top of page
  • Heidi

MS ja kipu


Kesäloma vierähti ja syksyn kurssit ovat täydessä vauhdissa. Kesän jälkeen kuntoutujat ovat olleet positiivisella mielellä, ja loma on tehnyt meille kaikille hyvää. Osa kurssilaisista ei ole pitänyt kesän kuumuudesta. Lämmin kesä ja auringon paiste saattavat lisätä monenlaisia oireita. Hikoilu, huimaus ja jalkasäryt ovat monelle kesällä yleisiä. Eräs kuntoutujista kertoo, miten viileämmällä ilmalla raajojen puutumista, näkö- tai tasapainohäiriöitä on ollut vähemmän.

Kuntoutujien kasvoista välittyy paljon iloa ja välittämistä. Keskustelu syrjähtelee aiheesta toiseen. Kesäjuhliin osallistumisesta monella on myös kokemuksia. Vaatetus ja itsestä huolehtiminen on tärkeää ja juhliin on panostettu monella tasolla. Eräs asia useita kuitenkin harmittaa: ”korkokengistä luopuminen”. Korkokengissä on vaikeampi pysyä pystyssä. Jotkut ryhmäläiset taas suhtautuvat asiaan rennosti, eivätkä panosta pukeutumiseen erityisemmin. MS-tauti on jokaisella erilainen ja etenee yksilöllisesti. On myös tärkeää saada toteuttaa itseään ja pitää kiinni itselle tärkeistä asioista.

Tänään olen kohdannut työssäni paljon kuntoutujia, jotka kärsivät monenlaisista kivuista. MS-sairaudessa kivut voivat olla hermostoperäisiä tai tuki- ja liikuntaelimistön kuormittumisesta johtuvia. Eräällä rouvalla on toiveena, että voisimme yksilökäynnillä kokeilla erilaisia rentoutusharjoituksia. Keskustelemme kivun kokemuksista sekä erilaisista tavoista rauhoittaa kehoa ja mieltä. Kuntoutuja kuvailee kipuja vaihteleviksi. Tuntemuksia voi myös olla samanaikaisesti useita. Joskus kipu on erittäin viiltävää ja jomottavaa. Myös erilaista pistelyä saattaa esiintyä.

Stressi saattaa useilla voimistaa kipuja, minkä vuoksi on tärkeää, että arjessa on sopivasti työstä ja arjen kiireistä palauttavia keinoja. Kuntoutuja kertoo tykästyvänsä Asahiin, mikä on lempeä tapa liikkua hengityksen tahdissa. Asahi- tunneilla harjoitellaan rentoutta ja läsnäolon taitoja, niska- ja hartiaseudun ja selän liikkuvuutta sekä voimaa. Lisäksi Asahi kehittää jalkojen tasapainoa. Kuntoutuja kertoo innostuneesti, miten Asahia on mahdollista tehdä seisten tai tuolilla istuen.

Lähdemme kokeilemaan tapaamisella erilaisia harjoitteita. Kuntoutuja haluaa asettua harjoituksen aikana makuulle. Keskustelun ja harjoituksien avulla on mahdollista löytää itselle soveltuva tapa rauhoittua. Toiset pitävät valmiista ohjatuista tunneista tai rentoutusharjoituksista. Toiset taas kuuntelevat mielellään erilaisia ääninauhoitteita. Joillekin paras tapa rauhoittua on kulkea luonnossa, tai sammuttaa valot ja istua hetken hiljaisuudessa. Muistan erään kuntoutujan, jolle parasta rentoutumista kesäaikaan on riippukeinu.

Päivän päätteeksi ajatukseni syrjähteli myös omiin toiveisiin ja tarpeisiin. Kotona on kiva kastella pihanurmea, auringon säteiden tuodessa ruohikkoon omanlaista loistetta. Pienet asiat tuovat iloa. Päivän päätteeksi vielä lenkki kahden maastonakin kanssa.

Oletko sinä löytänyt oman tapasi rauhoittua ja rentoutua?

Tästä se syyskausi taas käynnistyy.

Pitäkäähän itsestänne huolta,

Heidi

Heidi Joutsiniemi on psykologi, kognitiivis-integratiivinen lyhytterapeutti, ja ennen kaikkea kahden murrosikäisen äiti. Heidi toimii ammatinharjoittajana sekä aikuisten että lapsiperheiden kuntoutuksessa. Kirjoituksissaan hän kuljettelee lukijoita mukana kuntoutuspsykologin arjessa. Heidi tavoittelee kirjoituksissaan arjessa läsnäolon voimaa, yhdessä iloitsemista, ihmettelyä ja toivon kipinää.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page