top of page
  • Jan

MS-tauti ja kesän hyvinvoinnin aakkosetKesä on monille vuoden odotetuin aika, jolloin aurinko paistaa ja luonto on kauneimmillaan. Mutta miten MS-tautia sairastavat voivat parhaiten hyödyntää kesän tuomaa energiaa ja iloa?

 

Lue kesän hyvinvoinnin aakkoset, jotka auttavat tukemaan terveyttä ja nauttimaan kesästä. Voit koota niistä itselle sopivat vinkit. Innostu rohkeasti pohtimaan, kokeilemaan ja tekemään!

 

Aurinko ja aika ulkona

MS-tauti voi reagoida lämpötilan vaihteluihin, mutta kohtuullisesti aurinkoa ottaen se voi tarjota monia terveyshyötyjä. Aurinko auttaa D-vitamiinin tuotannossa, mikä voi olla erityisen tärkeää MS-potilaille. Muista kuitenkin suojautua liialta auringolta aurinkovoiteella ja sopivalla vaatetuksella. Aika ulkona taas on tärkeää mielenterveyden kannalta, vaikka muuten viettäisi aikaa sisällä viileässä. Luonnon rauhoittava vaikutus voi lievittää stressiä ja parantaa yleistä hyvinvointia.

 

Balanssi ja leppoisa liikunta

MS-tauti voi vaikuttaa tasapainoon, mutta sopiva liikunta voi auttaa ylläpitämään sitä. Kokeile lyhyttä metsäkävelyä illalla tai vesiliikuntaa viileässä vedessä. Ne tarjoavat lempeää liikuntaa ja parantavat kehon hallintaa. Muista kuunnella kehoasi ja levätä tarvittaessa.

 

C-vitamiini ja tasapainoinen ruokavalio

C-vitamiini auttaa immuunijärjestelmää toimimaan optimaalisesti. Varmista, että ruokavaliosi sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä ja satokauden ihania vihanneksia, jotka ovat täynnä antioksidantteja ja ravintoaineita. Tasapainoinen ruokavalio on avain terveelliseen elämään, mikä tukee sairauden kanssa selviytymistä. Vältä prosessoitua ruokaa ja suosi myös grillatessa monipuolista ruokavaliota, joka tukee kehon hyvinvointia.

 

Diagnostiikka ja lepo

Kesä on hyvä aika tarkastaa oma terveydentila ja varmistaa, että MS-taudin hoito on optimaalisessa tilassa. Säännölliset lääkärikäynnit, tarvittavat testit ja yhteys MS-hoitajaan auttavat varmistamaan, että sairaus pysyy hallinnassa. Älä unohda myöskään lepoa. Kesäaktiviteetit voivat olla innostavia, mutta on tärkeää kuunnella kehoa ja antaa sille tarpeeksi lepoa ja palautumisaikaa.

 

Energia ja yhteys

Hyödynnä kesän tuomaa aurinkoenergiaa ja suunnittele aktiviteetteja, jotka tuovat iloa ja voimavaroja muistaen riittävä viilennys. Yhteys muihin MS-tautia sairastaviin taas voi tarjota arvokasta vertaistukea ja mahdollisuuden jakaa kokemuksia. Tutustu viimeistään kesällä paikallisiin vertaistukiryhmiin tai verkossa toimiviin keskustelupalstoihin.

 

Fysioterapia ja jatkuva oppiminen

Fysioterapia voi olla hyödyllinen apu MS-oireiden hallinnassa. Ammattilaisen ohjaama kuntoutus voi auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja parantamaan elämänlaatua myös kesälomalla. Jatkuva oppiminen omasta tilanteesta ja uusista hoidoista on tärkeää. Pysy ajan tasalla MS-taudin tutkimuksista ja hoidoista tutustumalla niihin kesälukemisena, ja keskustele tarvittaessa lääkärisi ja MS-hoitajasi kanssa mahdollisista muutoksista hoitosuunnitelmassasi.


Geokätköily ja luonnon rauha

Geokätköily voi tarjota mielenkiintoisen tavan liikkua ulkona ja ratkaista pulmia samalla, kun luonnon rauha tarjoaa tilan rentoutua ja virkistäytyä. Kätköjä voi löytää ihan läheltä tai kauempaa! Luonnossa liikkuminen voi myös tarjota terapeuttisia vaikutuksia mielenterveydelle ja auttaa vähentämään stressiä.


Hyvä uni ja rentoutuminen

Hyvä uni on elintärkeää terveydelle, erityisesti MS-tautia sairastaville, koska se auttaa kehoa palautumaan ja parantaa yleistä hyvinvointia. Syvä hengitys, rentouttava musiikki, makuuhuoneen viilennys ja pimennysverhot auringonpaisteelta voivat auttaa parantamaan unen laatua.


