäksi D-vitamiinilisää suositellaan erityisesti talviaikaan käytettäväksi, sillä veren korkea D-vitamiinipitoisuus vähentää MS-taudin riskiä. Valitettavasti tautiin voi kuitenkin sairastua, vaikka olisi aina ollut normaalipainoinen, tupakoimaton ja D-vitamiinipitoisuudet kunnossa. MS-tautia hoidetaan lääkityksellä ja tulehdusten ehkäisemisellä, sillä tulehdukset altistavat MS-taudin pahenemisvaiheille. Paras itsehoitokeino MS-taudissa on aktiivisuus ja liikunta. Näin ovat todenneet sekä terveydenhuollon ammattilaiset ja itse MS-tautia sairastavat. MS-tautiin on tarjolla monia erilaisia kuntoutusvaihtoehtoja ja niitä kartoitetaan yhdessä hoitavan tahon kanssa säännöllisesti, mistä kuntoutuksesta on hyötyä eri vaiheissa sairautta.

Pahimmillaan uskomushoitoihin aletaan luottaa ehdottomana totuutena, kun lääketieteelliset hoitokeinot sairauden edetessä alkavat olla vähissä. Parhaimmillaan uskomushoidoista voi olla äärettömän paljon hyötyä yhdessä lääketieteellisten hoitojen kanssa ja niiden rinnalla. Esimerkiksi, jos MS-tautia sairastava haluaa käydä kuppauksessa kerran vuodessa (mikäli lääkitys ja muu hoito ei kärsi), ja ottaa kontaktia enkeleihin ja kokee näiden tuovan itselle hyvää oloa ja parempaa jaksamista sairauden kanssa, miksipä näin ei voisi toimia? Pitkäaikaissairauksen, kuten MS-taudin hoidossa, on syytä aina keskustella hoitavan tahon kanssa, jos aikoo jollain tavalla muuttaa esimerkiksi elämäntapojaan tai ruokavaliotaan. Erilaiset ravintolisät tai vitamiinivalmisteet voivat olla haitallisia yhdessä sairauden lääkitysten kanssa. Jos kerrot lääkärillesi aloittaneesi joogaamisen, todennäköisesti hän kannustaa sinua jatkamaan ja tämä pätee varmasti kaikkeen, mikä on turvallista toimintaa sairauden hoidon puitteissa.

Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan ne vastaan.

(Muumipappa)

Syysterveisin

Heidi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page