top of page
  • Jan

MS-tauti, kesä ja mielen hyvinvointi

Kesä on vuodenaika, jolloin luonto puhkeaa kukkaan, päivät pitenevät ja aurinko paistaa. Monille meistä kesä tuo mukanaan iloa ja energiaa, mutta osalla MS-tautia sairastavista kesä voi olla erityisen haastava. Liiallinen lämpö ja kuumuus voivat pahentaa oireita, mutta kesä voi myös tarjota mahdollisuuksia mielen hyvinvoinnin palautumiseen.

 

Aurinkoista ja mieltä uudistavaa tekemistä

 

Tärkeintä palautumisessa on kuunnella omaa kehoa ja mieltä, löytää itselle sopivia tapoja rentoutua ja nauttia kesästä turvallisesti. Luonto, sosiaaliset suhteet, luovuus ja auringonvalo voivat kaikki osaltaan edistää mielen hyvinvointia ja auttaa palautumaan. Kesä tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia, joilla voi tukea mielen hyvinvointia:

 

1. Luonnon lumo ja liikunta

 

Luonto ja ulkoilu voivat olla voimakkaita mielen elvyttäjiä. Liikkuminen oman jaksamisen mukaan metsissä, puistoissa tai veden äärellä voivat rauhoittaa mieltä ja tarjota rentoutusta. Kevyt liikunta, kuten venyttely varjossa, voi auttaa pitämään kehon aktiivisena ilman liiallista rasitusta.

 

2. Ihanaa tekemistä yhdessä

 

Kesä on erinomaista aikaa viettää ihania hetkiä ystävien ja perheen kanssa. Grillijuhlat, piknikit ja yhteiset ulkoilut voivat lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Se on vastalääkettä yksinäisyyden tunteille ja vie ajatukset hetkeksi yhteisiin juttuihin kavereiden kanssa.

 

3. Rentouttavat kesäharrastukset

 

Kesä tarjoaa monia rentouttavia harrastusmahdollisuuksia, kuten puutarhanhoito, maalaaminen, valokuvaus tai kirjaan uppoutuminen kesäsateen ropistessa ikkunaan. Ne auttavat keskittymään hetkeen ja irrottautumaan arjen stressistä.

 

4. Auringonvalo ja D-vitamiiniAuringonvalo on tärkeä D-vitamiinin lähde, joka vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja immuunijärjestelmään. Lämmössä laiskottelu rentouttaa mieltä ja kehoa. Siksi kohtuullinen auringossa oleskelu voi nostaa mielialaa.

 

MS-tautia sairastavien vinkit: rentoutumista ja rauhaa kesään

 

Olen kuunnellut herkällä korvalla MS-tautia sairastavia ja koonnut heiltä kolme konkreettista vinkkiä kesästä nauttimiseen: heidän kokemuksensa korostavat rauhallisten hetkien merkitystä ja mahdollisuutta hyödyntää luonnon tarjoamaa rauhaa. Lisäksi he painottavat, että läheisten tuki ja ymmärrys ovat avainasemassa, mikä auttaa luomaan kesästä rentouttavan ja turvallisen kokemuksen myös läheisille.

 

1. Löydä kesäiset rutiinisi

 

Luo itsellesi joustava kesäinen mielen hyvinvoinnin viikkorutiini, joka ei ole tiukkaan aikataulutettu, mutta sisältää rentouttavia ja mielialaa kohottavia aktiviteetteja oman maun mukaan. Sellaisia voivat olla esimerkiksi äänikirjan tai musiikin kuuntelu. Vastapainoksi riittävästi hetkiä laiskotteluun ja rauhoittumiseen.2. Kesäinen ulkoilu ja viilennys

 
Suunnittele ulkoilu- ja liikuntahetket kesäisessä luonnossa aikaisiin aamuihin tai myöhäisiin iltoihin, jolloin ilma on viileämpää. Vältä suoraa auringonpaistetta ja kuumia päiviä. Pysy varjossa, käytä viileitä vaatteita ja juo runsaasti vettä.

 

3. Käytä apua tarpeesi mukaan

 

Älä epäröi käyttää kesäisiä apuvälineitä, kuten viilennysliivejä tai -huiveja, jotka voivat auttaa pitämään kehon lämpötilan hallinnassa. Ota rohkeasti käyttöön liikkumisen apuvälineet ja pyydä apua, kun sitä tarvitset.

 

Nauti kesästä, löydä oma palautumisen rytmisi ja anna itsellesi lahjaksi rentouttavia kesäisiä hetkiä!

 

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page