top of page
  • Päivi

Elämäni biisien tahtiin


Nainen kuuntelee kuulokkeilla elämänsä biisiä.

Tiesitkö, kuinka suuri voima musiikilla on? Toni Wirtanen kirjoittaa Valot pimeyksien reunoilla -laulunsa sanoissa osuvasti:


”Älä usko lauluihin, ne tekee susta haaveilijan. Ne voi saada sut kaivelemaan asioita, joilta mielesi koittaa sua suojella. Niillä on taipumus sotkee kaikki ajatukset, jättää kaaokseen”.


Noissa sanoissa piilee totuus. Joku kappale vie mennessään nuoruusvuosien huolettomuuteen ja toinen ala-asteen joulujuhlaan. Kolmas biisi vie erokriisin pahimpiin syövereihin, neljäs tsemppaa tekemään vielä yhdet kaksikymmentä vatsalihasliikettä ja niin edelleen.


Musiikki voi parhaimmillaan viihdyttää ja pistää tanssimaan tai luoda juhlaan toivottua tunnelmaa häistä hautajaisiin.

Musiikki laittaa viipymään kaupassakin pidempään ja aktivoi ostamaan tai se häiritsee ja ärsyttää niin, että on lähdettävä pois tyhjin käsin. Jos se tietty biisi sattuu soimaan sopimattomaan aikaan ja jos biisin nostattaman tunteen antaa viedä, voi loppupäivä – tai ainakin seuraava varttitunti – olla pilalla. Musiikki todella sotkee ajatukset ja jättää pahimmillaan kaaokseen.


Opiskellessani musiikkiterapian perusteita halusin tutkia tätä asiaa. Löysin lähdekirjoistani selityksiä, jotka liittyvät ihmisen niin ihmeellisiin aivoihin.


Musiikki aktivoi aivoissa limbisen järjestelmän. Siis sen alueen, joka huolehtii ihmiselle hengissä säilymisen kannalta välttämättömistä asioista, kuten syömisestä, juomisesta ja seksuaalisesta käyttäytymisestä. Sama alue myös säätelee motivaatiota, tunteita ja tilanteiden mukaista käyttäytymistä.


Ihmiselle aivan ensimmäiset elinkuukaudet ja vuodet ovat merkittäviä.

Ensimmäiset vuorovaikutussuhteet luovat pohjaa koko loppuelämälle – ja usko tai älä – ne selittävät myös sen, miksi musiikki menee meillä useimmilla niin syvälle tunteisiin ja alitajuntaan, että yksi biisi voi hetkessä voimaannuttaa ja toinen lamaannuttaa. 


Vauvalle me aikuiset puhelemme musikaalista hoivapuhetta. Lähes jokainen meistä tunnistaa sen, miten äänenkäyttömme muuttuu, kun juttelemme vauvalle. Konsonantit pehmenevät, ääni muuttuu samettisemmaksi ja puheen sävelkulku on rikkaampaa kuin aikuisen kanssa jutellessa.


Koska vauva on täysin pidäkkeetön ja täysin häntä hoivaavan aikuisen varassa, musikaalinen hoivapuhe linkittyy hänelle aivoissa hengissä säilymisen kannalta välttämättömiin asioihin.


Lempeän hoivapuheen tuottaja antaa myös elämisen kannalta välttämätöntä; ravintoa. Musiikin avulla ihminen saa tuntea ilman pidäkkeitä, ihan niin kuin pieni vauva saa olla pidäkkeettömästi oma itsensä vanhempansa hoivan turvissa.


Olen koukussa inhimillisyyteen ja siksi myös sellaisiin ohjelmiin, joissa musiikki jollain lailla liitetään ihmisen elämänkaareen.

Näistä levyistä en luovu ja Elämäni biisi – siinä kaksi suosikkiani. On aina ihana kuulla ja nähdä, miten syvälle ihmisyyteen musiikki vie ja miten vaikeista ja herkistäkin asioista musiikki auttaa puhumaan.


Suosittelenkin jokaista etsimään oman elämänsä biisin, vaikka koko elämänkaaren mittaisen biisilistan ja käymään sitä sitten läpi jonkun toisen kanssa. Uskallan väittää, että se on silmiä ja mieltä avartava kokemus.


Päivi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page