top of page
  • Elämässä.

Hyvän mielen asioita


Nyt, kun ei ole mitään tekemistä eikä myöskään voi tehdä mitään, täytyy tehdä niitä mahdollisia asioita, joista tulee hyvä mieli ja mukava olo. Poikkeuksellinen maailmantilanne tuottaa monille ahdistusta, mielipahaa ja levottomuutta. Pelko omasta tai läheisten sairastumisesta hiertää mieltä. Ja mitä mielessä liikkuukaan, jos on jo olemassa perussairaus, kuten MS-tauti ja pohtii koronan mahdollisia vaikutuksia, kun täysin perusterveellekin koronavirus voi olla kohtalokas.

Jotta ihminen selviytyy, täytyy saada ajatukset siirrettyä muualle. Tasapainoinen ja hyvä mieli auttaa jaksamaan vaikeampiakin aikoja. Jaan nyt teille omat poikkeusajan selviytymiskeinoni.


1. Liikkuminen luonnossa


Raitis ilma, vuodenaikojen vaihtelu, puron solina, kevään ensimmäiset tuoksut, eväiden syöminen ulkona ja rohkea uskaltautuu vaikkapa nukkumaan teltassa tai laavulla. Missä muualla voikaan saada paremmat unet, kuin ulkona.


2. Kasvien hoito


Tämä on itselleni uudempi tuttavuus ja olen innostunut tästä vasta kuluneen vuoden aikana. Aiemmin kaikki yritykseni kasvattaa mitään kasveja epäonnistuivat. Ostan aina perjantaisin tulppaanikimpun (silloin kun niitä on). Vuoden aikana olen myös onnistunut pitämään kaksi aiemmin hankittua viherkasviani eloisana ja kasvattamaan pistokkaista kaksi uutta. Työpaikallani järjestetään vuosittain myös kasvatuskilpailu. Tänä vuonna on vuorossa sokerimaissi ja/tai ananaskirsikka. Otin itselleni haasteen kasvattaa ananaskirsikan, istutan siemenet tulevana viikonloppuna.


3. Hyvä kirja


Olen oppinut kuuntelemaan äänikirjoja. Erityisesti kulutan niitä silloin, kun teen kotitöitä. Kotityöt ovat minulle ihan pakkopullaa, joten äänikirjan vauhdittaa niiden tekemistä oikein toden teolla.


4. Leipominen ja ruoanlaitto


Tälle asialle olen lämmennyt oikeastaan vasta tällä viikolla. Kiireisen lapsiperhearjen tuskallisimpia pulmia on ’mitä tänään syödään’. Olen lopen kyllästynyt miettimään aina sitä samaa kysymystä ja keksimään hyviä ja helppoja ratkaisuja ruokapöytään. Olen myös kyllästynyt käymään kaupassa, vaikka se onkin tällä hetkellä ainoita paikkoja mihin saa mennä. Silti kyllästyttää, tai ehkä jopa juuri siksi. Joten päädyin tilamaan erillisestä ruokapalvelusta ruoat ja reseptit kotiovelle. Sain hyvän mielen ja olen parempi kokkaaja!


5. Venyttely, jooga, meditaatio


En voi sanoa olevani mikään himourheilija. Kuitenkin aina, kun saan itseäni niskasta kiinni ja lähden vaikka ulos, niin tulee valtavan hyvä olo. Myös sairauden kanssa, mikä mahdollisesti rajoittaa fyysisyyttä, voi olla vaikeaa ajatella lähtevänsä lenkille. Mutta jos pääsee vaikkapa edes ulko-ovelle haistamaan ulkoilmaa, sekin on jo enemmän kuin ei mitään. Jos raskas liikuntaa on haastavaa, niin venyttelyt, joogan alkeet ja meditaatioharjoitukset tuottavat mielihyvää ja niistä tulee myös fyysisesti hyvä olo. Netti ja some on pullollaan erilaisia ohjevideoita kaikenlaiseen kevyempäänkin liikkumiseen.


Kuten mitään muutakaan, myöskään hyvää oloa ei saa suorittaa. Kun asioita on mukavaa tehdä ja tekemisestä saa hyvää mieltä, niin se on onnistunutta. Haluaisin vielä lisätä tuolle listalleni neulomisen. En osaa sitä tehdä juurikaan, mutta olen kuullut, että sillä on hyvä terveysvaikutuksia.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page