top of page
  • Jan

Oletko valmis influenssakauteen?


Pärskis ja atshii! Lihaksia särkee, olo on vetämätön ja nenä vuotaa? Influensssakausi on pian täällä. MS-tautia sairastava kuuluu influenssaepidemian aikana riskiryhmään. Siksi kausi-influenssarokotteen voi saada jo lokakuussa hyvissä ajoin ennen epidemian alkua. Influenssakaudella 2018 - 2019 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään MS-potilaalle ilmaista VaxigripTetra -rokotetta.

Aiemmin epäiltiin itse kausi-influenssarokotteen pahentavan MS-tautia ja aiheuttavan sairauden pahenemisvaiheen. Uusissa kontrolloiduissa tutkimuksissa on todettu toisin. Niiden mukaan MPR-rokotteet tai ei-elävät rokotteet eivät aiheuta MS-taudin pahenemista. Koska kausi-influenssarokote ei sisällä eläviä viruksia, se ei voi aiheuttaa myöskään influenssaa.

Kausi-influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Siitä huolimatta rokotteen ottamisesta kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin ja MS-hoitajaan. Terveysalan ammattilaisten kanta kannattaa kysyä muun muassa rokotteen ottamisen parhaasta mahdollisesta ajankohdasta tai mahdollisesti heikentyneestä rokotevasteesta. Niillä voi olla merkitystä MS-taudin lääkehoidon toteuttamisessa.

Toinen asia, mikä kannattaa kysyä, on hoitavan ammattilaisen rokotesuoja. MS-tautia sairastavaa hoitavan tulee olla rokotettu. Syynä on työskentely influenssalle alttiiseen ryhmään kuuluvien potilaiden kanssa. Siitä syystä ei ole epäkohteliasta kysyä, onko esimerkiksi MS-hoitaja rokotettu kausi-influenssaa vastaan, vaikka kysymys onkin henkilökohtainen. Usein asian voi todeta nimikortissa olevasta rokotetarrasta, mutta ei aina.

Henkilökohtaista on, ottaako MS-tautia sairastava ja hänen läheisensä rokotuksen vai ei. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Se ei kuitenkaan suojaa esimerkiksi aivan tavalliselta nuhakuumeelta eli flunssalta. Suositeltavaa ja perusteltua kausi-influenssarokotteen ottaminen silti on. Influenssatartunta kun aiheuttaa uhan MS-tautia sairastavan terveydelle.

Lisätietoa kausi-influenssarokotteesta saat tästä.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page