top of page
  • Elämässä.

MS-tauti ja pakolliset joulupysähdykset


Joulun taika täyttää pian kodit valoilla, koristeilla ja herkullisilla tuoksuilla. Lapsuuden muistot ja media luovat painetta täydellisistä ja ikimuistoisista jouluista traditioineen.


Mutta.


Joulun ei tarvitse olla kiiltokuvamainen tai täydellisyyttä hipova.


Monelle MS-tautia sairastavalle rauhoittuminen ja äkkipysähtyminen ovat jo arjesta tuttuja teemoja. He tietävät, miten vaikkapa sairaalloinen väsymys tai raajojen puutumisoireet eivät kunnioita pyhäpäiviä tai kunnianhimoisimpiakaan suunnitelmia.


Joulun valmistelut voivat olla stressaavia kenelle tahansa, mutta MS-taudin kanssa elävät kohtaavat usein vielä omat lisähaasteensa. Siksi omannäköinen joulu, omalupa levätä tai jaksottaa riittävästi jouluvalmisteluja, ovat varmasti paikallaan.


Joulupysähdys ei tarkoita sitä, että jätetään kaikki valmistelut ja juhlinta huomiotta. Se tarkoittaa kuitenkin oman hyvinvoinnin asettamista etusijalle.


Voisiko osan joulunalusajasta käyttää lepoon ja rentoutumiseen?


Voisiko perinteitä muokata niin, että ne tukevat terveyttä ja hyvinvointia?


Täytyykö joulupöydän notkua siten, että osa ruuasta päätyy biojäteastiaan?


Yksi parhaimmista joululahjoista kenelle tahansa ei ole valtava kasa tavaraa, vaan terveys ja hallinnassa olevat oireet. Sen tietää vain se, joka on viettänyt joulunsa itkuaan pidätellen vuoteen pohjalla tai sairaalan vuodeosastolla.


Jokaiselle tekee hyvää suunnitella muutama varasuunnitelma, jollei jouluna olekaan puhtia omien tai muiden toiveiden täyttämiseen. Kannattaa myös ottaa vastaan apua, ei kuoria itsestään esiin joulumarttyyria, joka koettaa pärjätä hampaat irvessä ypöyksin.


Joulu on ytimeltään lopulta lämpimiä tunteita ja ehkä yhdessäoloa, eikä MS-tauti voi rajoittaa niitä kokemuksia. Siksi MS-taudin voi nähdä myös mahdollisuutena oppia kuuntelemaan herkällä korvalla mieltä ja kehoaan. Joten lupaa minulle yksi asia. Anna itsellesi lupa viettää juuri sellainen joulu, kun tänä vuonna on mahdollista.


Hyvää ja rauhallista joulua!Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page