top of page
  • Miila

MS ja seksuaalisuus – viisi vinkkiä hyvinvoinnin säilyttämiseen


Kaikki rakastavat vinkkilistoja. Mutta mitä moniulotteisempi asia, sitä hankalampi on sitä pelkistää yksinkertaiseksi ohjeiksi. Lähdin kuitenkin pohtimaan, mitkä voisivat olla viisi kultaista vinkkiä MS-tautia sairastavan seksuaalisuuden ja seksielämän vaalimiseen. Päädyin seuraaviin – lisäisitkö itse joukkoon vielä muitakin?

Laajenna mieltäsi. Tämä ohje tarkoittaa luopumista juurtuneista mielikuvista. Käsitys tietystä seksitavasta, tietyssä asennossa ja tietyn aikaa ainoana oikeana seksin tekemisen muotoana voi sairastumisen jälkeen olla tukahduttava, jos itsepintaisesti yrittää pysyä vanhassa standardissa. MS-taudin kanssa kaikki seksi tai seksiasennot eivät onnistu. Esimerkiksi yhdyntä voi olla monesta syystä mahdotonta. Jos taas uskaltaa antaa mahdollisuuden kokeilulle, voi löytää uusia tapoja olla intiimisti kumppanin kanssa ja kokea nautintoa. Erogeenisia alueita kehossa on paljon ja koskettamisen tavallakin on merkitystä. MS-tautia sairastavan keho tarvitsee paljon aikaa virittyäkseen. Tanssin, hieronnan ja pitkien suudelmien ilo kannattaa löytää. Ne voivat johtaa eteenpäin nautinnon polkua kohti muunkinlaista seksiä tai olla johtamatta, riittäen hyvän olon tuottajana itsessään.

Opi perusasiat. Hae tietoa MS-taudin vaikutuksista seksuaalisuuteen ja seksiin. Moni oma kokemus tulee ymmärrettäväksi, kun tiedostaa oireen taustan. Samalla voi syntyä luovia ratkaisuja ongelman voittamiseksi. Kun ymmärtää, että emättimen kuivuuden tai erektio-ongelman takana on häiriö hermoimpulssien kulussa, on helppoa ottaa liukuvoide tai erektiotuki käyttöön. Ota seksiin liittyvät kysymykset puheeksi myös lääkärin tai hoitajan kanssa – osalla lääkkeistä voi olla vaikutuksia esimerkiksi haluun tai kiihottumiseen. Pohtikaa vaihtoehtoja yhdessä ja miettikää myös seksuaalineuvonnan tai -terapian mahdollisuutta.

Tee kehostasi koti. Seksuaalisuus on suurempi asia kuin seksi. Ruoki omaa seksuaalista itsetuntoasi juuri siten, kuin se kulloinkin vaatii. Pohjalla voi olla terveellinen ruokavalio ja liikunta siinä muodossa, joka itselle on mukavinta. Sen päälle tulee kaikki, mikä saa oman kehon tuntumaan kodilta; uusi hiusmalli, tatuointi, meditaatio, kynsiremontti, hemmotteluhoidot, viikonloppuretriitti, suklaa. Tämä ei ole turhamaisuutta, vaan oman itsen hellittelyä ja kehon rakastamista. Sairaus muuttaa kehoa ja siten suhtetta kehoon täytyy jatkuvasti tarkastella uudestaan.

Ajasta oikein. Jos MS-taudin oireiden, esimerkiksi fatiikin tai lääkkeiden sivuvaikutusten kannalta päivän paras olo osuu aamuun, on se seksin harrastamisellekin paras aika. MS saattaa vaatia suunnitelmallisuutta myös seksin alueella. Ajastamiseen voi liittyä myös lääkkeiden otto; esimerkiksi rakon toimintaa hillitsevä tai spastisuutta vähentävä lääke voi olla hyvä ottaa noin puoli tuntia ennen seksiä. Suunnitelmallisuus voi toki tuntua lannistavalta. Totuus on kuitenkin, että useimmissa parisuhteissa alkuvaiheen villi spontaanius tyyntyy ja seksihalujen herättely vaatii enemmän työtä ja valmistelua. MS-potilailla suunnitelmallisuutta tarvitaan jonkin verran enemmän.

Kommunikoi. Yksipuoliset sopimukset eivät ole sitovia. Vaikka sinä itse tietäisit tarkkaan, millaista olisi toiveittesi seksi tai haaveittesi tapa viettää kumppanin kanssa yhteinen ilta, ei rakkaasi välttämättä tiedä. Ääneen sanomattomat asiat jäävät ilmaan leijumaan ja vain arvailujen varaan. Varsinkin kroonisesti etenevää sairautta sairastavan pitäisi rohjeta kertoa kumppanille muutokset kehon tavassa reagoida kosketukseen, missä se tuntuu epämukavalta ja missä hyvältä, millainen asento tai liike tuottaa kipua, mikä nautintoa.

Kerro kommenteissa omat vinkkisi.

 

Miila Halonen on lääkäri ja seksuaalineuvoja, joka pohtii blogissaan sitä, miten MS-tauti muuttaa ja muokkaa seksuaalisuutta ja miten seksuaalisesta hyvinvoinnista voi pitää huolta sairaudesta huolimatta.

Kuva: Tim & Annette /Freeimages.com

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Iso O

bottom of page