top of page
  • Jan

Vertaistuessa on voimaa


Oletko koskaan astunut sydän pamppaillen ryhmähuoneeseen? Huoneeseen täynnä vieraita ihmisiä. Jännittänyt ja ajatellut, ettei tästä ole todennäköisesti mitään hyötyä.

Ryhmäkeskustelun aikana olet ehkä huomannut, miten vertaistuki ja hyvä porukka vievät mennessään. Ympärillesi on tullut ihmisiä, joille ei tarvitse tippaakaan selitellä. He ovat kulkeneet kilometrit sinun saappaissasi.

Yhtäkkiä oivallat, ettet ole ainoa joka on sairastunut tautiin nimeltä MS-tauti. Olet sen aina tiennyt järjellä, mutta vertaisryhmässä hämmästyt heräävistä tunteistasi. Huomaat muiden käyneen läpi samoja tunteita ja elämänvaiheita. Istuminen alas vertaisten joukkoon saa olon tuntumaan lämpöiseltä, turvalliselta ja koskettavan aidolta.

Vertaisryhmässä on hienointa se, ettei siellä tarvitse piiloutua. Miettiä, näkikö joku kompuroinnin, takeltelun tai muistivaikeuden. Tai suuttuiko toinen kun MS-tauti päätti yllättäen perua uupumuspiikillä jo aikoja sitten sovitun menon ystävän kanssa.

Moni miettii jälkeenpäin, miksi vertaisryhmään meno kesti niin kauan. Vastauksia siihen on monia. Toinen taisteli diagnoosiaan vastaan ja toinen ajatteli ylhäisessä yksinäisyydessään, ettei kukaan sairasta MS-tautia niin kuin minä Moni ajatteli, ettei kukaan voi ymmärtää MS-taudin aiheuttamia tuntemuksia.

Mutta vertaistuki ulottuukin sinne, minne ammattilaisten apu ei aina yllä. Arjen vinkkeihin, samalla aaltopituudella olemiseen, kokemusten jakamiseen, hurttiin huumoriin ja ymmärrykseen tasolla, jonka vain MS-tautia kokeva voi ymmärtää. Lempeään kohtaamiseen ja taidokkaaseen tukeen hetkellä, jolloin ei enää yhtään jaksaisi yrittää. Kuiskaukseen, että me seisomme rinnallasi porukalla, tuli eteen mitä tuli.

Vertaisten selviytymistarinoilla arjen kiperistä tilanteista on erityinen merkitys. Erityisesti silloin, kun MS-tautia sairastava potee yksinäisyyttä, häpeää tai leimaantumisen tunnetta. Vertaisryhmän avulla vaikeimmasta voi päästä yli ja ymmärtää, että kaikesta selvitään mitä eteen sattuu. Taivalta ei silti tarvitse kulkea yksin, vaan ahdistuneisuutta ja pelkoja on lupa hälventää ja onnistumisen kokemuksia ja hyviä hetkiä jakaa muiden kanssa.

Tämä blogipostaus on sinulle, joka olet lykännyt vertaistukiryhmään menemistä. Älä haudo enää ajatusta mielessäsi. Ota selvää missä ja koska seuraava ryhmä kokoontuu tai hae kuntoutukseen. Ethän voi tietää miten paljon vertaistuesta voi olla hyötyä, jollet sitä koskaan kokeile.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

#vertaistuki #ryhmä #MStauti #voimaantuminen #vinkit #kohtaamisia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page