top of page
Elämässä.

Voiko MS-taudin unohtaa?



Keskustelin MS-tautia sairastavan potilaan kanssa. Hän vakuutti minulle parantuneensa pysyvästi MS-taudista. Hän perusteli kantaansa sillä, ettei ollut vuosiin kokenut taudin oireita.


Ihmettelin asiaa ääneen MS-hoitajille. He muistelivat törmänneensä joskus samaan ilmiöön. Tällöin vaikkapa kontrolliajat olivat jääneet potilaalta varaamatta ja käyttämättä. Hoitajat olivat yrittäneet soittaa ja lähettää muistutusviestejä potilaan perään saamatta vastausta.


Varhain aloitettu hoito voi pitää MS-tautia sairastavan oireettomana tai vähäoireisena pitkään. Uusien hoitojen ja lääkitysten ansiosta sairaus invalidisoi ja rajoittaa elämää yhä vähemmän. Voiko se saada ajattelemaan, että MS-tauti on parantunut?


On ymmärrettävää, ettei MS-tautia sairastava mieti jatkuvasti omaa sairauttaan. Elämästä pitääkin nauttia, kun oireita on vähän tai ei koe niiden haittaavan arkea. Mutta. Voiko pitkä oireeton aika saada aikaan uskomuksen, että sairaus olisi hävinnyt elimistöstä?


Lääkkeiden käyttö ja säännöllinen omahoito vaikuttavat unohtuvan helpommin silloin, kun ihmiset eivät tunne itseään sairaaksi. Aika moni meistä tietää, mitä oman terveyden eteen tulisi ennaltaehkäisevästi jaksaa ja ehtiä tehdä. Silti teemme välillä arjessamme toisin.


Pidän varsin inhimillisenä piirteenä halua painaa sairautensa välillä mielen perukoille. Elää kuin pitkäaikaissairautta ei olisi olemassakaan. Siinä ei ole mitään väärää. Siitä huolimatta on tärkeää pitää säännöllisesti huolta MS-taudin hoitoon liittyvistä asioista. Näiden kahden ajatuksen yhdistäminen voi olla joskus helpommin sanottu kuin tehty.


Jokainen meistä varmasti toivoo, että MS-tautiin löytyisi parantava hoito. Tällä hetkellä sairauden oireet riippuvat siitä, mikä osa keskushermostosta vioittuu ja miten keho siihen reagoi. Siitä syystä kokemukset MS-taudin sairastamisesta vaihtelevat valtavasti.


Valitettavasti MS-hoitaja ei voi todeta, että MS-tautiin olisi tarjolla tutkitusti parantava hoito. Siitä syystä hoitajat muistuttelevat MS-tautia sairastavaa joskus vähäoireisinakin aikoina omahoidon, kontrolliaikojen ja määrättyjen lääkkeiden säännöllisen käytön merkityksestä. Yhteisenä tavoitteena kun on, että MS-taudin oireet pysyisivät mahdollisimman pitkään kurissa, eivätkä yksilöllistä hoitoa koskevat tärkeät asiat unohtuisi.



Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page