top of page
  • Heidi A.

Rohkeutta ottaa puheeksi (kohtaamisia 2.0)


Intiimiasioista, kuten virtsaamisesta tai seksuaalisuudesta voi olla hankalaa aloittaa keskustelua terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Erityisen suomalainen piirre on pitää intiimit asiat omana tietonaan, ehkä niukin naukin voidaan saunanlauteilla avautua parhaalle kaverille, jos joku intiimiasia painaa mieltä. Intiimiasiat, kuten seksuaalisuus ja seksuaaliset tarpeet ovat osa jokaisen identiteettiä ja seksuaaliset tarpeet tulisi nähdä samanvertaisina, kuin vaikkapa syöminen ja juominen. Seksuaalisuus on tärkeä voimavara ihmisen elämässä, joten seksuaalisuuden tukeminen on merkittävä osa myös sairauden hoitoa.

Intiimiasioiden puheeksi ottamista ei tule jättää vain potilaan vastuulle. Urologian erikoisalalla kohtaa ihmisiä joilla voi syystä tai toisesta olla seksuaalitoimintoihin liittyviä häiriöitä. Myös MS-tauti voi vaikuttaa seksuaaliseen toimintakykyyn. Miehillä tämä näkyy usein erektiohäiriönä ja haluttomuutena. Erektion saavuttaminen on miehille tärkeä asia ja myös hoitavan tahon tulee osata kysyä asiasta, erityisesti jos potilas itse ei ota asiaa puheeksi. Naisilla MS-tauti voi aiheuttaa myös haluttomuutta sekä tunnottomuutta, ja kiihottuminen saattaa vaikeuta. Näistä syistä johtuen orgasmin saaminen voi olla MS-tautia sairastavalle naiselle vierasta. Myös limakalvojen kuivuus ja yhdyntäkipu ovat valitettavan yleisiä vaivoja MS-tautia sairastavilla naisilla. MS-taudin sairastaminen muokkaa myös omaa kehonkuvaa. Sairaus voi olla ikään kuin kolmas pyörä erityisesti parisuhteessa ja seksuaalisuudessa. Onkin erittäin tärkeää keskustella kumppanin kanssa ja jakaa omia tunteitaan ja ajatuksiaan liittyen seksiin ja seksuaalisuuteen.

Miesten seksuaalisiin ongelmiin, kuten erektioon ja haluttomuuteen on tarjolla lääkehoitoa. Myös limakalvojen kuivuuteen on olemassa erilaisia paikallishoitoja, joista naiset voivat hyötyä. Itse yhdynnän hetkellä voi käyttää apukeinona liukastetta, joita nykyään myydään marketin hyllyillä. Ei tarvitse siis mennä kolkuttelemaan seksikaupan ovia, jos kokee siellä asioimisen kiusalliseksi. Suosittelen kuitenkin lämpimästi avaamaan seksikaupan oven, jos siellä ei koskaan ole vieraillut. Siellä työskentelevillä on usein tarjolla vinkki, jos toinenkin erinäisiin seksuaalisiin haasteisiin ja tarpeisiin.

Aiemmin mainitsemani kommunikaatio on parisuhteessa tärkeä avain seksuaalisten ongelmien ratkaisemiseksi. Omat mieltymykset ja tuntemukset on hyvä ottaa puheeksi omien toiveiden kautta, mitä itse toivoisi parisuhteelta ja seksiltä ja toisaalta mihin kaikkeen on voimavaroja. Jos keskustelun aloittaminen tuntuu vaikealta, asioita voi kirjoittaa valmiiksi itselleen ylös. Seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen ei ole kaikille vaivatonta. Konkreettinen hyvä tapa löytää omat mieltymyksensä on masturbaatio, siinä oppii tiedostamaan mistä nautinto itselle syntyy. Erilaisilla seksileluilla ja apuvälineillä voi kokeilla mikä toimii itselle, niitä voi kokeilla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Seksuaalisuus on hyvin pitkälti myös tunnesidonnainen asia. Jos tuntee itsensä seksikkääksi, halut seksin harrastamiseen voivat olla paremmat. Itsestään huolehtiminen, liikunnan harrastaminen, rentoutuminen voivat olla positiivisia tekijöitä, että tuntee itsensä seksikkääksi. Pienilläkin asioilla voi olla merkitystä, uusi hiustyyli tai seksikkäät alusvaatteet voivat auttaa ”pääsemään tunnelmaan”. Läheisyys, halaaminen, kädestä pitäminen ja vaikka hellä hieronta lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja näissäkin tilanteissa voi halutessaan edetä yhdyntään, tai sitten ei, mutta nämä ovat tarpeellisia asioita parisuhteessa. Kumppanin rooli voi muuttua rakastajasta enemmän huolehtijaksi, joka voi vaikuttaa parin seksuaaliseen jännitteeseen. Rooleja kannattaa pohtia, voisiko arkiaskareisiin ja avustamiseen pyytää ulkopuolista apua, jolloin parisuhteen roolit säilyvät sairaudesta huolimatta enemmän entisellään.

Kivut ja spastisuus voivat vaikeuttaa erilaisten asentojen löytymisessä. Hieronta ennen seksiä voi rentouttaa lihaksia ja oireet saattavat väistyä hetkeksi. MS-tautia sairastavan vireystilat voivat vaihdella eri päivinä. On hyvä etsiä itselleen sopiva aika päivästä, esimerkiksi aamu, jolloin on kipujen ja fatiikin takia virkeämpi. Myös lepääminen ennen ja jälkeen seksin voi helpottaa seksin harrastamista. Parasta on etsiä asento, jossa lihasrasitus on vähäisempää.

Omalta osaltani lupaan olla rohkeampi kysymään potilailta, miten sujuu seksin saralla. Olkaa tekin rohkeita kysymään, jos jokin askarruttaa tai painaa mieltä. Ja keskustelkaa kumppanin kanssa, siitä kaikki lähtee ja todennäköisesti tulette vielä kaiken lisäksi läheisemmiksi. Nyt on hyvä hetki käpertyä marraskuun viimalta vällyjen alle ja olla lähekkäin. Ei sitä koskaan tiedä, mihin se johtaa.

Heidi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Iso O

bottom of page