top of page
  • Jan

MS-tauti ja positiivisuus


kuva: Unsplash

Sanotaan se heti kärkeen. Kukaan ei sopeudu MS-tautiin yksin tahdonvoimalla ja ajattelemalla aina positiivisesti kaikesta. Eikä mikään voi varmasti ärsyttää jaxuhali-viestejä enempää, kun tuntuu etteivät muut ymmärrä hitustakaan siitä mitä MS-taudin sairastaminen on.

Moni kommentoi MS-tautia sairastavalle, miten tämä jaksaa olla niin positiivinen kaikista hänelle tapahtuneista asioista huolimatta. Vastaus on yksinkertaisen ytimekäs, on pakko. Mitä hyötyä on siitä, että menee päänsä sisällä sikiöasentoon ja lopettaa yrittämisen ja elämisen vielä eläessään?

Positiivinen ajattelu ja mukava tekeminen auttaa jaksamaan arjessa, koska elämä jatkuu MS-taudin diagnoosin saamisen jälkeen. Positiivisuudesta ja ilosta on apua, kun käy läpi hoitovaihtoehtoja ja elää arkista elämäänsä sairaudesta huolimatta. Eikä hyvästä itsetunnostakaan ole haittaa. Sen saa kuorittua esiin olemalla itselleen armollinen ja arvioimalla itseään myös positiivisesti.

Silti negatiivisia tunteita ei voi paeta. Joskus positiivisuus löytyy yllättäen vaikkapa suremisen kautta. MS-tautia sairastava saa antaa itsensä tuntea negatiivisia tunteita, kuten surua. Miettiä sen syitä ja surra niin kauan, että tunnetila helpottaa. Sen jälkeen voi vaikkapa ajatella, että paistaa se aurinko taas tähänkin risukasaan.

Negatiivisten tunteiden edessä ei auta ulkoa opetellut itseä tsemppaavat lauseet, kuten ilon kautta vaikka läpi harmaan kiven. Toisaalta onhan jatkuva vihaisuuskin energisoiva tunne. Se tosin on ohi mentyään puristanut ihmisestä ja hänen ympärillään olevista irti viimeisetkin mentaalimehut.

Positiivinen elämänasenne ei siis ole väkinäistä ja kiiltokuvamaista elämää. Sellaista, jossa arki näyttää aina kivalta ja ongelmista selvitään höyhenen kevyesti yli. Päälle liimattu positiivisuus kun saa hiljaa sisimmässä olon tuntumaan likaiselta ja surkealta.

Positiivisuuden löytämiseksi kannattaa ottaa itselleen aikaa. Miettiä rauhassa, mistä asioista on aidosti elämässä kiitollinen ja onnellinen. Sitä kautta moni MS-tautia sairastava on löytänyt uuden vaihteen elämään ja selviytymiskeinoja arkisiin asioihin.

Positiivisia selviytymiskeinoja on monia. Niistä ehkä eniten käytetty on (musta)huumori. Se on yhteydessä tiukoista tilanteista selviämiseen, hyvään tilannetajuun ja sisukkuuteen tarpoa kuin mummo lumessa elämässä eteenpäin. Positiivisen ajattelun ja huumorin avulla ihminen voi pyrkiä vaikkapa rauhoittamaan stressiä, vähentämään jännitystä ja lievittämään kiputuntemusta.

Siispä mahtavat jaxuhalit sinne ruudun toiselle puolelle! Vitsi, vitsi… ;)

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page