Tämä kirjoitus on omistettu naisille. Naisille, jotka sairastavat MS-tautia. Naisille, jotka haluavat harrastaa seksiä MS-taudista huolimatta.
Seksuaaliset vaikeudet ovat yleisiä naisilla, joilla on MS. Kaikki seksiin liittyvät ongelmat eivät ole suoraa seurausta MS-taudista ja ne johtuvat usein fyysisten, sosiaalisten, psykologisten ja emotionaalisten osien monimutkaisesta vuorovaikutuksesta. Seksistä puhuminen voi tuntua nololta tai oudolta, mutta apua ja tukea on saatavilla. Halu ja uskallus keskustella asiasta on avainasemassa seksuaaliongelmissa. Yleisimpiä seksuaaliongelmia naisilla ovat haluttomuus, emättimen kuivuus, tuntoherkkyyden menetys ja vaikeus saavuttaa orgasmi.
Osa seksuaaliongelmista johtuu suoraan MS-taudin aiheuttamista vaurioista aivojen ja selkäytimen hermoreiteissä, jotka kontrolloivat seksuaalisia tunteita ja reaktioita. Seksuaaliongelmat voivat johtua myös epäsuorasti muista MS-oireista, kuten virtsaamisvaivoista, väsymyksestä, mielialavaihtelusta, masennuksesta, spastisuudesta tai määrätyistä lääkkeistä. Ongelmien syynä voivat olla myös MS-taudin kanssa elämisen laajemmista seurauksista. MS voi aiheuttaa itsetunnon heikkenemistä ja seksuaalisen identiteetin muutoksia. Sairauden myötä oma mielikuva itsestä seksuaalipartnerina tai potentiaalisena kumppanina muuttuu. Täytyy muistaa, että samoja ongelmia on myös naisilla, jotka eivät sairasta MS-tautia. Tällöin kyseessä on todennäköisimmin vaihdevuosien aiheuttamat oireet.
Tärkein lähtökohta seksuaaliongelmien kohtaamiselle on niistä puhuminen. Monet kokevat seksistä ja omista mieltymyksistä puhumisen vaikeana oman kumppanin tai ystävien kanssa, puhumattakaan hoitotyön ammattilaisista. Seksiin liittyvät ongelmat voivat olla kuitenkin MS-taudin oireita, joten ne tulee ottaa vakavasti ja oireita voidaan hoitaa erilaisilla lähestymistavoilla. Hoitotyön ammattilaiset ovat tottuneet keskustelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. On mahdollista keskustella myös asiantuntijoiden, kuten seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa, jos kokee, ettei saa riittävää tukea seksiin liittyviin ongelmiin. Apua on olemassa, mutta joskus sen eteen voi joutua tekemään enemmän töitä ja olemaan sinnikäs. Sen suhteen ei kannata luovuttaa.
Seksissä ei tulisi keskittyä pelkästään yhdyntään ja orgasmin saavuttamiseen, vaan ensisijaisesti läheisyyden löytymiseen. Läheisyys on paljon muutakin kuin seksin harrastamista. Halailu, silittäminen, pussailu ovat tärkeitä läheisyyttä lisääviä asioita, varsinkin jos seksin harrastaminen on haasteellista. On tärkeää luottaa toiseen ja olla yhdessä, lähellä.
Joku ehkä muistaa televisiosarja Frendeistä jakson, jossa Monica ohjeistaa Chandlerille naisen eroottisia alueita piirtämällä paperille naisen vartalon ja näyttää mihin eri pisteisiin tulisi keskittyä. Tässä on jujua. Seksuaaliterveyden asiantuntijat kehottavat käyttämään kehonkartoitusta apuna, kun halutaan selvittää seksiin liittyviä mieltymyksiä ja toisaalta sen, mistä ei pidä. Kehonkartoituksessa oma vartalo käydään kokonaisuudessaan läpi ja tutkitaan missä kosketus antaa nautintoa ja missä taas ei. Kun päätät kokeilla kehon kartoittamista, varmista, että saat olla rauhassa 15-20 minuutin ajan. Kartoitus tehdään alastomana.
