top of page
  • Jan

Pää hajoaa tämän MS-taudin kanssa ihan pian!


Musta tuntuu, että mun pää hajoaa tämän MS-taudin kanssa ihan pian! Näin kirjoitti keskustelupalstalle MS-tautia poteva henkilö. Kommentti oli hätähuuto, asian kertomista ääneen ja samalla oman elämän raskauteen väsynyt puuskahdus.

Tärkeintä lyhyessä viestissä oli sanapari ihan pian. Asialle olisi siis tehtävissä vielä paljon ennen kuin mielen kumilanka napsahtaisi päässä poikki. Positiivinen ajattelu, jaksaminen, muistaminen ja aloitekyky ovat jokaisella ihmisellä aika ajoin koetuksella. MS-tautia sairastava miettii tämän lukiessaan, että kulkisitpa viikon meikäläisen saappaissa tai kelaiset pyörätuolillani.

On hyvin tiedossa, että MS-tautia sairastavan henkilön riski sairastua muun muassa masennuksen oireisiin on suurempi kuin väestössä keskimäärin. MS-taudin oireet, kuten fatiikki tai toimintakyvyn heikkeneminen voivat vaikuttaa myös mieleen. Moni miettiikin, miksi juuri minä sairastuin MS-tautiin. Hyvää tarkoittavien ihmisten tsemppiviestit ja ottaisit nyt vaan itseäsi niskasta kiinni -kommentit voivat tuntua silloin riittämättömiltä.

Mitä tilanteelle voi sitten tehdä? Mielenterveyden edistämiseen ja hyvän mielen ylläpitämiseen on tarjolla paljon erilaisia harjoitteita, oppaita ja tukea. Niitä kannattaa kokeilla jo silloin, kun asiat sujuvat elämässä hyvin. Negatiivinen ajattelu kun automatisoituu yllättävän helposti elämän kolhuissa. Siksi kannattaa opetella kiinnittämään huomiota myönteisiin ajatuksiin, päästämään negatiivisista tunteista irti ajoissa ja tutustua vaihtoehtoisiin tapoihin pohtia arkisia asioita.

Mielenterveyden harjoitukset voivat tuntua aluksi oudoilta, huvittavilta tai unohtua helposti. Harva MS-tautia sairastava on tottunut ­– ainakaan ennen kuntoutuskurssille osallistumista – treenaamaan tietoisesti mieltään. Säännöllinen treenaaminen alkaa vähän yllättäenkin kasvattaa mielen hyvinvointia, kun siihen antaa suostumuksensa ja heittäytyy ennakkoluulottomasti pohtimiseen.

Helppoja harjoituksia oman mielenterveyden edistämiseen löytyy esimerkiksi Oivasta. Verkkosivu tarjoaa lyhyitä käytännönläheisiä harjoituksia stressin, ahdistuksen, alentuneen mielialan ja unettomuuden hallintaan. Niiden avulla voi oppia keskittymään paremmin siihen mitä tekee, oppia havainnoimaan ajatusten ja tunteiden muutoksia ja hyväksymään asiat, joita ei voi elämässään muuttaa. Parhaimpia juttuja ihmiselle, jolla on MS-tauti, ovat verkkosivulla rentoutumiseen ja stressinhallintaan liittyvät harjoitukset.

Toinen vierailun arvoinen verkkosivu on Mielenterveystalo. Sen laajasta valikoimasta löytyy tietoa mielenterveydestä, itsearvioinnin välineitä ja lyhyitä oppaita. Esimerkiksi oirenavigaattori, parisuhteen omahoito ja psykoterapiakysely ovat mielenkiintoisia poimintoja verkkosivulta. Kannattaa myös kurkata Aivotalon MS-talon verkkosivulle, josta löytyvät linkit esimerkiksi vertaistukeen.

Ensi kerralla, kun joku puuskahtaa pään hajoavan, riittää, että kuuntelet ja olet läsnä oman jaksamisesi rajoissa. Halutessasi voit kertoa, miten olet päässyt pahimman yli ja kannustaa toista kurkkaamaan edellä mainitut verkkosivut. Voit kysyä, olisiko henkilö myös kiinnostunut nettiterapiaan hakeutumisesta, ja onko hän kertonut asiasta MS-hoitajalle. Hän osaa ammattihenkilönä arvioida vointia tarkemmin ja konsultoida tarvittaessa mielenterveyden hoitoon erikoistuneita ammattilaisia.

Pidetään mielestämme hyvää huolta!

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page