Itsehoito ja stressinhallinta

Itsehoito on pieniä päivittäisiä tekoja ja huolenpitoa omasta hyvinvoinnista. Tämä voi sisältää terveellisten elämäntapojen ylläpitämistä, säännöllistä liikuntaa ja tarvittaessa ammatillista terapiaa tai vertaistukea. Stressinhallintakeinot, kuten mindfulness ja rentoutumistekniikat, voivat auttaa parantamaan elämänlaatua MS-taudin matkassa.Juominen ja riittävä nestemäärä

Riittävä nesteytys on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille, ja se voi auttaa hallitsemaan MS-tautia sairastavan oireita, kuten väsymystä ja kognitiivisia haasteita. Hyviä juomavaihtoehtoja ovat vesi, vähäsokerinen mehu tai vaikkapa yrttitee. Kehoa kuivattavia juomia, kuten kahvia ja alkoholia, kannattaa välttää erityisesti kesäkuumalla.


Kulttuurielämykset ja uudet harrastukset

Kulttuurielämykset, kuten kesätaidegalleriat, musiikkiesitykset ja kesäteatteri, voivat tarjota iloa ja inspiraatiota elämään – erityisesti, kun elämykset tarjotaan ilmastoidussa tilassa. Harrastuksille kannattaa antaa kesällä aikaa, kuten käsitöille, veneilylle ja puutarhanhoidolle. Hauskoille kesälajeille, kuten uimiselle, melonnalle tai frisbeegolfille kannattaa antaa mahdollisuus, kun ilmat ovat sinulle suotuisia!


Luovuus ja itsensä haastaminen

Luovuuden harjoittaminen, oli kyseessä sitten maalaus, kirjoittaminen tai musiikin luominen, voi olla terapeuttinen tapa ilmaista itseään ja lievittää stressiä. Itsensä haastaminen uusilla tavoilla, kuten oppimalla uusia taitoja tai asettamalla itselleen saavutettavia tavoitteita, voi edistää itsensä kehittämistä ja tarjota mielenkiintoisia elämyksiä kesäpäivien täyttämiseen.


Matkustaminen ja sosiaaliset suhteet

Suomen suvessa tai ulkomailla matkustaminen voi avata uusia näkökulmia ja tarjota elämänkokemuksia, jotka voivat rikastuttaa elämää ja tuoda iloa. Sosiaaliset suhteet, kuten perheen ja ystävien kanssa vietetty kesäaika, sekä vertaistuki ovat tärkeitä henkisen hyvinvoinnin kannalta. Ne voivat auttaa käsittelemään MS-taudin elämään tuomia iloja ja suruja.


Nautinto ja hetkessä eläminen

Elämän nautinnoista ja pienistä iloista nauttiminen voi parantaa elämänlaatua ja lisätä onnellisuuden tunnetta. Muistatko, kun haaveilit aiemmin valoisista päivistä ja kesätekemisestä? Nyt on tullut aika toteuttaa vointisi mukaan tai soveltaen haaveitasi! Hetkessä eläminen, mindfulness ja läsnäolo, auttavat vähentämään stressiä ja parantamaan mielenrauhaa.


Omaehtoinen aktiivisuus ja itsetuntemus

Omaehtoinen aktiivisuus, kuten omahoito ja itsensä helliminen, voi tuoda iloa ja tyydytystä elämään. Myös itsetuntemuksen kehittäminen vaikkapa kesäisellä rannalla omissa mietteissä varjon alla voi auttaa tunnistamaan omat vahvuudet ja heikkoudet, mikä voi edistää henkilökohtaista kasvua ja MS-taudin oireiden kanssa pärjäämistä.


Päivittäinen rutiini ja säännöllinen liikunta

Päivittäinen rutiini antaa kesälläkin elämään järjestystä ja turvallisuutta, mikä voi olla erityisen tärkeää MS-tautia sairastavalle. Säännöllinen liikunta, joka sisältää sekä aerobista että lihaskuntoharjoittelua, voi auttaa ylläpitämään fyysistä kuntoa ja parantamaan kehon toimintaa. Orjallisesti omia arkirutiineja ei kuitenkaan kesälomalla tai -matkalla tarvitse noudattaa, vaan pitää aina joustovara matkassa mukana!


Quo vadis? (Minne menet?)

Elämän tarkoituksen ja päämäärien pohtiminen voi auttaa löytämään merkityksen arjen tekemisille ja edistää henkistä hyvinvointia. Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen voivat tarjota motivaatiota ja iloa elämään. Kaunis kesäinen maiseman ihailu antaa ihanteellisen ajan pysähtymiseen ja sen miettimiseen, minne haluaa edetä elämässä, mitkä asiat ovat itselle kaikkein tärkeimpiä ja onko MS-tauti otettava suunnitelmissa jollain tavalla huomioon.


