top of page
  • Miila

Seksi meni, kun MS tuli?


Sinulla tai kumppanillasi on MS ja seksistä on kadonnut jotain? Spontaanius, kivuttomuus, räjähtävät orgasmit? Tai onko halujakaan enää?

Et ole yksin.

Kaiken kaikkiaan seksiin liittyvät ongelmat ovat hyvin tavallisia, niitä lähes jokaisella jossain elämänvaiheessa, mutta MS-tautia sairastavilla vielä enemmän. MS voi vaikuttaa seksiin monella tavalla, niin suoraan osana sairauden oireita kuin välillisesti esimerkiksi minäkuvan muuttumisen kautta. MS-taudissa viestiketju aivoista sukuelimiin takkuaa, jolloin kiihottuminen vaikeutuu. Halu voi olla herännyt, mutta keho ei tunnu reagoivan mitenkään. Emätin ei kostu tai erektion saaminen ja pitäminen vaikeutuu. Samoin tuntohermotus voi vaurioitua ja sukuelinten kosketusherkkyys vähentyä. Se vaikuttaa nautinnon kokemiseen ja orgasmin saamiseen.

Väsymys ja masennus voivat laskevat seksihaluja. Raajojen puutuminen ja kivut tekevät seksistä epämiellyttävää ja hankalaa, samoin kuin rakon ja suolen toimintahäiriöt. Jäykkyys voi vaikeuttaa teknistä puolta ja aiheuttaa kipuja.

Kuten mikä tahansa muukin krooninen, etenevä sairaus, MS voi alentaa itsetuntoa ja piikitellä minäkuvaa. Saattaa olla vaikeaa pitää itseään seksuaalisesti haluttavana tai ylipäätään seksiin oikeutettuna, koska sairaiden tai vammautuneiden seksi nähdään yhteiskunnassa edelleen jossain määrin tabuna. Parisuhteen mahdollinen muutos tasavertaisesta kumppanuudesta hoivasuhteeksi sotkee kahden ihmisen välistä dynamiikkaa, eikä haluja herättele sekään.

MS-potilaan kumppania taas saattaa pelottaa se, että satuttaa tahtomattaan seksin aikana. Voi hämmentää, ettei pysty samalla tavalla tuottamaan nautintoa toiselle kuin ehkä joskus ennen. Voi turhauttaa kumppanin haluttomuus tai seksin vaatima valmistelu ja teknisyys, mikä on kaukana fantasioiden spontaanista hurmasta.

Osa kokee MS-taudin vaikutuksen seksielämään sairauden kaikkein negatiivisimpana oireena. Onnellinen ja tyydyttävä seksi on kuitenkin monelle tärkeä mielialan, parisuhteen ja elämänlaadun kannalta.

Onkin kurjaa, että seksuaalisuudesta puhutaan edelleen suhteellisen vähän osana MS:n kuntoutusta ja muuta tukea. Harva ottaa huoltaan puheeksi hoitavan lääkärin tai omahoitajan kanssa. Ongelmille olisi kuitenkin paljon tehtävissä seksuaalineuvonnan avulla. Jo pienet, konkreettiset neuvot ja ohjeet, sekä luvananto erilaisille tunteille ja kokemuksille vievät eteenpäin. Myös seksuaaliterapiaa on mahdollista saada monimutkaisten pulmien avaamiseksi.

Tyydyttävä seksielämä on mahdollista saavuttaa sairaudesta tai vammasta huolimatta. Seksi rentouttaa, piristää mahdollista parisuhdetta ja kohentaa itsetuntoa. Tietenkään kaikki eivät seksiä halua, mutta he, jotka sen toivoisivat kuuluvan sairaudesta huolimatta omaan elämään, ovat oikeutettuja saamaan apua myös tähän taudin tuomaan haasteeseen.

Kuva: Aiyhan Yildiz /Freeimages.com

 

Miila Halonen on nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja. Blogissa pohditaan, miten säilyttää tyydyttävä suhde omaan seksuaalisuuteen MS-taudista huolimatta.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Iso O

bottom of page