top of page
  • Jan

MS-tauti ja taistelu sairautta vastaan


Kuvassa on mies, joka lyö maahan kädellä niin lujaa, että vaalea hiekka pölisee. Elämässä-blogin otsikko: MS-tauti ja taistelu sairautta vastaan

Aika usein kuulee sanottavan tai voi lukea lehdistä, että MS-tautia sairastava taistelee sairautta tai sen etenemistä vastaan. Ennen kuin ryntää tsemppaamaan MS-tautia sairastavaa taistelemaan, kannattaa kysyä hänen mielipidettään asiasta. Ajatus jakaa MS-tautia sairastavien mielipiteitä, jyrkästikin.

Osa MS-tautia sairastavista saa voimaa taistelusta MS-tautia vastaan, ja ajatusta voi edustaa vaikkapa äärimmäinen liikunta. He ovat päättäneet pistää sairaudelle kapuloita rattaisiin, eivätkä anna periksi, vaan hoitavat aktiivisesti itseään kaikin mahdollisin tavoin. Heiltä löytyy usein hurttia huumoria ja sisua painaa tarvittaessa vaikka läpi harmaan kiven.

Melkeinpä toisesta äärilaidasta löytyvät ne, jotka päättävät diagnoosin saatuaan jatkaa elämäänsä ikään kuin MS-tautia ei olisi olemassa. He eivät taistele sairauden kanssa, eivätkä näe aina edes tarvetta sopeutua koko ajatukseen. Heidän suurin toiveensa on, että heihin suhtaudutaan kuten aina ennenkin. Toivelistalla on mahdollisten hoitojen haittaavan mahdollisimman vähän muita menoja.

Sitten on niitä, jotka ajattelevat elämän olevan ylipäätään aikamoista taistelua ja sen yltyvän välillä jopa tappeluksi eri asioista. Sellaisia juttuja voivat olla vaikkapa uhmaikäisen kasvattaminen, laskujen maksaminen, painon pitäminen kurissa, oma ajanhallinta tai perheen menoista sopiminen. Heistä osa laskee MS-taudin oireiden kanssa kamppailun kuuluvan niihin mukaan, osa taas ei.

Edellä mainitut voivat ajatella taistelun olevan myös väliaikaista. Esimerkiksi MS-taudin pahenemisvaihe vaatii heistä ainakin jonkinlaista taistelua, mutta taistelumieliala voi siirtyä helposti muihin asioihin tilanteen tasaannuttua. Toisaalta he pohtivat, miten vaikkapa fatiikkia eli sairaanloisen voimakasta väsymystä vastaan voisi edes taistella.

On niitäkin, jotka ajattelevat MS-tautia vastaan taistelun olevan virheellinen ja ihmistä alentava ajatus. Heidän mukaansa ihminen voi uupua MS-tautiin, mutta jos toipuminen olisi taistelusta kiinni, niin moni MS-tautia sairastava olisi voittanut sairautensa. Heidän mielestään taistelusta saa helposti sellaisen kuvan, että sairaudelle, sen etenemiselle tai oireiden uusiutumiselle ”häviäminen” olisi jotenkin ihmisen omaa syytä. Siinä tapauksessa tappion MS-taudille kärsinyt ei vain olisi taistellut tarpeeksi.

Mene ja tiedä. Taistelu tai taistelemattomuus sairautta vastaan jakaa selvästi mielipiteitä. Niitä on varmasti yhtä monta kuin on MS-tautia sairastavaa. Mitä mieltä sinä olet tästä asiasta?

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page