MS-tautiin sairastuu yleisimmin naisia. Vaikka taudin tarkkaa syytä ei tunneta, on havaittu, että naissukupuoli on alttiimpi MS-taudille. Sairastumisen sukupuolierot johtunevat monista tekijöistä, kuten hormonaalisista, geneettisistä ja ympäristötekijöistä.
Mietin usein, kuinka kauan menee siihen, että parantava hoito MS-tautiin keksitään. Milloin lakkaan kuulemasta, että MS-tauti on lähinnä nuorten naisten sairaus. Välillä herkistynkin ajatellessani nuorta naista, joka saa kuulla diagnoosin, johon ei tällä hetkellä ole parantavaa hoitoa.
Kun puhun voimasta ja sitkeydestä, puhun usein näistä nuorista naisista. Elämä edessä kroonisen sairauden kanssa. Silti se ei pysäytä heitä unelmoimasta ja rakentamasta elämäänsä. Onneksi sairauden etenemistä voidaan usein hyvällä hoidolla, kuntoutuksella ja omahoidolla hidastaa.
Olen puhunut useamman MS-tautiin sairastuneen naisen kanssa. He eivät ehkä arvaa, miten paljon heidän arkiset tarinansa ja elämä oikukkaan sairauden kanssa inspiroivat minua ja muita. Heidän tarinansa kertovat siitä, miten elämänvoima tulee sisältä päin ja ettei juuri mikään este voi estää heitä elämästä täyttä elämää.
En toki halua nostaa heitä erityisesti jalustalle. Jokaisen elämään mahtuu ajanjaksoja, joissa ei ole hurraamista. Mutta heidän päättäväisyyttään ihailen.
MS-tauti voi aiheuttaa myös merkittävää stressiä ja ahdistusta. Naisella saattaa olla erityisiä huolenaiheita esimerkiksi kehonkuvaan ja itseluottamukseen liittyen, erityisesti sairauden vaikuttaessa ulkonäköön tai kykyyn huolehtia itsestä, perheestä tai työstä. Yksi asia, josta olemme muun muassa puhuneet on MS-taudin vaikutus naiseuteen tai äitiyteen.
Olen oppinut sairaanhoitajana monta tärkeää asiaa elämästä ja naiseudesta. Esimerkiksi sen, miten pienistä asioista äiti voi olla kiitollinen. Kuinka syvällisen pohdinnan moni tekee äidiksi tulemisen tai tulemattomuuden edessä. Miten suuri voimanlähde voikaa olla saman sairauden jakavien naisten vertaistaapaaminen.
Olemme myös usein puhuneet toivon ja arjessa luovimisen merkityksestä. Siitä, miten ne kantavat vaikeimpien hetkien yli. MS-tauti kun voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä haasteita, mutta nainen, joka elää sairauden kanssa, voi kehittää luovia tapoja selviytyä näistä haasteista. En voi muuta kuin kuunnella sitä viisautta, jota puhujassa silloin on.
Kansainvälistä naistenpäivää vietetään vuosittain 8.3. Hyvää naistenpäivää!
Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.
Kommentit