top of page
  • Jan

4 asiaa koronaviruksesta ja MS-taudista


Blogikirjoitus on julkaistu 9.4.2020.

1. Normaalit varotoimet

MS-tautia ei tätä kirjoitettaessa ole laskettu koronaviruksen osalta erityiseen riskiryhmään. Yleisesti tunnettu asia sen sijaan on, että infektiot voivat pahentaa MS-tautia sairastavan oirekuvaa.

Tällä hetkellä noudatetaan voimassa olevia THL:n ohjeita muun muassa käsien pesusta, käsipyyhkeiden käytöstä ja kasvojen koskettelun välttämisestä. Lisäksi on tarkasti kiinnitettävä huomiota oikeaoppiseen yskimiseen, fyysiseen etäisyyteen muista, vierailukieltoihin ja viranomaisten ohjeiden noudattamiseen.

Parasta on hoitaa vain välttämättömät asiat kodin ulkopuolella, hoitaa kuntoaan turvallisesti ja muuten pysytellä kotioloissa. Työjärjestelyjen suhteen on syytä kääntyä työnantajan ja työterveyshuollon puoleen.

Luonnollisesti korkea ikä ja muut riskiryhmäsairaudet koskevat myös henkilöä, jolla on MS-tauti. Jos epäilee itsellään koronavirustartuntaa, kannattaa tehdä ensin Omaolossa koronavirustaudin oirearvio ja hankkia koronaviruksesta lisätietoa puhelimitse, chatissä tai Koronabotilta.

2. Lääkitystä ei tule omatoimisesti lopettaa

Lähtökohtaisesti MS-taudin kulkuun vaikuttavat lääkkeet vaikuttavat ihmisen immunologiseen puolustusjärjestelmään. MS-tautiin käytettäviin lääkkeisiin liittyvät riskit suhteessa koronavirusinfektioon ovat erilaisia tai lääke on hyvin siedetty.

Joidenkin MS-tautiin käytettävien lääkkeiden lopettaminen koronavirusinfektion pelossa on huono valinta MS-taudin pahenemisriskistä johtuen. Tiettyjen lääkkeen annostelua voidaan miettiä uudelleen, toisen aloittamista hoitavan lääkärin kannattaa harkita ja kolmannessa harkintaa on käytettävä MS-taudin pahenemisvaiheen vaikeusasteen perusteella.

Edellä mainituista syistä lääkitystä ei tule omatoimisesti lopettaa. Asian vaivatessa mieltä, voi kääntyä hoitavan lääkärin tai MS-hoitajan puoleen. Hoitava taho ottaa potilaisiin myös koronaviruspandemian aikana yhteyttä, jos lääkitykseen tulee tehdä muutoksia.


Muun muassa TYKS Neuro on tehnyt potilailleen tiedotteen MS-tautilääkkeistä ja muista neuroimmunologisiin sairauksiin käytettävistä lääkkeistä.

3. Väärä tieto MS-taudista ja koronaviruksesta

Koronaviruksesta on saatavilla paljon oikeaa ja luotettavaa tietoa. Valitettavasti liikkeellä on myös väärää, harhaanjohtavaa ja haitallista tietoa. Sellainen on esimerkiksi koronaviruksen parantavat lääkkeet, joista yhtenä on mainittu MS-taudin hoitoon käytettävä valmiste.


Tällä hetkellä koronavirukseen ei ole käytössä luotettavaan tutkimusnäyttöön perustuvaan lääkettä tai rokotetta. Maailmanlaajuisesti eri tutkijaryhmät tekevät toki pitkiä työpäiviä kehittelytyön parissa.

Tärkeää on, ettei sosiaalisessa mediassa ja erityisesti suljetuissa ryhmissä levitetä vääriä, harhaanjohtavia tai haitallisia uskomuksia tai valeuutisia. Tästä syystä sosiaalisen median kanavat tarjoavat nyt #koronavirus hashtagin tai aihetta käsittelevien sivujen yhteydessä heti THL:n virallista tietoa koronaviruksesta.


Lopullinen vastuu on jokaisella verkkoa käyttävällä itsellään. Siksi juuri poikkeustilan aikana on hyvä olla mediakriittinen eli suhtautua eri medioissa esitettyihin tietoihin ja näkemyksiin riittävällä varauksella.

4. Selviämme koronaviruspandemiasta yhdessä

Välillä MS-tautia sairastavasta voi tuntua, että sairastaa yksin. Sairaus on yksilöllinen ja monella tapaa henkilökohtainen kokemus. Poikkeustilan keskellä on kuitenkin hyvä muistaa MS-tautia sairastavien vertaistuki, vapaaehtoisten tuki ja ammattilaisten etäapu. Sekin ajatus voi lohduttaa, että koronaviruspandemian keskellä olemme kaikki samassa veneessä.

Jokainen joutuu nyt kokemaan epämukavuutta ja epävarmuutta ja siihen on saatavilla apua. Vallitsevassa tilanteessa auttaa poikkeusolojen arkirutiinien luominen, pelisääntöjen kunnioittaminen kotona, yhteisöllisyys ja riittävän tilan antaminen muille.


Koronavirusuutistulvaa kannattaa seurata sen verran kuin jaksaa, ja sulkea tarpeen mukaan televisio, netti ja älypuhelin. On hyvä muistaa, että jokaisessa kriisissä on uuden alku. Kevät koittaa koronaviruksista huolimatta. Arkeen voi saada voimaa myös omista tai yhteisistä unelmista ja haaveista.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page