top of page
  • Elämässä.

MS-tauti ja taistelu turhautumista vastaanElämä MS-taudin kanssa voi olla kuin vuoristorata, jossa ylä- ja alamäet vaihtelevat päivästä toiseen. Vaikka moni kohtaa MS-taudin matkassa päivittäin rohkeasti haasteensa, ei ole epätavallista, että turhautumisen ja kyllästymisen tunteet hiipivät esiin.

 

Nyt seuraa lohdutuksen sana. Jokaisella on hetkiä, jolloin joka ikinen askel tuntuu raskaalta, ja väsymys valtaa kehon niin, että kaikki liikkeet tuntuvat taistelulta.


Kun MS-tauti kyllästyttää ja turhauttaa, on tärkeää tunnistaa tunteet eikä vähätellä tai paeta niitä. Sietämättömältä tuntuvien tunteiden käsittely on osa sairauden monimutkaista kokonaisuutta.

 

Turhautumisen tunne voi kummuta päivittäisten rajoitusten kohtaamisesta, olipa kyse sitten liikkumisen vaikeudesta, energian puutteesta tai neurologisista oireista. On normaalia tuntea pettymystä tai ahdistusta, kun päivä ei sujukaan suunnitellusti, kun voimat eivät riitä tai kun keho ei tottelekaan tahtoa. Samoissa hetkissä piilevät myös syvempi itsetuntemus ja mielen vahvistuminen.

 

MS-hoitajan tai vertaisten tuki voi tarjota ymmärrystä, kannustusta ja arvokkaita vinkkejä, kuinka selvitä seuraavaan päivän. Turhautumisen jakaminen avoimesti voi auttaa purkamaan stressiä. Saamaan yhteyden niihin, jotka ymmärtävät tilanteen. Ymmärrys auttaa keskittymään ratkaisuihin ongelmien sijaan.

 

On myös tärkeää muistaa, että vaikka MS-tauti tuo mukanaan monia haasteita, se ei määrittele koko elämää. On olemassa keinoja helpottaa päivittäistä elämää, olipa kyseessä sitten fysioterapia, apuvälineiden käyttö tai muutokset elämäntavoissa. Toki näidenkin keinojen hyödyntäminen voi ja saa aika ajoin tuntua ärsyttävältä.

 

Aktiivinen osallistuminen omahoidon suunnitteluun ja ylläpitämiseen antavat paremman otteen hallinnantunteeseen. MS-taudin kuntoutuksessa jokainen askel kohti pieniä voittoja on merkittävä edistysaskel matkalla kohti vahvempaa ja terveempää elämää.


Ihminen on viimekädessä ihmeellisen voimakas ja kykeneväinen, ja kuntoutuksen myötä jokainen voi löytää uusia vinkkejä, voimavaroja ja iloa jokapäiväiseen elämään.

 

Turhautuminen ja kyllästyminen ovat siis luonnollisia tunteita, mutta niiden ei saa antaa estää elämästä täyttä elämää. Turhautumiselle kannattaa antaa oma tilansa, koska sen loitotessa löytyy myös mahdollisuus löytää elämästä energiaa ja hyvää mieltä. Usein ne löytyvät arjen pienistä piiloista, kun mieliala muuttuu jälleen positiivisemmaksi vaikeuksien jälkeen.

 

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page