top of page
  • Elämässä.

Tehdääks tästä kesästä kiva?Kuljeskelen Alppiruusupuistossa ihastellen Suomen kaunista kesää. Ihmiset ovat saapuneet puistoon nautiskelemaan ja viihtymään. Valokuvausta harrastava nainen kaivaa laukustaan kameran ja kuljeskelee puistossa hiljaa kauniita kuvia ikuistaen. Tälle naiselle pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä. Kasvoissa näkyy ilo ja koko olemuksessa hiljainen läsnäolo. Puistossa on tärkeää kulkea rauhallisesti sillä joku kaunis yksityiskohta voi jäädä huomaamatta. Tietoisen läsnäolon harjoittelua parhaimmillaan.


Monella on puistossa mukana koira, jonka kanssa on mukava kuljeskella kiireettömässä ympäristössä. Koirat ovat selkeästi tottuneita puistossa vierailijoita. Sen verran hiljaisesti ja sopuisasti kaikki siellä omistajineen kulkevat. Puistossa vallitsee käsittämätön rauha, jota on vaikea pukea sanoiksi. Istahdan itse nautiskelemaan auringon säteistä pienen kallion päälle. Minulla ei ole tänään kiire mihinkään. Lämmin kesätuuli sotkee mukavasti hiuksia ja tuo tarvittavan viilennyksen kuumana päivänä. Kaivelen repustani juotavaa, ja ihmettelen luonnon monimuotoisuutta. Minussa elää sisällä pieni biologi. Haaveilin nuorempana biologian opinnoista, mutta haave jäi pelkästään pääsykoekirjojen hankinnan tasolle. Innostus psykologiaa kohtaan vei pidemmän korren.


Muutamat nuoretkin ovat löytäneet puistoon ja asettuneet kalliolle juttelemaan. Puheen ja naurun sorina vaihtuu nopeasti linnun lauluihin; puistosta on helppo löytää hiljaisempiakin kohtia. Puistossa tulee vastaan myös useita pariskuntia, jotka ottavat toisistaan kuvia. Alppiruusupuisto on hyvin kaunis ja romanttinen paikka, jonka vuoksi se voisi hyvin olla myös ensitreffipaikka. Osalla ihmisillä on reppuja mukana ja puistossa on mukava nautiskella omia eväitä. Aurinkoinen pieni kahvila on myös katettu parkkipaikalle, joten ulkoilun lomassa voi nautiskella vaikka munkkikahvit. Itselläni on vielä muutama viikko aikaa varsinaisen loman alkuun, mutta olen yrittänyt pysähtyä viikonloppuisin nauttimaan lähiseudun tapahtumista ja luonnossa olemisesta.


Kuluneen viikon aikana monet asiakkaat ovat puhuneet omista kesälomasuunnitelmistaan. Monet kiertelevät erilaisia musiikkifestereita, joiden osalta onkin mukava tarjonta erilaisia tapahtumia. Osa odottaa kovasti pääsyä omalle mökille, jossa on nyt mahdollisuus viettää pidempi aika. Kesäloma aiheuttaa myös ristiriitaisia ajatuksia. Kumppanin tai perheen kanssa saattaa olla hyvin erilaisia toiveita lomalle. Jotkut miettivät jo etukäteen, miten pystyisi kauniisti ohittamaan mökkinaapureiden joka vuotisen lomanviettoillallisen tai juhannusjuhlan. Keskustelemme omien tarpeiden ilmaisemisesta. Joillekin yöttömän yön juhlaa vietetään mielellään ison porukan keskelle, kun taas joku toinen istuisi mieluiten yksin hiljaa laiturilla kaarnaveneitä seuraillen.


Mieleni palaa lapsuusvuosien muistoihin. Olen itse viettänyt hyvin erilaisia kesälomia. Yksi asia ei kuitenkaan muuttunut. Olimme aina kokoontuneet suvun kesken isovanhempieni mökille. Serkusten kesken seikkailimme melko vapaasti kaikenlaista mukavaa puuhaillen. Välillä porukkaa oli enemmänkin paikalla, mutta muistan myös kesiä, jolloin oli keksittävä enemmän itse tekemistä. Maalla oli aina tekemistä. Puuverstaassa oli mahdollista kaiverrella kaikenlaista mukavaa. Uimataidon hankimme jo hyvin pienenä. Koska mökkimme sijaitsi järven rannalla, oli pienemmillä serkuksista pelastusliivit päällä lähestulkoon aamusta iltaan. VHS- nauhurit isoine videokameroineen ovat tallentaneet paljon kesämuistojamme, joita on ollut mukava katsella ja näyttää myös omille lapsille.


Millaisia kesäsuunnitelmia sinulla on ? Monet ovat tänä vuonna puhuneet paljon taloudellisesta paineesta, joka vaikuttaa väkisinkin suunnitelmien tekemiseen. Kaikkea mukavaa on kuitenkin mahdollista tehdä myös pikku rahalla. Tärkeintä on yrittää sovittaa yhteen läheisten kanssa erilaiset toiveet ja tarpeet. Eräs asiakkaani sanoi minulle viimeisellä käynnillä ennen loman alkua mukavasti: ” Sovitaaks, että tehdään tästä kesästä mukava – tehdäänhän? Kyllä tehdään, lupasimme ainakin yrittää. Ei muuta kuin kesäsuunnitelmia tekemään. Suomessa on paljon kaunista nähtävää.


Ihanaa kesää kaikille


Kesäterveisin Heidi


Heidi Joutsiniemi on psykologi, kognitiivis-integratiivinen psykoterapeutti, ja ennen kaikkea kahden ihanan nuoren aikuisen äiti. Heidi toimii ammatinharjoittajana sekä aikuisten että lapsiperheiden kuntoutuksessa. Kirjoituksissaan hän kuljettelee lukijoita mukana kuntoutuspsykologin arjessa. Heidi tavoittelee kirjoituksissaan arjessa läsnäolon voimaa, yhdessä iloitsemista, ihmettelyä ja toivon kipinää.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page