top of page
  • Jan

Minä näen sinut


Kun sinä kuulet sanan MS-tauti, niin ajattelet sen tarkoittavan lohdutonta, synkkää ja lyhyttä elämää. Minä näen sairaanhoitajana ensisijaisesti rikkaan elämän, joka on vasta alussa – MS-taudista huolimatta. Kun sinä näet MS-taudin vain diagnoosina, minä näen ihmisen, joka on puoliso, vanhempi, työkaveri, ystävä tai potilaani. Sinun kauhistellessasi MS-taudin tarkoittavan pyörätuoliin joutumista, minä näen pyörätuolin liikkumista helpottavana apuvälineenä.

Sinun nähdessäsi työelämässä menetetyn tapauksen MS-taudin vuoksi, minä näen selviytyjän ja menestystarinan. Sinun vitsaillessasi, että olisipa sinullakin MS-tauti, jotta saisit helpommin pitkiä sairauslomia töistä, olen surullinen puolestasi ja ymmärtämättömyydestäsi. Kun sinä näet MS-taudin vuoksi nuoren eläkeläisen, minä näen nuoren elämän täynnä osaamista ja mahdollisuuksia. Ja kun näen sinun puhuvan vain MS-tautia sairastavan avustajalle, minä päätän hiljaa mielessäni puhua aina vain ihmiselle itselleen.

Kun sinä et enää läheisenä, tuttavana tai kaverina jaksaisi yrittää, sairauden viedessä kaikki sinunkin voimasi, minulla on antaa sinulle lohdutusta, toivoa ja uusia eväitä matkaan. Sinä, joka nyrpistät nenääsi MS-tautia sairastavan ihmisen ryypätessä liikaa, näet vain seuraukset ja kulissien kaatuvan. Minä näen ahdistuneen ja pelokkaan ihmisen, joka olisi ansainnut saada itselleen apua jo ajat sitten.

Sinun nähdessäsi vaikean, hankalan ja vaativan MS-tautia sairastavan, minä näen paniikissa olevan turhautuneen ihmisen. Sellaisen, joka syvällä sisimmässään kokee, ettei häntä ymmärrä kukaan, eikä hän ole tullut kuulluksi ja kohdatuksi ihmisenä. Kun sinä näet ärsyttävän MS-tautia sairastavan, joka kieltäytyy hoitamasta itseään, minä näen jotain ihan muuta. Sellaisen ihmisen, jonka sopeutuminen sairauteen ei ole vielä alkanut. Ihmisen, joka tarvitsee tukea, lempeää herättelyä itsehoitoon ja aikaa miettiä asioita aiempaa syvemmin.

Kun sinä puhut MS-tautia sairastavasta ihmisestä, niin puhut niistä tai kerrot siitä. Minä puhun hänestä ja meistä, koska näen meidät ihmisarvoltamme samanlaisina ihmisinä. Siinä kai on meidän erilaisuutemme. Minä kunnioitan sinua ja tapaasi nähdä MS-tauti. Siitä huolimatta en voi olla toivomatta, että ikään kuin hiljalleen mieleesi hiipien sinä näkisit MS-taudin kanssa elävän jonain päivänä ihan tavallisena ihmisenä. Sellaisena kuin sinä ja me olemme.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page