top of page
  • Jan

MS-tauti ja kevätväsymysEn tiedä olenko väärässä, mutta olen huomannut ympärilläni merkkejä kevätväsymyksestä. Eivät kaikki, mutta moni MS-tautia sairastava kertoo kevään merkkien ahdistavan, väsyttävän ja painavan mieltä. Siksi aloin pohtia, mistä kevätväsymys johtuu.


Keväällä valon määrän lisääntyminen voi saada kehon ja mielen ylivirittyneeseen tilaan. Mielialaa kohottavan serotoniinin määrä lisääntyy ja unihormoni melatoniini vähenee. Sen pitäisi tuntua mielekkäältä, mutta muutos voi haitata nukahtamista. Kellojen siirtokin voi sotkea unirytmiä. Siksi kevätaamuisin voi olla nuutunut ja väsynyt olo.


Toinen syy löytyy keväälle annetusta merkityksestä. Vihdoin tulee nauttia elinvoimasta ja uusista tuulista pitkän talven jälkeen. Ilman MS-taudin oireitakin ajatus siitä, että pitäisi kevään myötä olla erityisen energinen ja aktiivinen ei aina tuo iloa, vaan uuvuttaa entisestään.


Ahdistus kuristaa kurkkua, kun naapurit aktivoituvat tarmokkaasti kevätpuuhiinsa. Siivoavat talven varastoon, puunaavat ikkunoita, toteuttavat raikkaan kevätsisustuksen ja suunnittelevat pääsiäislomareissua. Silloin mieleen voivat hiipiä kuin varkain stressaava itsensä vertaaminen muihin. Ja stressistä MS-taudin oireet eivät tykkää edes keväisin.


Lohdutan usein MS-tautia sairastavaa, että kevätväsymys menee muutamassa viikossa ohi. Keho tottuu pikku hiljaa valon määrään. Ahdistunutta mieltään voi hyvällä omallatunnolla tyynnytellä jättämällä rasittavien töiden hoitamisen myöhemmäksi. Sen sijaan jaksamisen mukaan kannattaa satsata lempeään päivittäiseen liikkumiseen, mikä lievittää tunnetusti ahdistusta ja stressiä.


Myöhemmin keväällä keho ja mieli ovat ehtineet sopeutua muutoksiin. Kevätväsymys väistyy, oma rytmi tehdä asioita löytyy ja arki alkaa rullaamaan kevyemmin. Kuukausia jatkuva väsymys ja masennus voivat sen sijaan johtua aivan eri syystä. Niistä kannattaa mainita MS-hoitajalle tai -lääkärille.


Vielä yksi asia. Laita kevään kunniaksi hyvä kiertoon! Paljasta parhaimmat vinkkisi, joilla pistät kevätväsymykselle kampoihin. Niistä voi olla hyötyä monelle MS-tautia sairastavalle.Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

ความคิดเห็น


bottom of page