Rentouttavat luonnon äänet

Rentouttavat luonnon äänet voivat auttaa lievittämään stressiä ja edistämään mielenrauhaa. Lintujen laulun, tuulen suhinan tai sateen ropinan kuunteleminen rentoutumisen yhteydessä voivat myös auttaa parantamaan unen laatua ja vähentämään ahdistusta.


Sosiaalinen tuki ja terveelliset elämäntavat

Vahvat sosiaaliset suhteet tarjoavat emotionaalista tukea ja vertaistukea. Vietä kesälle aikaa perheen ja ystävien kanssa ja tutustu uusiin ihmisiin, sillä sosiaalinen tuki on tärkeää hyvinvoinnille. Pysähdy aina välillä ja mieti, millaista sosiaalista tukea tarvitset pitääksesi yllä terveellisiä elämäntapoja ja henkistä hyvinvointiasi.


Terveempi mieli ja henkinen hyvinvointi

Terve mieli on keskeinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, erityisesti kesällä, jolloin luonnon auringonvalo ja koko Suomen letkeä lomafiilis voivat tukea mielen hyvinvointia. Henkisten voimavarojen vahvistaminen, kuten positiivinen ajattelu ja itsetuntemuksen lisääminen, ovat avainasemassa terveen mielen ylläpitämisessä.


Uusiin kulttuureihin tutustuminen ja uudet kokemukset

Uusiin kulttuureihin tutustuminen kesällä voi avata uusia näkökulmia maailmaan ja laajentaa ymmärrystä erilaisista elämäntavoista. Matkustaminen kesälomalla tai kesän aikana eri maihin, osallistuminen kulttuuritapahtumiin tai tutustuminen eri ruokakulttuureihin voi rikastuttaa elämää ja tarjota unohtumattomia kokemuksia.


Voimaantuminen ja itsevarmuus

Voimaantuminen tarkoittaa oman vahvuuden ja voiman tunnistamista, mikä voi auttaa selviytymään MS-taudin tuomista haasteista. Itsevarmuuden kehittäminen ja positiivinen ajattelu kesähelteilläkin voivat edistää henkistä hyvinvointia ja lisätä elämänlaatua.Wellness ja hyvinvointi

Wellness-kulttuuri korostaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka kattaa kehon, mielen ja hengen tasapainon. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen eri elämänalueilla ja MS-taudin hoidossa voivat auttaa saavuttamaan optimaalisen terveyden tason ja elämänlaadun. Pysähdy kesällä suunnittelemaan aiempaa kokonaisvaltaisemman hyvinvointisi edistämistä asioilla, joista nautit.


X-tekijä ja ainutlaatuinen suhde itseen

Kesä tarjoaa erityisen mahdollisuuden löytää tai kehittää omaa ainutlaatuista X-tekijää, joka voi olla mikä tahansa intohimo, vahvuus tai kyky, joka tekee juuri sinusta ainutlaatuisen. Kesäinen ympäristö voi auttaa löytämään tämän voimavaran ja hyödyntämään sitä arjessa, mikä lisää elämänlaatua MS-taudin kanssa eläessä. Mikä on sinun X-tekijäsi?


Ystävyys ja positiivinen ajattelu

Viileät kesäillat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa ystävyyssuhteita ja kehittää positiivista ajattelua mökillä, rannalla tai piknikillä. Näissä hetkissä jaetut ilot, naurunremakat ja yhteiset kokemukset voivat tuoda voimaa ja tukea. Samalla positiivinen ajattelu ja optimistinen elämänasenne voivat auttaa näkemään haasteet mahdollisuuksina ja lisäävät elämäniloa keskellä kauneinta kesää.


Zest for Adventure (seikkailunhalu)

Kesä tarjoaa upean tilaisuuden herätellä seikkailunhalua ja tutkia uusia mahdollisuuksia. Seikkailunhalu kesän aikana voi toimia voimavarana ja antaa energiaa kohdata elämän jännittäviä haasteita ja iloisia yllätyksiä, mikä edistää henkistä hyvinvointia ja tuo lisää iloa kesäisiin päiviin.


Öinen kesäelämä

Kesäyöt tarjoavat maagisia hetkiä, kun viileät yöilmat saavat olon raikastumaan ja mielen virkistymään. MS-tautia sairastavalle tämä aika voi olla erityisen ihanaa, sillä kesäiset aktiviteetit, kuten ystävien kanssa pihapelejä pelaaminen tai tähtien tarkkailu myöhäiseen yöhön asti, voivat viedä mennessään ja viedä voimia. Valoisat kesäyöt tuovat mukanaan myös valoisia muistoja, joita voi muistella talven pimeyden keskellä.Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

תגובות


bottom of page