top of page
  • Päivi

Hidastamisen aakkoset
Aivoviikon kunniaksi todettakoon, että aivojen hyvinvoinnin kannalta olisi syytä hidastaa. Mutta kun se on ihan mielettömän vaikeaa! Ehkäpä näistä hitaampaakin hitaamman kävelylenkkini aikana syntyneistä hidastamisen aakkosista voisi olla apua alkuun pääsemiseen. Sinullekin.


Armollisuus. Ole itsellesi armollinen. Meillä on vain yhdet aivot – aivan samalla tavalla kuin ajatellaan, että meillä on vain kaksi kättä… Enempää ei voi, kuin mitä yksillä aivoilla pystyy.


Biitsi. Kuvittele itsesi kerran päivässä paikkaan, jossa parhaiten rentoudut. Onko se kotisohva, kesämökin riippumatto, puutarha vai biitsi? Näin: Ota rento asento, missä sitten parhaillasi oletkin

– laita silmät kiinni – hengitä muutaman kerran syvään sisään ja puhalla ulos – kuvittele itsesi tuohon ihanaan paikkaan – mieti, mitä näet, miltä tuoksuu, mitä kuulet, miltä tuntuu – hengittele hetken aikaa ihanuuttasi – siirry takaisin nykyhetkeen.


Celsius. Säästä huolimatta, omat voimavarasi huomioon ottaen, ulkoile joka päivä. Köpöttele ulko-ovelle, postilaatikolle ja takaisin, kierrä lähikortteli ympäri tai tee kunnon lenkki. Hengitä raikasta ulkoilmaa syvään sisääsi, puhalla sen mukana kiirettä pois.


Daidadai. "Tee työtäs laulellen...": hyräile mukavia kopioidessasi tylsiä papereita, ota pari

tanssiaskelta mopatessasi, laula kokatessasi, rallata pyykkiä ripustaessasi, "...niin huomaat, ettätyöstäkin voit löytää hauskuuden."


Elämä on mysteeri. Se ei koskaan tule valmiiksi eikä koskaan jätä yllättämättä. Siksi on tärkeää keskittyä päivään kerrallaan.


Fiilis. Emme voi muuttaa kaikkea, mutta suhtautumisemme voimme muuttaa – siis sen fiiliksen! Tee mahdollisuuksien mukaan kaikkea sellaista, mistä tulee hyvä mieli. Ja yritä tehdä tympeimmätkin velvollisuudet hyvällä fiiliksellä.


"Gasellin askelin..." Uskallatko poiketa oppimistasi rajoista? Kokeile! Kasvoin itse vanhoillislestadiolaisessa ilmapiirissä, jossa kaikenlainen kevyt musiikki oli syntiä. Soittelin kuitenkin kotona reippaasti vaan pianolla Rafaelin enkeliä, eikä kukaan kieltänyt. Ihanaa, sain rikkoa rajoja! Miten tänään – uskallanko poiketa itseni tai ympäristöni luomista rajoista? Uskallatko sinä?


Hitaammin, vieläkin hitaammin. Sen sijaan, että yrittäisit jälleen kerran nopeusennätystä, kokeile, miltä tuntuu olla vielä entistäkin hitaampi. Huh, miten vaikeaa! Vai onnistuuko se sinulta tuosta noin vaan?


Ihminen. Jokainen meistä yhtä arvokas, omalla paikallaan niin tärkeä.


Jaksaminen. Onko pakko jaksaa? Ei tarvi. Lepää, jos siltä tuntuu. Sen jälkeen jaksat taas. Ja jos et jaksa, lepää lisää.


Kauneus. Näe ympärilläsi kaunista, pukeudu kauniisti, puhu kauniisti ja käyttäydy kauniisti. Kohtelethan myös itseäsi kauniisti?


Lapsellisuus. Hassuttele niin paljon kuin sielu sietää. Tee lumienkeli, ota vettä suuhun ja purskuta se kaaressa kuumalle kiukaalle, konttaa pikkupätkä olkkarin lattialla, näytä kieltä peilikuvallesi ja naura, keinu leikkipuistossa, vaihda kaverisi kanssa nenää...


Musiikki. Sillä on valtavan suuri merkitys. Omaa mieltä saa suunnattua musiikin voimalla tahtomaansa suuntaan. Kokeile. Mieti, mitä kuuntelet. "Älä usko lauluihin..."


