top of page
  • Elämässä.

Aivoillakin voi harrastaa

Rutiinit ovat tärkeitä, koska ne rytmittävät monien päivää, viikkoa, kuukausia. Pandemiaan liittyvät rajoitukset ovat asettaneet monille liikuntaharrastuksille rajoituksia, eikä kuntosalille tai ryhmäliikuntatunneille ole päässyt menemään. Useat MS-tautia sairastavat ovat koviakin urheilijoita, harrastajia löytyy laidasta laitaan. Rutiinien puute voi lamaannuttaa, ei jaksa harrastaa sitä vähääkään, mitä yleensä. On paljon myös niitä, joilla on jokin fyysinen rajoite ja he voivat kokoa alemmuudentunnetta siitä, etteivät pysty harrastamaan liikuntaa. Mutta onneksi myös aivoilla voi harrastaa.


Erityisesti muistin säilymisen kannalta on tärkeää, että aivot saavat virikkeitä. Älylliset haasteet luovat uusia hermosolujen yhteyksiä aivoissa ja se edistää aivojen terveyttä. Aivoista tulee uusiutuessaan vastustuskykyisemmät haitallisille muutoksille.


Listaan seuraavassa omat "aivoharrastukset".


1. Palapelien kokoaminen


Kasasta pieniä paloja voi alkuun tuntua hankalalta saada aikaan palapelistä muodostuvaa kuvaa. Käsien ja aivojen työskentelyllä kuva alkaa kuitenkin vähitellen hahmottua ja siitä alkaa saamaan onnistumisen elämyksiä. Palapelin kokoamisessa kehittyy erityisesti hahmottamiskyky. Palapelejä voi koota myös yhdessä puolison, lasten tai vaikka koko perheen kesken. Luin myös jostain, että palapelit ovat olleet korona-aikana erityisen suosittuja. Yllättävän rentouttavaa, mutta myös keskittymistä vaativaa puuhaa.


2. Lautapelit


Lautapelien pelaaminen aktivoi myös aivotoimintaa. Sen lisäksi, että pelatessa täytyy tehdä strategista aivotyötä, pelaamiseen liittyy myös sosiaalinen kanssakäyminen, mikä sekin lisää positiivisesti aivojen käyttöä. Lautapelejä voi kokeilla pelata myös etänä. Se toki vaatii kaikilta äärimmäistä rehellisyyttä.


3. Maalaaminen ja piirtäminen


Nämä ovat todella vapauttavia ja rentouttavia asioita. Monet ajattelevat, että jos maalaa tai piirtää, niin siinä pitäisi olla jotenkin tosi hyvä. Ei tarvitse. Jos siitä nauttii, niin sitä kannattaa tehdä. Itselläni on ollut pitkä tauko maalaamisessa, mutta lapset ovat saaneet tekemään tätä uudestaan. Inspiraatioksi voi vaikka laittaa musiikin soimaan taustalle. Jos pensseli tai kynä pysyy huonosti kädessä, niin voi kokeilla sormilla maalaamista. Voi olla, että saat makeat naurut kaupan päälle, kun upotat sormet väripurkkiin.



4. Musiikki


Musiikki edistää aivojen verenkiertoa ja vilkastuttaa aivojen aineenvaihduntaa. Musiikkia voi kuunnella, voi itse laulaa tai soittaa jotain soitinta. Musiikin myötä aivoissa aktivoituu tunteisiin, kognitioon ja motoriikkaan liittyviä alueita. Stressi, ahdistuneisuus, masennus ja jopa kehon kiputilat vähenevät musiikin avulla. Musiikin vaikutusta kehoon on tutkittu paljon. Vaikutus näkyy verenpaineen laskuna, sykkeen hidastumisena ja hormonierityksen muutoksina. Erityisesti stressihormonien tasot laskevat musiikin vaikutuksesta.


5. Uuden oppiminen


Uuden oppimista voi olla hyvin pienetkin asiat, esimerkiksi uusi ruokaresepti, uusi kirja tai televisiosarja. Paras tapa suojata muistia ja aivoja on haastaa sitä. Aivot oppivat mieluiten ja parhaiten siitä, mikä on kiinnostavaa. Ihminen oppii koko elämänsä ajan. Muista siis haastaa aivojasi oppimaan vaikkapa opiskelemalla uutta kieltä tai aloittamalla käsitöiden tekeminen. Se voi olla mitä tahansa, mikä juuri sinua kiinnostaa.



Näiden kaikkien lisäksi on tärkeää pitää huolta riittävästä unen saannista ja ravitsemuksesta. Aivoille on tärkeää myös levätä, ettei ne joudu ylikierroksille. Ainakin itse huomaan, että huonosti nukutun yön jälkeen aivot toimivat huonommin. Myös ravitsemuksella on yllättävän iso merkitys aivojen hyvinvoinnille. Ravinto pitää kehon verensokeria ja sitä myötä aivojen energisyyttä yllä. Lautaselle tulisi valita mieluummin täysjyvää ja marjoja, kuin vaaleaa sämpylää ja keksejä. Näin verensokeri ja aivotoiminta pysyvät tasaisempana.


Pidetään hyvää huolta meidän aivoista kaikkina aikoina.


Heidi A.







Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page