top of page
  • Miila

Rakkaus parantaa


Muistatteko 90-luvun lama-ajan tv-hitin Frank Pappa Show’n? Luulen, että moni asia ohjelmasta on unohtunut (ihan syystäkin!), kuten mintunvihreät vaatteet, tuhti tekorusketus ja säämies Toni, mutta yhden muistan, Holle Holopaisen esittämän Frank Pappa -hahmon loppusloganin: ”Kosketelkaa toisianne.”

Holopaisen hokema muistui mieleeni, kun istuin toukokuun lopulla kuuntelemassa maailman seksuaaliterveysyhdistyksen WAS:in kongressissa yhdysvaltalaista huippututkija Sue Carteria. Hänen luentonsa nimi oli ”The healing power of love: oxytocin hypothesis”. Carter puhui innostavasti kosketuksen parantavasta voimasta, jonka välittäjänä toimii oksitosiini.

Oksitosiini on kertakaikkisen ihmeellinen hormoni. Se saa äidinmaidon vuotamaan rinnoista ja sitä vapautuu hurjat määrät orgasmin aikana ja rakastuneiden katsoessa toisiaan. Oksitosiinitippa on monelle uudelle äidille tuttu synnytyksen käynnistäjä ja vauhdittaja.

Oksitosiinia muodostuu kosketuksesta, halauksesta, hyväilystä, lemmikin silittämisestä, lempeästä toisen katsomisesta. Se sitoo ihmisiä yhteen, voimistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentää pelkoja. Siksi sitä kutsutaan myös rakkaushormoniksi.

Hormonireseptoreja, eli laitureita tai parkkipaikkoja, joihin hormonimolekyyli solun pinnassa kiinnittyy, on kehossa kaikkialla. Siis, niin kohdussa kuin luissa ja sydänlihaksessa, hermosoluissa ja niin edelleen. Kaikkia oksitosiinin tehtäviä ei edes vielä tunneta ja tutkimustyö sen ympärillä jatkuu edelleen vuosikymmenestä toiseen.

Mitä enemmän oksitosiinista tietää, sitä hämmästyneemmäksi tulee. Oksitosiinin arvellaan lisäävän yksiavioisuutta preeriarotilla ja olevan ihmisen ja ihmisen parhaan ystävän – koiran – vuosituhantisen bestis-suhteen taustalla. Oksitosiini on välttämätön äidin ja vastasyntyneen toisiinsa kiintymyksen ja varhaisen vuorovaikutuksen kehittymiseksi. Oksitosiinilla on tutkimusten mukaan sosiaalisuutta ja empatian kokemista tukeva vaikutus. Sen uskotaan vähentävän pelon tuntemuksia ja masennusoireita.

Hurjaa! Mutta hurjemmaksi menee. Oksitosiinilla väitetään olevan myös kipua ja tulehdusta vähentävä vaikutus. Se yhdessä estrogeenin kanssa lisää luuntiheyttä ja ehkäisee osteoporoosia naisilla. Hormonista on tutkimuksissa saatua helpotusta kroonisen kivun hoidossa, kuten myös migreenin ja päihderiippuvuuksien hoidossa. Jopa autististen henkilöiden ongelmia on voitu helpottaa oksitosiinihoidolla.

Parasta kaikessa on se, että oksitosiinia on meillä jokaisella omasta takaa. Aivolisäke, pieni herneenkokoinen nykerö aivoissa erittää sitä kaikilla, ellei sitten kärsi harvinaisesta aivolisäkkeen toimintahäiriöstä. Hellittely, halailu, seksi, eläimen rapsuttelu tai lapsen sylkyttely lisäävät oksitosiinia verenkierrossa ja antavat sille mahdollisuuden tehdä pieniä ihmeitään. Hormoni auttaa pysähtymään hetkeen, tuntemaan yhteenkuuluvuutta kumppanin kanssa, kokemaan mielenrauhaa ja jopa kivuttomuutta.

Sue Carterin ohje oli sama kuin Frank Papan: ihmiset, kosketelkaa toisianne. Jos kotoa ei hellyyttä saa, käy hieronnassa tai hemmotteluhoidoissa tai ota vaikka hoitokoira. Antaa rakkauden ihmehormonin parantaa oloa, edes hetkeksi.

 

Miila on lääkäri ja seksuaalineuvoja. Blogissa hän pohtii tapoja säilyttää onnellinen suhde omaan seksuaalisuuteensa kroonisesta sairaudesta huolimatta.

Kuva: Chris Greene /freeimages.com

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Iso O

bottom of page