top of page
  • Elämässä.

Katselukokemus: Miten elää MS-taudin kanssaKatselin Yle Akuutin dokumenttia: Miten elää MS-taudin kanssa. Se sai minut sairaanhoitajana tuntemaan voimakkaasti. Pohtimaan siksi aiempaa syvemmin potilaan kokemusta MS-taudista.


Dokumenttia seuratessani huomioni kiinnittyi tunteiden kirjoon. MS-tauti oli tuonut mukanaan surua, luopumisen tunnetta ja kuolemanpelkokin. Toisaalta sairastamiseen liittyi onnistumisen kokemuksia, arkista onnea ja jonkinlaista kiitollisuuttakin. Se oli koskettavaa katseltavaa.


Tiedän olevan hetkiä, jolloin MS-tautia sairastavan on keskityttävä lähinnä selviytymiseen tunteiden kulkiessa mielessä vuoristorataa. Olen ollut se sairaanhoitaja, joka käyttää dokumentissa kuultuja sanoja: nyt mennään päivä kerrallaan. Syynä on MS-taudin yllättävä luonne ja eteneminen välillä harppauksittain.


Olen sairaanhoitaja ja ohjaan potilasta parhaan taitoni mukaan, mutten osaa ennustaa. Tiedän, että sairaalassa voi tulla eteen epämukaviakin juttuja. Siksi pyrin parhaani mukaan tekemään inhottavistakin kokemuksesta tai toimenpiteistä edes hiukan inhimillisempiä.


MS-tautia sairastavat toivat dokumentissa esiin myös kolikon toisen puolen. Sairastaminen ei ole pelkkää itkua ja hammasten kiristelyä. On huonompia ja parempia aikoja, kuten jokaisen ihmisen elämässä on. Kaiken koetun jälkeen paremmat ajat voidaan kokea aiempaa vahvemmin.


Erityisesti mieleeni jäivät MS-tautia sairastavan puolison sanat. Hän kuvasi, miten pitkäaikainen sairaus on opettanut elämään enemmän hetkessä. Se olisi varmasti tärkeä taitoa meille jokaiselle. Pysähtyä tietoisesti hetkeen erityisesti silloin, kun elämässä on hetki tyyntä.


Meillä on enemmän tietoa ja parempia lääkityksiä MS-tautiin kuin koskaan aiemmin. Sairauden hoitokeinojen kehitys on ollut jatkuvaa. Se on dokumentissa huojentava ja toivoa tuova tieto meille kaikille.


Tärkeintä dokumentissa on, että se antaa tarpeellista tietoa ja kasvot MS-tautia sairastaville. Katselukokemukseni kiteytyy kiitokseen. Haluan kiittää MS-tautia sairastavia, heidän läheisiään, sote-alan ammattilaisia ja dokumentin tekijöitä tästä silmiä avaavasta katselukokemuksesta.


Mitä mieltä sinä olet dokumentista?

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page