top of page
  • Elämässä.

MS-tautia ja uusi normaali

Päivitetty: 15. tammik. 2022


Normaalilla tarkoitetaan yleistä ja tavanomaista. Normien mukaista käyttäytymistä. Normaalilla voidaan viitata vaikkapa laboratoriokokeiden tuloksiin, jotka ovat viitearvoissa.


Mikä on elämässä normaalia silloin, kun kyseessä on MS-tauti? Yllättävä ja omalaatuinen sairaus, johon ei ole vielä keksitty parannuskeinoa. Lääke- ja hoitotiede viittaa tähän kertomalla, että kyseessä on yksilöllinen sairaus.


Törmään usein siihen, että MS-tautia poteva pohtii kohdallaan normaalin merkitystä. Mikä on normaalia sopeutumista oman sairauden kanssa elämiseen?


Väitän, että MS-tauti tuo tullessaan jokaiselle jonkinlaisen uuden normaalin. Sellainen voi olla esimerkiksi apuvälineen käyttö liikkumisen tukena. Sen on ainakin hoitajan näkökulmasta MS-taudin kaverina ja toimintakyvyn lisääjänä ihan normaalia.


Entä sitten, mikä on normaalista poikkeava MS-taudin oire? Sitä MS-hoitaja ja potilas pohtivat usein yhdessä. Pyrkivät miettimään, onko vaikkapa tuttu oire käyttäytynyt poikkeavalla tavalla. Ollut voimakkaampi, toimintakykyä häiritsevämpi, pitkäkestoisempi tai erilainen verrattuna aiempaan.


Eniten harmittavat ne MS-tautia sairastavat, jotka kertovat oireita arvioitaessa kärsivänsä. Sanovat, että miksi minulle kävi näin huono tuuri. Miksen voi olla normaali, kuten kaikki muutkin? Ymmärrän tuskailun.


Minulla on lohdutuksen sana normaaliutensa kanssa kamppailevalle. Harvalle inhimilliselle asialle tai ilmiölle on olemassa suoraviivainen mittari. Olemme kaikki jollain mittarilla mitattuna niin yksilöllisiä, että se tekee meistä normaalista poikkeavan.


Uudesta asiasta tulee itselle normaalia, kun sen suhteuttaa oman elämänsä kokonaiskuvaan. Siksi ei kannata ottaa paineita mahtumisesta ulkoa asetettuihin normaaliuden ihanteisiin. Pikemminkin meidän tulisi laajentaa kuvaa siitä, mikä kenellekin hänen elämäntilanteessaan on normaalia.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Σχόλια


bottom of page