top of page
  • Heidi A.

Sattuuko se?


Virtsarakon tyhjentämiseen katetroimalla liittyy epätietoisuutta ja pelkoa. Ajatellaan, että katetrointi on kivuliasta tai jotenkin häpeällistä. Netin keskustelupalstoilla kerrotaan kauhutarinoita katetrointikokemuksista ja näin saadaan levitettyä väärää tietoa, joka lietsoo pelkoa. Katetrointi ei ole kivuliasta. Tietysti alussa ajatus siitä, että virtsa ei tulekaan tavanomaisesti ulos, voi tuntua oudolta.

Oikeaoppisesti toteutettuna katetrointi ei ole kivuliasta tai mitenkään häpeällistä. Virtsaamisongelmista kärsiville toistokatetroinnista voi olla suunnaton apu. Esimerkiksi virtsarakon tyhjenemisongelmaan toistokatetroinnilla on merkittävä elämänlaatua parantava vaikutus. Myös MS-tautiin liittyy virtsaamisongelmia, joihin toistokatetroinnista voi löytyä apu.

Toistokatetroinnilla tarkoitetaan virtsarakon tyhjentämistä ohuen muovisen putken kanssa, kun virtsarakko ei spontaanisti tyhjene. Virtsarakko tyhjennetään katetrilla normaalin wc-käynnin yhteydessä virtsaamisen jälkeen. Toistokatetrointi huolehtii siitä, että virtsarakko saadaan kokonaan tyhjäksi. Mikäli virtsarakko ei tyhjene kunnolla, se voi aiheuttaa painetta munuaisille ja virtsarakkoon jäävä virtsa on myös mainio kasvualusta bakteereille ja sitä myötä infektioriski kasvaa. Toistokatetrointien määrä pohditaan yhdessä hoitavan lääkärin kanssa, yleensä katetrointi toteutetaan 1-6 kertaa päivässä, riippuen jäännösvirtsamääristä.

Toistokatetroinnin sujuvuuteen vaikuttaa oikeanlaisen katetrin valinta. Katetrien valmistajia on useita, naisille ja miehille on tarjolla omanlaisensa katetrit. Nykyään katetrit on suunniteltu niin, että ne sujahtavat käsilaukkuun tai taskuun hyvin huomaamattomasti. Katetrit on liukastettu nesteellä ja tämä takaa sen, että katetrointi ei ole kivuliasta. Toistokatetrointia ei tarvitse oppia tekemään yksin. Uroterapeutti tai toistokatetroinnin osaava hoitaja opettaa toistokatetroinnin kädestä pitäen. Toistokatetrointiopetusta varten varataan riittävästi aikaa ja jokaiselle valitaan juuri oikeanlainen, itselle sopiva katetri. Myös katetrien valmistajat ovat tehneet paljon oppimateriaalia liittyen katetrointiin, esimerkiksi opetusvideoita ja niitä voi käyttää uroterapeutilta saadun ohjauksen tukena.

Toistokatetroinnilla on elämänlaatua parantava vaikutus. Monet ovat kertoneet päässeensä eroon esimerkiksi kiusallisesta virtsankarkailuvaivasta, kun rakko tyhjennetään säännöllisesti katetroimalla. Virtsaamisongelmat ovat intiimi asia ja kun ongelmista joutuu kärsimään, on niillä vaikutusta myös seksielämään. Kun seksissä voi keskittyä olennaiseen, eikä tarvitse miettiä valuuko virtsa, maailma hymyilee jälleen ihan eri tavalla.

Syysterveisin

Heidi

Heidi Aaltonen on sairaanhoitaja (YAMK ja urologisen hoitotyön asiantuntija. Hän työskentelee urologian poliklinikan tiiminvetäjänä Turun yliopistollisessa keskussairaalasta. Heidi kirjoittaa blogiin MS-taudin näkymättömistä oireista, erityisesti urologiaan liittyvistä aihealueista. Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi leikki-ikäistä poikaa, joiden kasvattaminen pitää jalat maassa. Heidin intohimona on kehittää ja kehittyä jatkuvasti paremmaksi. Laadukas hoitotyö ja siihen pyrkiminen on hänen sydäntään lähellä. Elämään Heidi suhtautuu yltiömäisellä optimistisuudella ja rationaalisuudella. Elämä kantaa!

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page