top of page
  • Elämässä.

MS-tauti ja ne perhanan jouluvalmistelut


Piparkakkutalo, joulutortut, pullat ja taatelikakku täyttävät keittiön tuoksullaan. Itse askarrellut lahjat sujahtavat suvun paketteihin joululta tuoksuvassa tuvassa. Puhdas ja kiiltävä koti on valmis pukeutumaan jouluun, joten kuusen tuominen paraatipaikalle ja kodissa kauniisti kimmeltävät koristeet virittävät mielen joulun tunnelmaan, vaikka tehtävälista tuntuu loputtomalta.


Edellä mainittu on lyhyt kuvaus monen ihmisen unelmajoulusta. Tavoitteesta, johon jokaisen on päästävä. Joulun ihme ja rauha on saavutettava, vaikka hampaat irvessä itkua nyyhkyttäen. MS-tauti ei tosin tykkää hyvää joulustressistä. Hurjan touhuamisen, suunnittelun ja tuunaamisen seuraus kun voi olla voimakas voimattomuus.


MS-taudissa jouluväsymys voikin olla normaalista poikkeavaa fatiikkia. Se tarkoittaa lamaannuttavaa uupumista, joka vie kaikki voimat. Se voi tuntua lumessa kahlaamiselta lyijypuku päällä, kömpelyys voi tiputtaa tavarat käsistä ja aivosumu haitata puhumista, keskittymistä ja muistamista. Suunnittele siinä sitten ihanaa sukujoulua, kun nukkuminen ei auta tippakaan jatkuvaan tappoväsymykseen.


Mutta miksi pitäisi hössöttää itsenä tiukoilla aikatauluilla sairaaksi joulun vuoksi? Kirota lopen uupuneena sohvan pohjalta, että vielä tässä tilassa pitäisi pystyä tekemään ne perhanan jouluvalmistelut. Silloin kannattaa pysähtyä ja miettiä, kuka niin käskee ajattelemaan ja tekemään.


MS-tautia sairastavilta konkareilta voi joulunakin oppia monta asiaa. Yksi niistä on, että joulusta kannattaa karsia pakkosuorittaminen pois. Jouluna syödään niitä ruokia, joista tykätään. Lahjat avataan silloin, kun siihen on energiaa. Ei haittaa, vaikkei koti kiillä ja jokainen joulukoriste ole tiptop. Tärkeintä on omannäköinen joulu ja yhdessä oleminen, vaikka yksi viruisi peitto korvilla sängynpohjalla kaikki joulun pyhät.


Joulun sanoma ei ole pakkoperinteet, joiden vuoksi suoritetaan väkisin kuusenkoristelut, lauletaan kauneimmat joululaulut ja liukastellaan kynttilät haudoille. On ihan oikein kuunnella jokaisen joulunviettäjän toiveita ja tuntemuksia herkällä korvalla. Kerätä niistä jouluun osallistuvien näköinen yhteinen ja rento suunnitelma. Muuten jo Tapanin päivään mennessä vietetään todellista marttyyrien muistopäivää.


Tässä hektisessä ajassa meidän kaikkien tulisi tarkkaan kuunnella joulurauhan julistuksen sanat. Niissä kiteytyy joulun aito merkitys. Rauha, rakkaus ja riemullinen joulun aika. Missään kohtaa tekstissä ei sanota, että vedä itsesi sairauslomalle tai sairaalakuntoon joulun laiton kunniaksi, jotta saat kirkkaimman mitalin kilpavarustelusta.


MS-taudin hyvän omahoidon vuoksi ei kannata menettää yöuniaan joulusta tai miettiä, mitä muut mahtavat ajatella tai sanoa minun tavastani viettää joulua. Joulu on vihoviimeinen juhla, jolloin on laitettava tunteet ja hyvinvointi syrjään, jotta pystyisi tekemään enemmän. Sen sijaan herkistyminen ja rakkaus itseä ja muita kohtaan ovat koko joulun tärkein sanoma.

Hyvää ja rauhallista joulun aikaa!


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page