top of page
  • Jan

MS-tauti ja ahdistava aivosumuKuvittele hetki, että jokainen päiväsi alkaisi kuin sumuisena aamuna, jossa ajatuksesi tuntuvat eksyvän ja hukkuvan tiheän sumun sekaan. Tervetuloa MS-taudin aiheuttaman aivosumun maailmaan - paikkaan, jossa kognitiiviset toiminnot horjuvat ja arkiset tehtävät voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä esteiltä.

 

Aivosumu voi viedä MS-tautia sairastavalta muistin, keskittymisen ja hahmottamisen taidot. Se on yksi MS-taudin salaperäisimmistä ja haastavimmista oireista. Mielen hämärtyminen voi saada ihmisen tuijottamaan tietokoneen ruutua kuin vierasta esinettä tai hapuilemaan aivan tuttuja sanoja.

 

Aivosumussa yksinkertaisetkin asiat voivat tuntua ylivoimaisilta. Silloin MS-tautia sairastava kysyy samoja asioita yhä uudelleen, koska hänen aivonsa eivät tunnu käsittelevän tietoa oikein. Myös muistikatkoksia ilmenee, ja jopa ajanhallinta voi muuttua mahdottomaksi tehtäväksi.

 

"Ruoka unohtui uuniin, pyykit koneeseen ja puolet kauppalistasta hukkui aivosumuun.”


Olen kuullut lukuisia edellä mainittuja kuvauksia aivosumun konkreettisista vaikutuksista MS-tautia sairastavan elämänhallintaan. Silloin arkipäiväiset askareet voivat muuttua ylivoimaisiksi suorituksiksi, ja päätöksenteko voi tuntua mahdottomalta.

 

Sumuinen olotila voi heijastua myös sosiaalisiin ja emotionaalisiin tilanteisiin. Kuvittele tilanne, jossa ystävät kutsuvat sinut illanviettoon, mutta aivosumun ollessa pahimmillaan, jokainen askel tuntuu raskaalta ja ajatus sosiaalisesta vuorovaikutuksesta tuntuu ylitsepääsemättömältä esteeltä.

 

Kaikkien kavereiden, läheisten tai tuttavien ei ole aina helppoa ymmärtää kaikkia mieltä lamauttavan näkymätömän oireen vaikutuksia. Kyse ei ole siitä, etteikö MS-tautia sairastava haluaisi viettää aikaa läheisten kanssa, vaan siitä, että joskus ajatuskin ulos lähtemisestä tai kaverin tapaamisesta on ylitsepääsemättömän uuvuttava.

 

Onneksi aivosumu ei ole pysyvä tila suurimmalle osalle MS-tautia sairastavista. Oireet ovat usein kausiluonteisia tai esiintyvät silloin tällöin. Hoitomuodot, kuten lääkitys, kognitiivinen terapia ja elämäntapamuutokset, voivat auttaa hillitsemään oireita ja lisätä selkeyttä ajatuksiin.

 

Vaikka kamppailu aivosumun kanssa voi olla välillä haastavaa, on hyvä muistaa, etteivät oireet ole mitenkään tavattomia tai edes harvinaisia. Yhdessä ammattilaisten ja vertaisten kanssa voimme löytää keinot selviytyä tästäkin MS-taudin aiheuttamasta näkymättömästä oireesta.

 

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page