top of page
  • Jan

Volat kaakkoon - MS-aivot toipuvat musiikin voimalla


Musiikin kuuntelu, laulaminen, soittaminen ja konserttien seuraaminen on monelle tärkeä juttu. Hyvä niin, koska MS-taudin kanssa selviämisessä musiikilla voi olla ihmeitä tekevä voima, erityisesti pahenemisvaiheesta toivuttaessa. Mielimusiikin kuuntelu nostaa mielialaa, lohduttaa tai rauhoittaa ja auttaa käsittelemään tunteita.

Musiikki aktivoi aivoja laaja-alaisesti. Mielialan lisäksi lempibiisit voivat lisätä keskittymiskykyä ja auttaa puristamaan treenistä tehot irti. Lievään ahdistukseen ja masennukseen tietyt kappaleet tuntuvat joskus korvaamattomilta. Moni MS-tautia sairastava tunnistaakin heti nämä sanat: tätä biisiä kuuntelin uudelleen ja uudelleen, kun oli tosi vaikea jakso tämän helkutin sairauden kanssa.

MS-tautia sairastavan kokemukset eivät ole täysin tuulesta temmattuja. Tutkimuksien mukaan musiikki voi vaikuttaa aivojen rakenteelliseen muovautumiseen, edistää hermoverkostojen korjaantumista ja auttaa liikkeiden säätelyssä. Pelkkä musiikin passiivinen kuuntelukin aktivoi aivojen liikealueita tai pistää huomaamatta hieman hytkytyttämään ja hyräilemaan mukana.

Harmittavaa on, että MS-taudin osalta näyttö musiikin tieteellisistä vaikutuksista odottaa vielä innostuneita tutkijoitaan. Joitain tutkimustietoja musiikin vaikutuksista silti löytyy. Ne ovat pääosin pienistä pioneeritutkimuksista, mutta tulokset näyttävät rohkaisevilta ja positiivisilta. Hyötyjä on osoitettu vaikkapa näppäimistön soittamiselle käsien kuntoutuksessa, kehon paremmassa hahmottamisessa, muistin käytön parantumisessa ja oppimistulosten lisääntymisessä.

En tiedä, miten moni on kokeillut varsinaista musiikkiterapiaa MS-taudin oireiden hoitoon. Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia terapiaistunnoista. Tuntuiko meno liian luovalta, helpottuivatko oireet ja mitä terapiasessioista jäi lopulta käteen? Erityisesti kiinnostaisi kuulla lisää musiikkimaalauksesta ja fysioakustisesta hoidosta osana MS-taudin hoitoa.

Noh, mene ja tiedä. Hienointa musiikin kuuntelussa on, että se on myös lääkkeetön itsehoitomenetelmä. Väitän ettei ole ketään, joka ei olisi saanut joskus extratsemppiä tekemiseen ja elämiseen omista voimabiiseistään. Musiikkiharrastus ei välttämättä maksa juuri mitään, jollei välitä hifistellä turhia, esiinny bändissä, ostele kalliita konserttilippuja tai lataa mielin määrin maksullista musiikkia verkosta.

Jo Platon sanoi aikoinaan musiikin palauttavan ihmiselle takaisin jo menetetyksi luullun sielun harmonian ja tyytyväisyyden. Fiksuna miehenä hän tuskin oli väärässä. Pistä siis musiikki soimaan, volat kaakkoon, silmät kiinni ja anna musiikin irrottaa sinut hetkeksi arjestasi. Kenties lempimusiikkisi tarjoaa juuri tässä hetkessä ripauksen taikaa ja parantavaa voimaa arkeesi.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page