top of page
  • Jan

Myytinmurtaja: 5 yllättävää asiaa MS-taudistaMS-tautiin vihkiytynyt tietää sairaudesta perusasiat. Mainitessani MS-taudista muille, saan kuulla välillä vastaukseksi yllättäviäkin ennakkokäsityksiä. Listasin viisi eniten kuulemaani asiaa, jotka olen keskusteluiden aikana todennut oikeaksi tai myyteiksi. Kuinka monta sinä saat oikein?


1. MS-tauti on vain vanhojen ihmisten sairaus.

Väärin.

MS-tautia voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa, mutta se on usein nuorten sairaus, joka diagnosoidaan yleisimmin 20–40-vuotiailla. Monilla ihmisillä oireet alkavat jo nuoruusiässä tai varhaisessa aikuisiässä.


2. MS-taudin oireet ovat yksilöllisiä.

Oikein.

MS-taudin oireet voivat vaihdella merkittävästi henkilöstä toiseen. Joillakin ihmisillä oireet ovat lieviä, kun taas toiset saattavat kokea vakavia oireita, jotka rajoittavat heidän päivittäistä toimintaansa.


3. MS-taudin voi parantaa.

Väärin.


MS-tauti ei ole parannettavissa, mutta hoito voi auttaa lievittämään oireita ja hidastamaan sen etenemistä. Hoitovaihtoehtoihin kuuluu muun muassa lääkitys, liikunta ja ravitsemuksen huolellinen seuranta.


4. MS-tauti voi tarttua.


Väärin.


MS-tauti ei ole tarttuva sairaus eikä sitä voi saada toiselta henkilöltä.


5. MS-taudin syytä ei tunneta tarkkaan.


Oikein.

Vaikka on olemassa useita riskitekijöitä, kuten perinnöllisyys ja ympäristötekijät, taudin tarkkaa syytä ei ole vielä täysin kyetty selvittämään.Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page