top of page
  • Jan

3 hyvää syytä MS-taudin omahoitoon

Päivitetty: 14. huhtik. 2021


Omahoito tarkoittaa sitä, että ihminen ottaa vastuuta itsestään ja terveydestään. Siihen kuuluvat muun muassa liikunta, terveellinen ravitsemus, sitä kautta painonhallinta, riittävä lepo ja sosiaalisten suhteiden ylläpito. MS-taudin oireet ja hoitovaiheet vaihtelevat, joten omahoito on ensisijaisesti ennalta ehkäisevää. Oireiden ilmaantuessa kannattaa edetä yksi asia kerrallaan kohti oireiden hallintaa.

1. Toimintakyky riittävän hyvässä kunnossa


Toimintakykyä mittaa parhaiten selviytyminen itselle merkityksellisistä ja välttämättömistä arkisista elämän toiminnoista. Niitä ovat vaikkapa opiskelu, työ, vapaa-aika ja harrastukset. Yhtä tärkeää on itsestä ja toisista huolehtiminen. Toimintakyky on myös yhteydessä ympäristön myönteisiin ja kielteisiin vaikutuksiin.


MS-taudissa toimintavyn lisäämistä ja ylläpitoa tukevat monet asiat, kuten aiemmin mainittiin. On hyvä myös muistaa D-vitamiinilisä, infektioiden ennaltaehkäisy ja pyrkiminen mahdollisimman hyvään hoitotasapainoon. "Terveet" eivät aina ymmärrä sitäkään, että MS-taudin kanssa jokainen päivä voi olla omanlaisensa seikkailu.

Lue Elämässä blogista lisää muiden usein hyvää tarkoittavia, mutta ärsyttäviä neuvoja MS-taudin haastaessa toimintakyvyn.

2. Oireet paremmin kurissa


MS-taudin oireiden tunnistaminen ja mahdollinen oireiden mukainen hoito on tärkeää. Tarvitaan vähän salapoliisin taitoja, jotta osaa liittää mitä kummallisimmat oireet MS-tautiin. Siksi kannattaa pyytää tukea ja apua hoitavilta ammattilaisilta oireisiin reagoimiseen ja omahoidon toteuttamiseen arjessa. On hyvä reagoida niihin pikemminkin ajoissa kuin liian myöhään. Mahdollisesta lääkityksestä ja MS-taudin hoitoon liittyvistä seurannoista on hyvä pitää muistilista tallessa. Tärkeää on lisäksi turvallisen ja luottamuksellisen hoitosuhteen muodostuminen omahoidon tueksi.

Kuuntele Haasta MS podcastista lisää ajatuksia näkymättömästä MS-taudista ja vinkeistä oireiden hallintaan.

3. Mielen hyvinvointi on pääasia


Fyysisen vaivan ilmaantuessa lähdetään äkkiä selvittelemään sen syytä, tutkimusvaihtoeh-toja ja hoitokeinoja. Näin ei ole aina mielen hyvinvoinnin kohdalla. Silloin odotellaan liiankin pitkään, että vaiva menisi itsestään ohi.


Välillä unohtuu, että mielen ja aivojen jumppa on yhtä tärkeää kehonhallinnan kanssa. Mieli voi hyvin, kun sitä käytetään mielekkääseen tekemiseen, tyydyttäviin ihmissuhteisiin ja pulmien ratkaisemiseen. Mieltä tulee muistaa myös helliä, lepuuttaa ja pitää hyvänä.

Katso Studio MS videolta lisää ajatuksia mielen hyvinvoinnista, vahvuuksista ja voimavaroista.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page