Naura niin paljon kuin naurattaa. Hykertele, hihittele, hohottele - omalla tyylilläsi. Ai että, miten hyvää se tekee!


Opettajat. Kenen annat opettaa itseäsi? Aikuisena voit valita. Mikä on tärkeintä, mitä olet joltain opettajaltasi oppinut? Muistatko logaritmin ja derivaatan tai Suomen sotien historian? Eräs opettajani kysyi joka oppitunnin aikana meiltä opiskelijoilta vuorotellen: "Mitä hyvää annat tänään itsellesi?" "Luen hyvää kirjaa, käyn lenkillä, ostan suklaapatukan, lämmitän saunan, käyn kaverin

kanssa lempikahvilassani..."


Pienet askelmat. Jos sinulla on tavoitteita, suunnittele niitä kohti pienin askelmin etenevät portaat. Jos harpot liian pitkillä, voi sattua huonosti ja pudottuasi joudut aloittamaan alusta. Saavutat tavoittelemasi myös niillä ihan pikku-pikkuaskelmilla – ehkä hitaammin, mutta varmemmin.


"Qvaak, qvaak", sanoo ankka. No, miten lehmä sanoo, entä possu? Ajattele monimutkaisten asioiden sijaan välillä ihan yksinkertaisia juttuja. Vaikka osaisit mitä ja tietäisit kaiken, vessassa on käytävä, peppu pyyhittävä ja kädet pestävä.


Rakkaus. Rakasta lempeästi, hellästi ja täysin palkein, intohimoisesti. Myös itseäsi.


Sydän tietää kyllä. Kuuntele. Hidasta tahtiasi niin paljon, että kuulet, mitä sydämelläsi on sanottavanaan. Jos ohitat itsesi, voit huonosti. Sydämestäsi löytyy vastaukset. Käytä niitä järkesi kanssa.


Tasapaino. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus. Jos joku osa kokonaisuudesta voi huonosti, toinenkin alkaa viimeistään ajan myötä reagoida. Kehon ja mielen tasapaino on tärkeää.


Uskaltaminen. Uskalla olla oma itsesi, vaikka paineita johonkin muuhun tulee kaikkialta. Kuka vaatii? Uskalla itse olla vaatimatta. Uskalla olla sinä, ihan juuri tuollaisenasi.


Vertailu. Älä vertaile. Jokaisella meillä menee jollakin elämän osa-alueella aivan valtavan hyvin, toisten juttujen kanssa taas huonommin. Oma elämä on kuitenkin se, joka sopii itselle parhaiten.


X-hyppy. Tee pari kunnon x-pyppyä tai hyppää tasajalkaa. Venyttele vielä käsiä ylös, kylkeä vähän kaarelle, käsiä taaksepäin ja eteen. Hengitä syvään sisään ja puhalla ulos.


Ystävyys. Mieti, kenen kanssa vietät aikaasi. Ystävyys ei ole oikein, jos se kuluttaa. Ystävyys ei ole myöskään oikein, jos itse käytät hyväksesi heikompaa. Kun hidastat, opit senkin, kenen kanssa sinun on hyvä olla. Jos jäät jonkun vauhdista, anna mennä, vaikka se tekee kipeää. Jos ystävyys on todellista, vauhdit vielä tasaantuvat ja kohtaatte jälleen. Jos vauhdit eivät enää kohtaa, ole kiitollinen siitä, mitä oli – ja päästä irti.


Zen. Yritä hidastaessasi löytää oma itsesi – kuka olet ja mihin olet menossa? Vastaukset löytyvät sisältäsi. Zen on buddhalaisuuden muoto, joka painottaa meditaatiota. Meditoimalla voit kehittää luontoasi ja käyttää kaikkea sisältäsi löytyvää hyväksi arkielämässäsi.


Åle åma itsesi. Sen osaat kaikkein parhaiten – ja kaikki muut tyypit on jo varattu.


Älykkyys. Luota omaan viisauteesi.


Överit. Irrottele. Uskalla repäistä. Osta iso pussi karkkia, katsele lempisarjaasi koko päivä, syö toinenkin pala hyvää kakkua, ole yökkäreissä mahdollisimman pitkään... Anna itsellesi joskus lupa övereihin, mitä se omalla mittapuullasi sitten tarkoittaakaan!


Päivi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page