Miten kartoitus tehdään?
· piirrä vartalostasi kuva paperille tai printtaa vartalon kuva netistä. Harjoitus kannattaa tehdä useampaan otteeseen, koska mieltymykset voivat muuttua kuukauden eri aikoihin tai kun oirekuva vaihtelee. Nautintoa tuottaneet alueet voivat olla herkempiä eri aikoina.
· kosketa eri kohtia kehostasi päästä varpaisiin tai anna kumppanisi tehdä tämä. Ajattele tarkoin, miltä kosketus tuntuu eri kohdissa kehoa. Saatko siitä nautintoa vai tuntuuko se epämiellyttävältä?
· tee muistiinpanoja paperiin mitä tunnet eri kohdissa. Voit pisteyttää tuntemukset esimerkiksi asteikolla 1-5 tai tehdä värikoodit. Esimerkiksi punainen alue voi kuvata epämiellyttävyyttä ja vihreä taas nautintoa.
Jokaisella kehon alueella kannattaa kysyä itseltään seuraavanlaisia kysymyksiä:
· minkälainen paine kosketuksessa tuntuu parhaalta? Joillain alueilla hellempi kosketus on parempi ja toisilla alueilla taas halutaan voimakkaampaa painetta.
· mikä liike tuntuu miellyttävimmältä? Edestakainen vai pyörivä liike, vai jotain ihan muuta.
· minkälainen rytmi on sopiva? aluksi hitaampi tempo voi tuntua hyvältä, mutta kiihotuksen kasvaessa nopeampi liike voi tuntua paremmalta
· millä haluat tulla kosketetuksi? Sormet, muut kehon osat, höyhen, silkki, nahka, vibraattorit ovat kaikki kokeilemisen arvoisia.
· tutustu erilaisiin lämpötiloihin- jääkuution hierominen ihoon tai lämmittävä hierontaöljy voivat tuottaa erilaisia tuntemuksia
Harjoituksen tavoitteena ei ole saavuttaa orgasmia, joten siihen ei kannata harjoituksen aikana pyrkiä. On suositeltavaa, ettei orgasmia yritä saavuttaa, koska se voi hävittää harjoituksen tarkoituksen. Kun olet varma omista nautinnon kohteistasi, pärjäät ilman karttaa. Se kannattaa kuitenkin säilyttää ja siihen voi palata uudelleen, kun kaipaa muistutusta eri tunnetilojen, kiihottuneisuuden, oirekuvien aikana tehdyistä kartoista. Kannattaa siis tehdä useampi kartta vaikkapa kuukauden eri vaiheissa.
Erityisesti naisiin ja naisen seksuaalisuuteen kohdistuu paljon ulkopuolista painetta. On tärkeää muistaa, että jokaisella naisella on oikeus nautintoon, eroottisuuteen ja seksuaalisuuteen, omiin rajoihin, tunteisiin, ajatuksiin, tapaan olla se, joka on.
Uskalla olla se, joka olet. Kaikessa.
Heidi
Heidi Aaltonen on sairaanhoitaja (YAMK) ja urologisen hoitotyön asiantuntija. Hän työskentelee urologian poliklinikan tiiminvetäjänä Turun yliopistollisessa keskussairaalasta. Heidi kirjoittaa blogiin MS-taudin näkymättömistä oireista, erityisesti urologiaan liittyvistä aihealueista. Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi leikki-ikäistä poikaa, joiden kasvattaminen pitää jalat maassa. Heidin intohimona on kehittää ja kehittyä jatkuvasti paremmaksi. Laadukas hoitotyö ja siihen pyrkiminen on hänen sydäntään lähellä. Elämään Heidi suhtautuu yltiömäisellä optimistisuudella ja rationaalisuudella. Elämä kantaa!
Comments