top of page
  • Elämässä.

5 erilaista tapaa lomailla


On ollut mielenkiintoista seurata läheltä läheisteni ja asiakkaideni lomavalmisteluita. Eräs ystäväni on aloittanut lomasuunnitelmien tekemisen jo alkuvuodesta, jotta hän varmasti takaa itselleen loma-aktiviteettia juuri niissä kaikissa mahtavissa matkakohteissa, jotka vastaavat hänen kriteereitään. Lomavalmisteluun kuuluu tietysti tappelut lasten ja miehen kanssa, koska jokaisella on aivan erilaiset toiveet sen suhteen, miten lomaa tulisi viettää. Ystäväni on usein käyttänyt paljon aikaa erilaisten matkakohteiden ja elämysten selvittelyyn. On jokseenkin koomista seurata tätä joka vuotista spektaakkelia, joka yleisimmin päättyy valtavaan stressiin ja riitelyyn. Yleensä ystäväni päättää joka kesä lomien jälkeen, ettei suunnittele enää yhtään reissua, ja haaveilee lomasta yksinään jossakin rauhallisessa kohteessa. Olen ihmetellyt hänelle usein ääneen sitä, miksei hän koskaan toteuta tuota omaa hiljaista toivettaan.


Lisäksi tunnen useita ihmisiä, jotka eivät valmistele lomaansa ollenkaan. Tähän porukkaan lukeutuvat hetkessä eläjien porukka, joille kesäloma näyttäisi tulevan ikään kuin hieman yllättäen. Tällaiset lomailijat alkavat selailemaan matkakohteita usein loman ensimmäisenä päivänä, ja kirjoilevat ääneen, kun kaikki paikat ovat jo varattuna. Lomailukohteeksi valikoituu yleensä tutut lähihuvipuistot ja eläintarhat, joihin ei tarvitse sen kummempaa etukäteisvarauksia tehdä. Matkaevääksi ostetaan lihapiirakat lähikaupasta, pillimehuja unohtamatta. Reissuissa on yleensä ihan mukava tunnelma, mutta lapsia saattaa jo hieman kyllästyttää samat ikuiset vakiokohteet. Tämän perheen loma päättyy yleensä naapureiden kesämökille, jossa otetaan ilo irti valmiin pöydän antimista. Naapurit saattavat odottaa itselleen vastakutsua, mutta sellaista ei valitettavasti tämän perheen osalta ole luvassa.


Lisäksi on ollut mielenkiintoista kuunnella reppureissaajien lomakokemuksista. Nämä lomailijat tykkäävät yleensä seikkailla yksin. Heille tunnusomaista on lähteä reissuun rohkealla asenteella tutkimusmatkoja tehdä. He kulkevat usein jokaisessa kohteessa kuin kotikylällään. Usein ilta saattaa päättyä paikallisten illanistujaisiin, joihin nämä reissaavat löytävät tiensä kerta toisensa jälkeen. Matkailu saattaa ulkopuolisten silmiin tuntua jopa ammattimaiselta, sen verran luontevaa matkustaminen näille ihmisille on. Kielitaitoakin usein riittää, ja takataskussa saattaa olla käytynä useita kielikursseja. Jotkut saattavat tehdä reissuistaan hienoja päivityksiä ja blogitekstejä, mistä välittyy matkakohteiden aito tunnelma. Tekstit ovat usein niin mukaansa tempaavia, että tekee mieli itsekin laittaa matkavaraus välittömästi kirjoituksia lukiessa.


Valmispakettimatkaajat ovat varmasti oma lukunsa lomamatkailijoiden joukossa. Lapsuudessa muistan usein, että tämä porukka kokoontui yleensä illanistujaisiin, joissa selailtiin eri matkatoimistojen matkaesitteitä. Loman suunnittelu oli tärkeä osa matkustamista. Matkarahoja kerättiin kasaan vuoden verran, ja lomakohteita pyrittiin vaihtelemaan sopivassa syklissä. Nämä matkustajat tunnistaa usein myös lentokentällä. Vyölaukut on asetettu valmiiksi, ja lentokentän lähtöportille istuudutaan hyvissä ajoin siitä yhtään hievahtamatta. Lentokoneesta ostetaan tutut suklaalevyt jokaisella lennolla, ja matkan yksin jännittävistä osuuksista on se, että löytyyköhän määränpäässä oikea linja-auto, joka kuljettaa hotellille. Loma noudattaa aika paljon samaa aikataulua jokainen päivä. Päivät vietetään rannalla, ja ruokailut on suunniteltu hotellin buffeteissa. Loman kohokohta on pakettimatkalaisten retket, joista on hienot kuvaukset hotellin aulassa. Pakettimatkaajaa saattaa hieman harmittaa, jos matkaopas ei jonain päivänä saavukaan hotellille, ja tapaaminen järjestetäänkin viereisessä hotellissa. Valittamista kohteesta ja palveluista yleensä riittää, ja seuraava loma saatetaankin sitten tehdä naapurisaarelle.


Nykyisin on yleistynyt myös tee se itse lomailijat. Nämä lomailijat suunnittelevat lomamatkansa lomalennoista, hotelleista ja matkoista lähtien alusta loppuun asti yksin. He tekevät näppärästi erilaisia vertailuja netissä ja osaavat tehdä jokaisesta lomasta täydellisen, ainakin kuvien perusteella. Näille matkustajille on tärkeää hotellin viihtyvyys, ja ylipäänsä pieni arjen luksus. Lomalta haetaan sopivasti aktiviteettia, mutta tärkeää on kokemuksellisuus. Nämä matkaajat ikuistavat lomaltaan kaiken myös kuvina, ja myös ystävät pääsevät nauttimaan silmillään näistä upeista lomamatkan antimista ja pienistä yksityiskohdista.


Vanha sanonta, että loma on ihmisten parasta aikaa taitaa olla monien kohdalla ihan totta. Onhan kesä niin ihanaa aikaa. Erilaisia tapoja lomailla on monia. Pääasia on, että jokainen tekee tyylillään. Itse olen huomannut, että lomailutavat saattavat vaihdella eri elämänvaiheissa aika paljonkin. Pilkettä on kuitenkin hyvä olla silmäkulmassa, lomarentoutta unohtamatta. Nauttikaahan kesästä ja lomasta.


Ihanaa lomaa ja kesää kaikille!Kesäterveisin Heidi


Heidi Joutsiniemi on psykologi, kognitiivis-integratiivinen psykoterapeutti, ja ennen kaikkea kahden ihanan nuoren aikuisen äiti. Heidi toimii ammatinharjoittajana sekä aikuisten että lapsiperheiden kuntoutuksessa. Kirjoituksissaan hän kuljettelee lukijoita mukana kuntoutuspsykologin arjessa. Heidi tavoittelee kirjoituksissaan arjessa läsnäolon voimaa, yhdessä iloitsemista, ihmettelyä ja toivon kipinää.Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page