top of page
  • Jan

Toivo auttaa jaksamaan


Toivo auttaa jaksamaan epäonnistumisista huolimatta. Osa sanoo, ettei elämä toivomalla tule paremmaksi. Voi olla, muttei sen parempaa synny toivottomuudestakaan.

Mitä hyötyä epätoivon lietsomisesta on kellekään? Sanotaanhan, että niin kauan kuin on toivoa, on myös elämää.

Opimme jo varhain ympäristöä ja muita ihmisiä tarkkailemalla, mitä on mahdollista toivoa. Käänteentekevää on, miten ympärillä olevat ihmiset reagoivat orastavaan toivoon. Siksi toivo on tärkein lahja, mitä toiselle ihmiselle voi antaa.

Kyky toivoa on myös opittu taito, joka perustuu kokemuksiin. Tärkeää on, kannustetaanko ihmistä toivomaan, kannatellaanko hänen toivoaan voimien uupuessa vai lytätäänkö ihminen toivottomana tapauksena.

Moni tarvitsee paljon tukea uskaltaakseen toivoa. Ihminen on onnekas, jos toivominen ja mahtipontisten tavoitteiden asettaminen ovat hänelle itsestäänselvyys.

Toivossa on osansa myös huonolla tai hyvällä onnella. Joillekin on käynyt elämässä tai sairastaessa niin huono tuuri, ette he pelkäävät enää toivoa mitään. Ja sitten on niitä, jotka saavat elämäänsä jotain niin tärkeää, etteivät olisi sitä koskaan osanneet toivoa.

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä huomata toivoon kätkeytyvä elämänvoima. Toivon kipinä voi lähteä vaikkapa uudesta tiedosta, innostavasta ihmisestä, tai roolimallista joka on selviytynyt samankaltaisesta tilanteesta. Kuin varkain mahdottomalta tuntuvassa tilanteessa alkaa näkyä yhä useammin toivon pilkahduksia.

Toivo rakentuu useimmiten arjen pienistä asioista, joiden ääreen voi hiljaa pohdiskellen pysähtyä. Lämpimästä tunteesta, että kyllä aurinko vielä yhtenä päivänä paistaa tähänkin tilanteeseen.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page